Merkez Bankası'ndan döviz kuru uyarısı

Merkez Bankası'ndan döviz kuru uyarısı
Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11 yılın zirvesine yakın seyretmesi ve ekonomi yönetimine dair endişelerle 2.5312'ye kadar yükselerek yeni zirvesini test etti.

Bankacılar; ABD Merkez Bankası'nın faiz artışının yaklaşması ile dolarda yaşanan değer kazancına dikkat çekerken, iç siyasi gelişmelerin de TL'yi baskılayan bir diğer unsur olduğunu söylediler. Merkez Bankası da; önümüzdeki dönemde ekonomide "aşağı yönlü" risklerin önemini koruduğu uyarısında bulundu ve politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacağını açıkladı. Merkez, ayrıca, "Yakın dönem döviz kuru gelişmelerinin, temel mal enflasyonunda düşüşü sınırlayabileceğini" bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) sınırlı faiz indirimi kararını aldığı 24 Şubat toplantısına ilişkin özetlerinde, "Küresel finans piyasalarında oynaklığın devam etmesi ve güven endekslerindeki zayıf seyir, özel kesim nihai talebinin büyümeye katkısını sınırlayabilecektir" denildi. PPK'nın özetlerinde, şu cümleler yer aldı;  "Dış talepte ek zayıflama gözlenmesi ve küresel büyüme oranlarının önemli oranda gerilemesi durumunda, emtia fiyatlarında yaşanacak düşüşler enflasyonu azaltıcı etki yapacak, fakat, aynı zamanda yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde belirgin olumsuz etkiler gözlenebilecektir. Bu durumda, Kurul politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacaktır."