Memur, bayram ikramiyesi istiyor

Memur, bayram ikramiyesi istiyor
Ağustos ayı enflasyonu, aylıklarda dolar bazındaki erime ve gelir vergisi diliminin değişmesiyle oluşan ek vergi kaybı, memurun geçimini zorlaştırdı. BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, Kurban Bayramı öncesi memurlara bir maaş tutarında ikramiye verilerek kayıpların telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

Memurdan bayram için ikramiye talebi

Ağustos ayı enflasyonu, aylıklarda dolar bazındaki erime ve gelir vergisi diliminin değişmesiyle oluşan ek vergi kaybı, memurun geçimini zorlaştırdı. 24 Eylül’de başlayacak Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla masrafı artacak memur, ikramiye talebinde bulundu. BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, Kurban Bayramı öncesi memurlara bir maaş tutarında ikramiye verilmesi gerektiğini söyledi. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, yayınladığı yazılı açıklamada, Ağustos ayı enflasyonu, aylıklarda dolar bazındaki erime ve gelir vergisi diliminin değişmesiyle oluşan ek vergi kayıplarının, memura Kurban Bayramı öncesinde bir maaş tutarında ikramiye verilerek telafi edilmesi gerektiğini ifade etti.

TÜİK’e inanmıyoruz
TÜFE’nin Ağustos ayında yüzde 0.40 artarak 2015 yılının ilk 8 aylık enflasyon oranının yüzde 5.27 olarak gerçekleştiğini belirten Bayram Zengin, şu ifadeleri kullandı:   “TÜİK rakamlarını inandırıcı bulmadığımızı defalarca kamuoyu ile paylaştık. Ramazan ayında bile enflasyonu düşürmeyi başaran TÜİK’in yöntemlerini takdire şayan bulmuştuk. BASK olarak, genel tüketim kalıplarına göre değil, ücretlilerin tüketim kalıpları dikkate alınarak farklı bir hesaplama yöntemine göre ücretlilerin enflasyon hesaplaması yapılması gerektiğini ifade ettik. İstatistiklerle ne kadar oynanırsa oynansın, memurların ve emeklilerinin kayıplarını saklamak veya gizlemek mümkün değildir. 

Maaş kaybı artıyor
Nitekim, 3-31 Ağustos 2015 tarihleri arasında dolar bazında memurlar aylıklarındaki kayıp, en düşük aylıklı memurda bile 38 dolar 63 sent olmuştur. Aylıklar ve dolardaki artış yükseldikçe kayıplar da artmakta ve yükselmektedir. Özellikle 2014 yılının yetkili sendikalar tarafından hükümete hibe edilen enflasyon farkı, memur ve emeklilerini ölünceye kadar yakmaya devam edecektir. Bunlara ilaveten, Nisan ayında başlayan ve her ay bir başka gurubun eklenmesiyle yılsonuna kadar bütün memurları içerisine alacak olan yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine geçiş ile de en düşük aylıklı memurda 57 lira ek gelir vergisi ödemesi, kayıpları katmerleştirmektedir.”