Merkel yine 'İslamcı terör' dedi

Merkel yine 'İslamcı terör' dedi
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başbakan Yıldırım'la görüşmesinde tekrar 'İslamcı terör' ithamını kullanması dikkat çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve TBMM ziyaretinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderlerin konuşmasının ana ekseni 15 Temmuz darbe girişimi oldu. "İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz" diyen Başbakan Binali Yıldırım, "Darbeciler hukuk içerisinde hak ettikleri cezayı bulacaklardır" dedi. İnsan hakları ve yargı bağımsızlığı vurgusu yapan Merkel'in, Erdoğan ile düenlediği basın toplantısında kullandığı "İslamcı terör" ifadesini yinelemesi dikkat çekti.Görüşmede "İslamcı terör"ü ele aldık diyen Merkel, "Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, burada Müslümanlara karşı herhangi bir şüphecilik değil, bu insanlar insan hayatını yok edip demokrasiyi ortadan kaldırmak istiyorlar" sözleriyle devam etti. . 

Merkel: İslamcı terörü ele aldık

Bu kadar detaylı bir görüşmede bulunabildiğimiz için mutlu oldum. TBMM’yi gezerken darbe girişiminin yaşattığı tahribatın izlerini görme fırsatı buldum. Halkın demokrasi için nasıl siper olduğunu da gördüm. İslamcı terörü ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, burada Müslümanlara karşı herhangi bir şüphecilik değil, bu insanlar insan hayatını yok edip demokrasiyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu mücadelede birlikteyiz. 

Almanya’da PKK terör örgütü olarak kabul edilmekte. İçişleri Bakanlarımız bu konuları ele alacaklar. Yoğun bir şekilde diğer bir sorunu ele aldık. Türkiye’deki üç milyonu aşkın Suriyeli mülteci Türkiye’ye geldiler ve iki taraf için de 2016’daki anlaşmanın canlı tutulması gerekiyor. Belki de Türkiye’nin beklediği kadar hızlı akmasa da 3 milyarın 2,2 milyarı harcandı. Gaziantep’e gitmiştim, mültecilerin durumuna baktığınız da bu paraya her gün ihtiyaçları var. Bu nedenle destek olmak istiyoruz. Yine Almanya mülteci kabul etmeye devam edecek. Her ay 500 mülteci kabul etmeye karar verdik. 

Ekonomik işbirliğimizi nasıl sağlamlaştırıp geliştireceğimizi konuştuk. Darbe teşebbüsünden sonra bu alanda da bazı sıkıntılar yaşandı. Alman yatırımcıların burada yasal açıdan güven olmaları için daha da fazla işbirliği yapılmasını konuştuk. DİTİB’le ilgili bir görüşmemiz oldu. Burada örneğin Gülen hareketiyle sıkıntılarımız olduğunda Türkiye bize kanıtlar verdiğinde emniyet bunu birlikte görüşmeli. Uzun yıllar boyunca Türkiye’den gönderilen imamların eğitimi hakkında işbirliğimiz oldu. Böylece orada yaşayan Türklerin bu kişilerle herhangi bir şüpheler ortadan kaldırılmalı. 

Kıbrıs’ı konuştuk yine. Bütün Avrupa için çok önemli bir konu bu. 

Bu kadar zor dönemlerde görüş alışverişinde bulunmalıyız her zaman. 

Soru-Cevap

Geçtiğimiz yıl mart ayında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Geri kabul anlaşmaları ve Türkiye’nin vize muafiyetinin de olduğu. Ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ne zaman AB’ye vizesiz seyahat edebileceğim?

Merkel: Bu yolda çok şey başardık. İlerlemeler oldu. Fakat hala üzerinde çalışılması gereken konular var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi. Bu konuda yoğun görüşmeler var. 

