Merkel, Türkiye'ye geliyor

Merkel, Türkiye'ye geliyor
Ankara’ya bugün resmi ziyarette bulunacak olan Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan ve Yıldırım’la biraraya gelecek. Görüşmelerde iki ülkenin talepleri masaya yatırılacak.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, bugün Türkiye’ye bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Merkel’in, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’ye ilk ziyareti ayrı bir önem taşıyor. Temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Merkel’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları da ziyaret etmesi bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelecek olan Merkel’in ziyareti sırasında iki ülkenin talepleri masaya yatırılacak.

Türkiye’nin istekleri

Görüşmelerde Türkiye tarafı, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmada yer alan mali yükümlülükler ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi gibi konularda AB’nin taahhütlerini yerine getirmesini isteyecek.

Türkiye, Almanya’dan terör örgütleri PKK ve FETÖ’nün ülkedeki faaliyetlerinin üzerine gitmesini bekliyor. PKK’nın propaganda ve mali faaliyetlerinin engellenmesini isteyen Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya’ya kaçan FETÖ üyelerinin iadesini talep ediyor. Başbakan Merkel’in temaslarında NATO üslerinde görev yapan ve darbe girişiminden sonra Almanya’ya iltica talebinde bulunan askerlerin durumunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Angela Merkel’in ziyaretinde bir diğer önemli konu ise terörle mücadelede işbirliği yapılması.

Ziyarette ayrıca Suriye ve bölgesel sorunlar ile ikili ilişkilerin yanı sıra ekonomi ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularının ele alınması da gündemde. Merkel, Almanya-Türkiye ilişkilerinde bazı konuların gerilime sebep olmasına ve Alman kamuoyunda bu ziyaret ile ilgili yapılan eleştirilere rağmen iki ülke arasındaki diyaloğu sürdürmeyi hedefliyor. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de ziyarete ilişkin “Bu çalışma ziyareti, bizim düşüncemize göre Türkiye gibi NATO müttefiki ve AB’nin çok önemli bir komşusuyla daimi irtibatta kalabilmek açısından önemli” açıklamasını yapmıştı. Alman kamuoyunda bu ziyaretin Türkiye’de yapılacak referandum öncesine denk gelmesinden dolayı Merkel’e yönelik sert eleştiriler geldi. Buna sert tepki gösteren Seibert, “Bunlar bir başbakanın seyahat planlarının nasıl oluşturulduğu yönünde anlamsız düşünceler. Ziyareti, Türkiye’de yapılacak referandumdan dolayı başbakanın bu konuda bir tutum aldığı şeklindeki düşüncelerle irtibatlandırmak saçmalık. Bu tür düşünceler Başbakan’a yabancıdır” ifadesini kullandı.

5 kez ziyaret etmişti

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerden dolayı geçen yıl ilişkilerde çalkantılı bir dönem yaşandı. Başbakan Merkel, 2015Ekim ayı ile 2016 Mayıs ayları arasında Türkiye’yi 5 kez ziyaret etmiş ve Alman kamuoyu baskısına rağmen özellikle sığınmacı krizinde pragmatik politika izleyerek AB ile Türkiye arasında sığınmacı anlaşması imzalanmıştı. Almanya’da Jan Böhmermann’nın mart ayında bir televizyon kanalında yayınlanan programında Cumhurbaşkanı Erdoğan veTürk halkına yönelik hakaret içeren şiiri nedeniyle gerilen ikili ilişkiler haziran ayında Federal Meclis’te 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısının kabul edilmesiyle zedelenmişti.

Elçi geri çekilmişti

Türkiye Berlin Büyükelçisi’ni istişareler için geri çekmiş ve iki ülke arasında üst düzey görüşmeler durmuştu. Türkiye’de hakkında yakalama kararı bulunan Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a Almanya’nın geçici pasaport vermesi ve Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın FETÖ soruşturması kapsamında görevlerinden el çektirilen ve Türkiye’ye dönmeyen askeri ataşe ve diplomatik personelin iadelerine ilişkin konunun gündemlerinde olmadığını ifade etmesi, ilişkileri tekrar gerdi

ÇANTASINDA KIBRIS DA VAR

Angela Merkel’in gündeminin başında 2016’da Türkiye’ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor. Merkel için geçen yıl AB ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının yürürlükte kalması büyük önem taşı- yor. Almanya’da eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde sığınmacı krizinde bir sorun yaşamak istemeyen Merkel, AB’nin dış sınırlarını korumak ve insan kaçakçılarıyla mücadelede bu anlaşmayı önemli görüyor.

Nabız yoklayacak

Ziyarette Almanya’nın İncirlik Üssü’nde Alman askerleri için yatırım yapma talebinin de masada olacağı ifade ediliyor. Terör örgütü IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda Irak ve Suriye üzerinde Tornadolar ile keşif uçuşları yapan Almanya, İncirlik Üssü’nde uçuş pisti ve operasyonlarda kullanılacak geçici bir karargah kurulması için Türkiye’den izin istiyor. İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist dergisi, Merkel’in çantasındaki bir başka konunun ise Kıbrıs olduğunu belirtti. Economist, Merkel’in Ankara’da yapacağı temaslar sırasında Erdoğan’ın bu konuda nabzını yoklayacağını belirtti. Kıbrıs sorununun merkezinde güvenlik garantilerinin yattığının vurgulandığı yazıda, bu konunun çözülmesi halinde toprak ve güç paylaşımı gibi diğer kritik meselelerde de çözümün önünün açılmasının muhtemel olduğu ifade edildi.