Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Meral Akşener'le Kastamonu'dan Çankırı'ya...

İstiklal Harbinde en çok şehit veren Kastamonu milliyetçi-ülkücü hareketin kilometre taşlarını oluşturan kentlerden birisidir. Merhum Alparslan Türkeş'in en fazla önem verdiği bu kentte ülkücüler dertli. MHP yıllarca başarı ile yürüttüğü belediyeyi AKP'ye kaptırmış aslında 1483 oy ile kazanmalarına rağmen 229 fark ile kaybettiği ilan edilmiş. Kenttin yerel gazetecileri belediye seçimlerinde oyları yeniden saydırmayan hakimin tayini çıkıp giderken MHP adayı Hayati Hamzaoğlu'ndan helallik isteyerek kendisine haksızlık yapıldığını itiraf ediyorlar.

15 yıl MHP belediyesinin kaptırılma sebeplerinden biri de kentin en büyük özel hastanesinin kapatılmış olması. Seçim öncesi Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden açma sözüne inanmışlar ancak aradan iki yıl geçmesine rağmen hastane halen açılmış değil.

Kent merkezinin nüfusu yaklaşık 120 bin ilçe ve köyleriyle 300 bin. 7 Haziran'da 63 bin oy ile bir milletvekilini MHP kazanmış iken 1 Kasım'da oy miktarı 43 bine gerilemiş. 3 vekilin 3'ü de AKP'de, CHP'nin ise 41 bin oyu var. Meral Akşener'in adaylığı kenti harekete geçirmiş. Siyasette asla bir araya gelemeyecek farklı kadrolar Meral Akşener'de birleşmiş. Toplam 11 delegenin 7'si kurultay için imza vermiş. MHP Genel Merkezinin il ve ilçelerinden kapatmalarından sonra delegeler daha da öfkelenmiş. Kongreye destek veren delege sayısı 10'a çıkmış.

Tosya mahkemesinden alınan kararı Ankara'nın çabaları Ziya Yılmaz Bilen'in gayretleriyle çıktığı söyleniyor. Tosya'nın tek delegesi Balgat'ın yanında.

Bine yakın araç ile Meral Akşener'i karşılamaya gelen Kastamonu'lulara çevre illerden gelenlerde katılmış. "Üzerimizdeki ölü toprağını Akşener kaldırdı" diyen ülkücüleri bir gün önce çıkan Yargıtay kararı daha da heyecanlandırmış. MHP Genel Merkezi'nin mahkeme kararından sonra açıkladığı kurultay için müthiş espiriler yapılıyor. "Hani 2018'e kadar kongre yoktu, Ülkücü iradenin karşısında değil Bahçeli hiçbir güç duramaz" diye ekliyorlar.

Jandarma Bölge Komutanlığı sırasında Balyoz davasından tutuklanarak 3 yıldan fazla hapis yatan Yörük Ali Paşa en son bu kentte görevliydi. Kastamonu'nun fahri hemşerisi olarak bir gün önceden gelip, hazırlıklar için çalışmış. Bu arada MHP'de çeşitli dönemler görev yapan çok sayıda eski milletvekili ve bakan da karşılamaya gelmiş. Meral Akşener ile yeniden harekete geçen emaktar ülkücülerle yağmurdan sığındığımız çay evinde sohbete dalıyoruz. Vatandaşa bir dokun bin ah işit. 1985 yılında muhafazakar partiyi Taşköprü ilçesinde kuran MÇP ve MHP için büyük emekler sarfeden Sezai Özcan öfkeli... Devlet Bahçeli yüzünden halktan oy alamadıklarını vurguluyor. MHP'deki değişimin bütün Türkiye'de olduğu gibi Kastamonu'nun da kaderini değiştireceğini söylüyor. Köylünün borç batağı yüzünden tarımdan vazgeçmek üzere olduğunu buğday ekmekten vazgeçtiğini her köylünün en az 100 bin TL borcu olduğunu Taşköprü'nün ise sarımsak yüzünden şanslı olduğunu vurguluyor.

Kadınlar diğer illerde olduğu gibi Kastamonu'da da önde. Meral Akşener'i bağırlarına basarken MHP'yi iktidara taşıyacağını belirtiyorlar. Kastamonu'da dert çok. Ancak Çankırı'ya yetişmek durumundayız. Ilgaz'da MHP 'li Belediye Başkanı Aziz Çayır'ın daveti üzerine kısa bir belediye ziyareti sonrası olağan üstü yeşilliklerle dolu ormanlar arasında Çankırı'ya doğru yol alırken Afyon eski belediye başkanı ve Meral Akşener'in okul arkadaşı Hayrettin Barut ile sohbeti koyulaştırıyoruz. Meşhur Elazığ fıkraları ve Elazığ Malatya arasında ki tatlı çekişmelerin yaşanmış öykülerin tadına doyum olmuyor.

1-557.jpg

Çankırı girişinde yine heyecan ile coşku dolu tarihi bir karşılama. Diğer illerde olduğu gibi Başbakan da dahil böylesine karşılanmadığının altını çizmeliyim. Kastamonu ve Çankırı notlarına yarın da devam edeceğim…

 

Yazarın Diğer Yazıları