Merkel’den, PKK ile masaya oturun talebi

Merkel’den, PKK ile masaya oturun talebi
İstanbul’da Başbakan Davutoğlu ve Tayyip Erdoğan’la görüşen Almanya Başbakanı Merkel, sürpriz bir açıklama yaparak, “Seçimden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz. Sözde soykırım kararı için görüşüyoruz” dedi

Merkel’den masa kurma hazırlığı

Merkel’den, PKK ile masaya oturun talebi

Davutoğlu ve Erdoğan’la görüşen Almanya Başbakanı Merkel, “Seçimden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin AB topraklarına geçişinin önlenmesi, geçenlerin Türkiye’ye iadesi ve Güneydoğu’da kurulacak kamplarda barındırılması kapsamında yapacağı görüşmeler için dün İstanbul’a geldi. Merkel, “Seçimlerden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz. Ermenistan konusunda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi. Havaalanından Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ne geçen Merkel, burada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Toplantı sonrası Almanya Başbakanı Merkel ile basın açıklaması yapan Davutoğlu, “Yasa dışı göç küresel bir sorundur ve bütün ülkelerin işbirliği yapması şarttır. Bugün Türkiye mülteciler için 7,5 milyar dolardan fazla maliyetin altına girdi” dedi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenler konusunda büyük görüşmeler yapıldığını anlatan Davutoğlu, Türkiye olarak 4 konuya önem verdiklerini belirtti. Davutoğlu, “2017 için planlanan Schengen konusunu 2016 içinde tamamlayabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Umut ediyoruz 2016 Temmuz ile birlikte hem geri kabul anlaşması hem de Schengen anlaşması devreye girer” dedi. 

Doğru yoldayız

Ankara’daki patlama sonrasında hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Merkel ise, “Elbette hiç kimse savaş neticesiyle evden kaçmayı istemez. İlkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın başbakanın da dediği gibi 4 konuda Almanya’nın da destek vereceğini söylemek isterim. Vize konusu da dahil. Tabi ki bu süreci her şeyden önce ilerletmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var. Bunun için karşılıklı olarak çalışma gerekir. Elbette bizim taleplerimiz var. İkinci husus olarak külfetin paylaşılması var. Şu ana kadar Türkiye’nin çok fazla yardım almadığını biliyoruz. Türkiye bu konuda belirli bir sorumluluğu üstlenmiştir ve mülteciler konusunda baskı görmüştür. Yasa dışı konusunda yapılacak bazı hususlar var. Yasal göçü nasıl hızlandırabiliriz, AB’ye yasal göçü nasıl yapacağız bu konuda çalışmalar var. AB üyeliği konusunda ucu açık bir husus. Almanya olarak 17 no’lu faslı açmak isteriz. Türkiye eskiden katılıyordu toplantılara. Ama artık aile fotoğrafında değil. Aday ülkelerin yeniden çalışmalara nasıl dahil edebileceğini yeniden düşünmemiz gerekiyor. Şu anda çok kontrolsüz bir kriz söz konusu, çok fazla insan akını var” diye konuştu. Merkel, “Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye’nin oluşmasını istiyor. İstikrarsızlık istemiyoruz. Seçimlerden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz. Ermenistan konusuna değindiğiniz sayın başbakan bu konuda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi. Merkel daha sonra Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde kabul edildi.