Merkel 4. kez Başbakan seçildi

Merkel 4. kez Başbakan seçildi
Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Hristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, yeniden başbakan seçildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, uzun süren ittifak görüşmelerinin ardından Sosyal Demokratlarla yaptığı koalisyon sonucu ülkesini 4. dönemde de yönetecek. Almanya parlamentosu Bundestag'ta yapılan oylamada Merkel resmen yeniden Başbakan seçildi. 

Almanya'da 24 Eylül 2018'de düzenlenen genel seçimden 171 gün geçtikten sonra meclis yeni hükümeti onaylamak için toplandı.

Alman meclisinde (Bundestag) hazır bulunan 702 milletvekilinden 692'si oy kullandı.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Merkel'in 4. dönem başbakanlığına 363 evet, 315 hayır oyu çıktı. 363 evet oyu, CDU, kardeş partisi CSU ve SPD'nin toplam vekil sayısının oylarından 35 oy az.

CDU/CSU ve SPD'nin mecliste 399 milletvekili bulunuyor. Merkel'in başbakan seçilebilmesi için 355 milletvekinin oyunu alması gerekiyordu.

Milletvekilleri sonucu alkışladı, partilerin meclis grup başkanları Merkel'i tebrik edip çiçek hediye etti.

Almanya'nın yeni hükümeti, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in huzurunda yemin ederek göreve başlayacak.

'ZAYIFLIK İŞARETİ, ZOR BAŞLANGIÇ'

Gizli oylama yapıldığından, medya, koalisyon üyelerinin çok daha fazlasının hayır oyu kullanmış, muhalefetten bazı üyelerin Merkel'e oy vermiş olması ihtimalini dışlamadı.

CDU ve Yeşiller'le koalisyon kurmaktan son anda cayan Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Meclis Grup Başkanvekili Wolfgang Kubicki, Merkel'in sadece 364 oy almasını 'zayıflık işareti' olarak değerlendirdi.

Sol Parti liderleri Katja Kipping ''Merkel ve yeni hükümet için haşin bir başlangıç, artık bu koalisyona BÜYÜK denilemez'' diye tweetledi.

ÇITAYI SADECE 9 OYLA AŞABİLDİ

Zira CDU/CSU ve SPD'nin mecliste 399 milletvekili bulunuyor. Merkel'in başbakan seçilebilmesi için 355 milletvekinin oyunu alması gerekiyordu. 

Yani Merkel, gerekli oyun ancak 9 oy üzerine çıkabildi.

Buna rağmen oylamayı yeni Ulaşım Bakanı, CSU'lu Andreas Scheuer ''Fena değil'' diye karşılarken Savunma Bakanı  Ursula von der Leyen ''Önemli bir sonuç, Almanya için iyi bir başlangıç'' diye değerlendirdi.

Milletvekilleri sonucu alkışladı, partilerin meclis grup başkanları Merkel'i tebrik edip çiçek hediye etti.