Menbic

Suriye'nin, Türkiye sınırına, Kilis tarafından 40 km. mesafede, Halep'e bağlı bir ilçedir. Basında çeşitli şekillerde yazılıp telaffuz edilmektedir. Munbiç, Manbic, Menbiç, Menbic, Manbij gibi yazılımlar mevcuttur. Biz de birini yazdık, hangisi daha yanlış bilmiyoruz. Menbic, 2014 yılında IŞİD'in eline geçmesinden bu tarafa basının gündeminden düşmedi. Haziran ayında Amerikalıların inisiyatifiyle, çoğunluğu Kürtlerden (PYD) oluşan ve aralarında Arapların da olduğu "Suriye Demokratik Güçleri" grubunun iki aydır Menbic'i ele geçirmek için havadan koalisyon güçleri karadan da SDG militanlarıyla, 80 bin nüfusu olan büyük ilçe, 12 Ağustos'ta IŞİD'den kurtarılmıştır. Şimdi bu başarının kahramanı kimdir tartışması yapılmaktadır. Amerikalılar ve Kürtlere göre bu zaferin kahramanı Kürt PYD'dir. Araplara göre Araplardır. AKP iktidarına göre ise SDG'dir. Bunun kararı niçin önemli derseniz, hemen şunu söyleyelim parsayı kahraman toplayacaktır. Kentin yönetimi onlarda olacaktır. Vergileri ve asayişi onlar tanzim edecektir. Hem maddi imkana kavuşacaklar hem de ileride Suriye paylaşılırsa bu bölgenin kaderini onlar tayin edecektir.

***

Bu bölge Kürtler için çok önemlidir. Zira Suriye'de Kürt nüfusunun ağırlıklı olduğu Afrin ve Kobani arasında olduğundan iki bölgeyle irtibat sağlama özelliği vardır. Ancak sorun, Menbic'in nüfusunun önemli bir kısmı Arap ve diğerleri de Türk, Çerkez ve Kürtlerden oluşmaktadır. Amerikalıların burada işi biraz zordur. Zira Türkiye, Rusya, İran, Esad yönetimi ve bölgeyi ele geçiren SDG'in Kürt olmayan militanları bu bölgenin Arap olduğunu ve Kürtlere verilemeyeceğini söylüyorlar. Dolayısıyla Kürtler savaşıp Menbic'in kurtarılmasını sağlayarak, Araplar için ölmüş oldu. Samimi olarak kardeş kabul ettiğimiz aklı başındaki Kürtlere acizane bir tavsiyemiz vardır. Daha önce birkaç makalemizde kullandık. Yeri geldiği için bir kez daha hatırlatalım istedik. Kürtler, nerede, ne zaman ve kimin için öleceğine kendisi karar verdiğinde ancak devlet kurabilir. Emperyalistler anahtar teslimi devlet kurup Kürtlere vermez. Suriye'de, savaş öncesi Araplar ve Türkmenler arasında Kürt düşmanlığı yoktu, ama şimdi var. Amerikalılar, Türkiye'ye, Haziran ayında PYD'nin savaştan sonra geri çekileceği sözünü vermiştir. Menbic'te savaş bitti, bakalım PYD, Fırat'ın doğusuna çekilecek mi?

***

Türkiye 9 ay sonra Suriye sorununa geri döndü. 24 Kasım 2014 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi olayı nedeniyle Suriye'de hüküm süren Rusya, Türkiye'nin Suriye'deki hareketlerini kısıtlamıştı. Türk uçakları Suriye topraklarında uçamıyor ve Türk askerleri Suriye'de rahat davranamıyorlardı. 9 Ağustos'tan sonra Türkiye tekrar sahaya döndü. Erdoğan uçak olayından önce ABD ve Rus yaklaşımlarına mesafeliydi. Şimdi Rus ve İran tezine daha yakındır. Zira ABD, Suriye'yi İsrail güvenliğine tehdit yaratmayacak şekilde bölüp zayıflatmak isterken, Rusya ve İran, Suriye'nin bütün kalması taraftarıdır. Türkiye de bütün bir Suriye istemektedir. Ancak sorun, Rusya ve İran, Esad'ın kalmasını isterken, Esad'ın gitmesini isteyen Erdoğan'ı ikna etmektir. Erdoğan, Rusya'da Putin ile görüştükten hemen sonra, İran Dışişleri Bakanı Zarif Türkiye'ye gelerek AKP iktidarını ikna etmeye çalışmıştır. Rus ve İran'ın Suriye politikası Türk çıkarlarına daha uygundur. Sorunun başından beri bunu ifade ettik. Bir Orta Doğu düsturunun altını bir kez daha çizmekte yarar vardır. Orta Doğu'da silahlar konuşur, hak, adalet ve akıl yoktur, bu nedenle Türkiye gerek Irak'ta gerekse Suriye'de yaşayan kardeşleri Türkmenlere aralıksız bir şekilde maddi, politik ve askeri desteği eksik etmemelidir. Oralarda yaşayan Türkmenler hem kendi hem de Türkiye'nin hak ve hukukunu savunur ve Türkiye'yi orada güçlü kılar.

Yazarın Diğer Yazıları