Yıldırım: Bu çok kapsamlı bir anlaşma. Sadece terörle ilgili değil. Bunların bir kısmı iyi çalışıyor, bir kısmı istediğimiz gibi çalışmıyor. Biz yapılması gereken işlerin çoğunu yaptık aslında. Ama kalan 5 madde var. O 5 maddenin de sadece bir tanesi var terörle mücadele o da. Prensip olarak teröre en çok muhatap olan ve çetin bir mücadele yapan ülke olarak terörle mücadelemizin bölgeyi sıkıntıya sokmayacak bir şekilde ele alınması, hatta bunun Avrupa Komisyonu’nda faydalı olacağını önerdik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ümit ederim ki kısa zaman içerisinde mesafe alırız.

Türkiye ile Almanya, NATO’da işbirliği halindeler. Yeni ABD Başkanı Trump’tan ne beklentileriniz var ve Suriye açısından ne anlama gelecek?

Merkel: Benim yaptığım görüşmelerden çıkardığım sonuç, uluslararası terörle mücadele ABD’nin de bir önceliği. Şu anda başkan yeni görevi devraldı ve detaylı olarak neler yapılacağını konuşacağız. Musul konusu gibi. İşbirliğinde bir devamlılık olacağı kanaatindeyim. Bu ortak bir düşman diyebiliriz. Terör, terörizm. Hiçbir şüphem yok ki yakın bir işbirliği halinde olacağız. ABD’den giriş rejimi konusunda söyledim, terörle mücadele konusunda bir grubu genel olarak suçlamak mümkün değil. Zan altına koymak mümkün değil. 

Yıldırım: NATO’nun küresel ve bölgesel barışı sağlamakta çok büyük etkinlikleri oldu. Nitekim Suriye’de olsun, Irak’ta olsun. Terörün bitirilmesi konusunda NATO, çok etkin mücadele veriyor. Yeni ABD yönetiminin NATO’nun fonksiyonu konusunda bir tereddütlerinin olduğunu düşünmüyorum. NATO’nun bakanlar seviyesinde toplantısı olacak. Burada etraflıca bu konuları değerlendirilecek. Sayın Merkel’in ifade ettiği gibi terör dünyanın başının belasıdır. ABD için de tehdittir. El Kaide’den en büyük beden ödeyen ABD’dir. Bütün terör örgütlerinin bölgeden temizlemek hepimizin ortak sorumluluğudur. 

PKK ve PYD’ye destek var. Bu destekler engellenemiyor mu? 

Merkel: Yaptığımız görüşmelerden şunu söyleyebilirim elbette PKK’nın ve PKK’ya bağlı örgütler hakkında konuştuk. Almanya’da bağlantılı olan hususları inceliyoruz. Almanya’da da PKK terör örgütü olarak yasak. Bize iletilen farklı vakaları büyük bir hassasiyetle inceliyoruz. Bu nedenle bakanlıklarımız, istihbarat örgütlerimiz işbirliği halinde olmalı. PKK saldırıları gerçekleştiğinde insanlar hayatlarını kaybettiğinde Türk toplumunda hassasiyet var. Böyle bir örgütün başka bir yerde serbestçe ortaya çıkması konusunda.

Türkiye’deki muhalefet bu ziyaretinizin Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından anayasa referandumu için destek olacağı şüphesi var. Türk tarafı mülteci anlaşmasını iptal edeceği yönünde ifade ediyor. 

Merkel: Daha önce söylemiştim, tekrarlamak istiyorum. Zor dönemlerde siyasetçilerin birbirleri ile görüşmeleri son derece önemli. Bu nedenle doğru ve önemli olduğunu düşünüyorum bu görüşmelerin. Türk halkının kendi kararını kendi başına vereceğini düşünüyorum. Benim ziyaretimin halkın görüşünü etkilemeyeceğini düşünüyorum. Diğer partilerle de görüşeceğim. Görüş farklılıklarını ele alma imkanımız var.  Türk tarafı bize beğenmediği, kabul etmediği hususları söylüyor, ben de şikayetlerimizi kabul etmediğimiz şeyleri ifade ettim. Görüşmelerimiz tehdit konusunda gerçekleşmedi. En iyi çözümün nasıl olacağını konuştuk. Türk tarafınca burada çok şey yapıldı. Çok şey uygulandı. 

Yıldırım: Muhalefet endişelenmesin. Merkel’in seçimi var, benim oy hakkım yok. Bizim referandum var onun oy hakkı yok.

İlgili Haberler