Meriç’in ötesi...

Bülent Arınç’ın Bursa’da bayram ziyareti sırasında  “Ben yokken söyle onu”      diyerek Vardar Ovası türküsünün okunmasını engellemesi karşısındaki tepkisizliği eleştirdiğim için kısa süreli bir polemik yaşamıştık BAL-GÖÇ ile...
Bu kez, -AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun’un TBMM’deki tartışmaları sırasında Muharrem İnce’ye söylediği ‘Sen derenin öbür tarafından gelmişsin, ben bu ülkenin, Karadeniz’in en güzel yerlerinden gelmişim ve kırk yıllık da Yalovalıyım’ sözlerine- hayli sert tepki göstermiş ve “tarih bilgisinden yoksun” dedikleri Coşkun’u kınayan bir açıklama göndermişler.
BAL-GÖÇ ile birlikte, Yalova’da da şubesi bulunan Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nun da Genel Başkanı olan Doç. Dr. Yüksel     Özkan, AKP’li Coşkun’un ifadelerini  “küçümseyici, ötekileştirici, hakaret edici, eşit/bir/aynı olanlar arasında üstünlük yaratmaya dönük ve yakışıksız” olarak nitelendirerek “Meriç’in ötesi” ndeki soydaşlarımızın  “Atatürk’ün hemşehrileri” olduklarını ve canları pahasına Rumeli’yi Türkleştirdiklerini hatırlatıyor:
“Sayın vekil “derenin öbür tarafından gelmişsin” diyerek ağır bedeller ödediğimiz Balkan Savaşları sonrası çizilen sınır hattımız olan Meriç’i kastetmekte; Misak-ı Milli sınırları dışında kalan Balkanlar’daki soydaşlarımıza ve akraba topluluklarımıza “bu ülkeden değilsiniz” imasında bulunmaktadır. Yalova’ya Karadeniz’den geleni de Balkanlar’dan geleni de Kafkasya’dan gerçekleşen göçlerle geleni de aynı milletin, aynı kutlu tarihin fertleridir. Hele ki Balkanlar’dan gelen soydaşlar, türlü mezalimlere maruz kalmasına rağmen Türk ve Müslüman kimliğini koruyan, bu kimliğin bedelini canıyla kanıyla ödeyen insanlardır.     Bu insanlar, Anadolu’dan Rumeli’ye kutsal bir amaç için gidenler, Selçuklu’nun mirasçısı, Osmanlı’nın Balkanlar’daki temsilcisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşehrileridir. Sayın Coşkun’un ülke     anlayışı Edirne’den Van’a     kadar olabilir, hatta bu anlayışı sadece Karadeniz’e de indirgeyebilir. 

Evlad-ı Fatihandan da bihaber

Bosna Hersek’ten Uzak Doğu’ya kadar olan geniş coğrafyada Türk Milleti’nin hala kültürel izleri bulunmaktadır ve bu coğrafyada anavatan Türkiye ile gönül bağları olan soydaşlarımız yaşamaktadır.   
Yine Sayın Vekil biraz daha tarih bilgisine sahip olsaydı, “derenin öbür tarafından” gelenlerin Anadolu’dan Rumeli’ye gidenler, kökleri ise Orta Asya’ya uzanan         Evlad-ı Fatihanlar olduklarını bilirdi. Yalova’dan milletvekili     olmuş birisinin, hiç olmazsa Atatürk’ün “Muhacirler,     kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır” sözünü bir yerlerden işitmiş olması beklenirdi.
Balkan-Rumeli göçmenlerine yönelik son yıllarda yürütülen ötekileştirme çalışmalarıdır. 
Türk milletini bir dizi etnik gruba bölmeye çalışanlara karşı biz Balkan Türkleri ve göçmenleri olarak sadece şunu söylemek isteriz: 
Bizler, Türk Milletinin Kendisiyiz!  
BGF olarak Sayın Coşkun’u esefle kınıyoruz, talihsiz ifadelerinden dolayı basının önünde özür dilemesini bekliyoruz.”  
11 yıl boyunca “Sivas’ın ötesi” diye diye ülkeyi göbeğinden     ikiye ayıran kafa, bu sefer de     “derenin ötesi”ni diline dolayıp karpuz gibi dilimlediği “millet”i başka bir kutuplaşmaya taşıyor farkında değil.
Yok ya, bu fazla iyimser oldu;
Belki de gayet farkında... Bu sözler “bölmeye odaklı” bilinçaltının dışavurumundan başka bir şey değil belki de...

Yazarın Diğer Yazıları