Meral Akşener: “Medya bir gün herkese lazım olacak”

Meral Akşener: “Medya bir gün herkese lazım olacak”
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Steven Spilberg imzalı The Post filmini izledi. Film, Vietnam Savaşı ile ilgili belgeler üzerinden medya-siyaset ilişkilerini sorguluyor.

Başrollerini Tom Hanks ve Merly Streep’in paylaştığı filmi ilgiyle izlediğini söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Türkiye’nin bugünkü şartlarına denk bir film. Siyasetçi olarak ben gerekli notları çıkardım. Bütün gazetecilerin de izlemesi gereken bir film” dedi.

“BASIN, YÖNETENLER İÇİN DEĞİL, YÖNETİLENLER İÇİN VARDIR”

Filmi, partisinin Başkanlık Divanı üyeleri ile Gençlik Kolları’ndan kalabalık bir grupla birlikte izleyen Akşener, filmin her karesinde isabetli mesajlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Özgür medya bir gün herkese lazım olacak. O yüzden, iktidar sahiplerinin medya özgürlüğü konusunda, bir geleneği olmalı. Bugün Türkiye maalesef medyanın iktidar denetimi altında olduğu bir ülke. Basın özgürlüğü sıralamasında her yıl daha da gerilere düşüyoruz. Bu filmi çok beğendim. Medya ve siyaset ilişkisinde, aslında ne olması gerektiğini çok iyi anlatıyor. Gazetecilik mesleğinin onurunun, tüm şahsi çıkarlardan kıymetli olduğunu gözler önüne seriyor. Ben 24 yıllık siyasi hayatımda, hakaret edenler dışında hiçbir gazeteciye dava açmadım.. Beni, bizi beğenmek zorunda değiller. Eleştiri hakkı, basın özgürlüğünün temel kazanımı. Özellikle filmin sonundaki mesaj çok çarpıcıydı, ‘Basın, yönetenler için değil, yönetilenler için vardır.’ İYİ Parti iktidarında, söz veriyorum, basın özgür olacak. Böylece millete tercüman olacak.”

FİLMİN ÖZETİ

Dram türündeki film 1971'de Pentagon belgeleri etrafında dönen yasal süreci konu alıyor. Washington Post çalışanları editör Ben Bradlee (Tom Hanks) ve yayıncı Katharine Graham (Merly Streep) ordu analisti Daniel Ellsberg tarafından yazılan ve sızdırılan Pentagon belgelerini yayınlama kararı alırlar. Belgelerin, Johnson yönetiminin Vietnam Savaşı'nda ABD askerlerinin rolü hakkında kamuoyuna ve kongreye yalan söylediğini, Nixon yönetiminin gizlice savaşı tırmandırdığını ortaya koymaları büyük skandal yaratır. Nixon yönetimi The Post'un bunları yayınlamasını durdurmaya çalışır ve ABD Savunma Bakanı Yardımcısı William Rehnquist davayı Yüksek Mahkemeye sunar. Belgelerin yayınlanabilmesi ve özgür basın kavramının korunabilmesi için gazete ile ordu arasında büyük bir hukuk mücadelesi verilecektir...