Meral Akşener neden yükseliyor?

Meral Akşener'in kurduğu İYİ Parti'nin MHP'den istifa eden 5 milletvekili var ama şimdilik 20 kişilik grubu olmadığı için, Salı günleri Meclis'te toplantı yapamıyor. Dolayısıyla, her salı sabahı önce Devlet Bahçeli, sonra Tayyip Erdoğan veya Binali Yıldırım, HDP eş başkanı ve nihayet Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantıları yaparak, gündemle ilgili konuşmalar yapıyor ve seslerini halka duyurabiliyor. Gerçi, yandaş televizyonlar, muhalefet genel başkanlarının konuşmalarını hiç vermiyor, "merkez" denilen boynu bükük medya ise, meselâ Kılıçdaroğlu konuşurken yayını aniden kesebiliyor... 

Meral Akşener de bir çözüm buldu ve her salı günü, "salı vaazları" dediği grup toplantılarına benzer toplantılar yapmaya karar verdi.

***

Akşener, ilk toplantıyı, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla, İYİ Parti'nin İstanbul'da il ve ilçe teşkilâtlarında kurucu olan partili kadınlarla yaptı. Gençlerle ve başka gruplarla salı toplantıları devam edecek.

Akşener'in konuşmasının içeriği Yeniçağ'da ve sosyal medyada var. Ben, Türkiye'de ilk kadın hareketlerini başlatan Fatma Aliye Hanım üzerinde durmasını önemli buldum. Zira, AKP döneminde, paralara resmi basılan kişilerden biridir Fatma Aliye Hanım... Cebinizdeki elli liraya bakarsanız, Fatma Aliye Hanım'ın resmini görürsünüz.

Yeni paralar basıldığında, Fatma Aliye Hanım, "Atatürk düşmanı" diye tanıtılmıştı. Oysa o bir kadın hakları savunucusuydu. Atatürk gibi kadın-erkek eşitliğini devletin temel dayanağı yapan bir kurtarıcıya nasıl karşı olabilirdi? Üstelik kendisi de Mecelle'nin yazarı büyük hukukçu Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıydı.

***

Peki gerçek neydi?

Fatma Aliye Hanım, Latife Hanım'a yazdığı mektupta Atatürk için şu ifadeleri kullanmıştı:

"Anadolu'yu tetkik ve teftişe giden yabancı subayların önde gelenleri, akıl ve bilim ışığında Yunan ordularına galip gelmemizin mümkün olmadığını söylüyor, artık vatanın parça parça taksiminden başka bir şey kalmadığı zannında bulunuyordu. 'Meğer ki bir mucize ola' deniliyordu. Gazimiz dediğini yaptı harikalar gösterdi. Vatana bağımsızlığını da kazandırdı. Kadınlara insanlık âlemindeki mertebelerini de verdi. Yalnız Türk tarihinin değil, dünya tarihinin en parlak sayfasında yerini aldı.

Mustafa Kemal Paşa, vatanı halas edeceğini söyledi. Bir kavmin peygamberinin vaatlerine inanması gibi etrafına toplanan millet, ona itimat eyledi. Bu ne muvaffakiyettir!

Zaferimizin ancak bir mucizeye kaldığını fen erbabı söylemişlerdi. Zaferi kazanan Hazreti Gazi bir mucize-i Rabbaniyedir. (Rabbin mucizesidir)."

(İstanbul Atatürk Kütüphanesi'nde bulunan Fatma Aliye Hanım'ın mektubunu ve Latife Hanım'ın cevabını Doç. Dr. Şahika Karaca'dan temin ederek İnsanın Yolu sitesinde yayınlayan Suavi Kendiroğlu'na teşekkür ederim.) 

***

Akşener, konuşmasında, "24 saat kadın bedeni üzerinden fetva verildiği, 6 yaşında çocukla evlenilebileceği ve annenin kardeşin elinden, kolundan tahrik olunabileceğinin gündeme getirildiği bir süreç yaşanıyor. Orta Çağ Avrupa'sında kadının şeytanlaştırılması gibi bir süreç. Şimdi, kadın-erkek eşit değildir diyen Erdoğan, bu problemleri çözmedi, çözemez." dedi ve "Zübeyde Hanım, genelevde çalıştı" diyenlerin, "başı açık kadın perdesiz ev gibidir, ya kiralıktır, ya satılıktır." diyenlerin cezalandırılmadığını hatırlatarak "Bunlar, kadınlar ayağa kalktığında neler olduğunu tarih okumadıkları için bilmiyor. Ama biz öğreteceğiz, kadını da anneyi de kardeşi de öğreteceğiz. Şimdi kadınlara karşı taciz, tecavüz suçu işleyenlere bir de iyi hal indirimi uyguluyorlar ya... Bu kadınlar İYİ Parti iktidarında sizin gibilere iyi hal indirimi uygulamayacak." diye konuştu...

İYİ Parti'nin tek istisnası bu olacak galiba...

Akşener siyasetin ötesinde, kadınların ayağa kalkmasının simgesi olarak, bütün kadınlara cesaret aşılıyor, bu sebeple yükseliyor.

Yazarın Diğer Yazıları