Merkel’in para teklifi gurur verici değil!

Merkel’in para teklifi gurur verici değil!
Emekli Büyükelçi Öymen: Merkel’e verilecek cevap şuydu: Paranızın peşinde değiliz, yükü paylaşın

Onur Öymen, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretindeki gündemini eleştirdi. Öymen, “Bize fazla yük olmayın, parayla sizi tatmin edelim. Bizim topraklarımıza fazla insanlar gelmesin’ diyorlar. Merkel’e, üzerimizdeki yükün yarısını Avrupa paylaşsın’ denmeliydi” dedi. Öymen, Merkel’in, PKK’yı Kürtlerin temsilcisi olarak gördüğünü de söyledi.

 

Merkel’in para teklifi gurur verici değil!

Almanya Başbakanı’nın, Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşmesini değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen “Merkel mültecileri Türkiye’ye satıyor” yorumu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret ederek, Türkiye’ye mülteciler konusunda maddi yardım yapmak istediğini söyledi. Merkel’in tavrını sert sözlerle eleştiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, para karşılığında Almanların istediği dış politikanın aşılandığını söyledi. Öymen, “Buna ‘check’ diplomasisi diyorlar. Yani ’Biz size belirli bir para verelim ve bunun karşılığında bizim istediğimiz politikaları takip edin. Bize fazla yük olmayın parayla sizi tatmin edelim. Bizim topraklarımıza fazla insanlar gelmesin.’Bunlar Türkiye hesabına göre çok gurur verici bir tablo değildir. Söylenecek cevap şudur. Biz sizin paranızın peşinde değiliz. Önemli olan bu yükü paylaşmaktır. Bize eğer katkıda bulunmak istiyorsanız, üzerimizdeki bu yükün yarısını Avrupa ülkeleri arasında paylaşsınlar. Avrupa 1 milyon mülteciyi alamayacak durumda mıdır? Ortak bir politika ile çözelim ki mülteci sorunu kendiliğinden halledilsin”  dedi.

Kavgalı değiliz ki!

Çatışmaların durması halinde insanların evlerine geri döneceklerini dile getiren Öymen, silah zoruyla Esad’ı devirme politikası yerine, “Gelin siyasi bir çözüm arayalım denmesi gerekirken, bize para verecekler diye büyük bir sevinç içindeyiz” diye konuştu. Merkel’in Başbakan Davutoğlu’na söylediği, “Türkiye, Kürtlerle barışmalıdır” söylemlerini anımsatan Öymen, sözlerine şöyle sürdürdü:  “Biz Kürtlerle kavgalı değiliz ki barışalım. Ama teröre o kadar çok tolerans gösterdiniz ki siz teröristleri Kürtlerin temsilcisi gibi gördünüz. Bu teröristler 40 bin kişiyi öldürdü. 40 bin kişiyi öldüren bir terör örgütünü Kürtlerin meşruiyet çizgisi mi sayıyorsunuz. Almanya’da uzun yıllar Kürtleri destekleyen sivil toplum örgütleri oldu. Alman hükümeti de 1993’e kadar beklediğimiz kararı göstermedi. Ancak ne zaman bir Türk vatandaşını Kürtler kahvede yaktılar, ondan sonra saklamak zorunda kaldılar. Hiçbir PKK militanını Türkiye’ye iade etmediler. Almanlara bu konuda çok söylenecek söz var.”

PKK’yı palazlandırdılar

Almanlarla birçok konuda anlaşılmasına rağmen bu konuda anlaşma sağlanamadığını anlatan Öymen, “Biz dedik ki ‘PKK Almanya’ya adam kaçırıyor.’ Bunu bir türlü anlatamadık. PKK’nın palazlanmasında Avrupa ve Almanların büyük katkısı oldu. Terör örgütünün öldürdüğü 40 bin insanın büyük çoğunluğu Kürt’tür. Bir şey söyleyecekseniz terör örgütü PKK’ya diyeceksiniz. Merkel’den silahları kayıtsız şartsız bırakın çağrısı geldi mi? Bunu söylemekten hep kaçındılar. Avrupa’nın fikrine göre, ‘PKK’nın verdiği mücadeleyi Türkiye taviz vererek durdurmalı, bu taviz de PKK’nın talepleri doğrultusunda olmalı’. Bu talepler de Almanya’nın senelerdir takip ettiği politikalardan da farklı değildir” şeklinde konuştu.