Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7'den yüzde 13'e yükseltti. Karar zorunlu karşılıkları TL olarak tutulmasını teşvik edilmesini amaçlıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7'den yüzde 13'e çıkarıyor.

Yeni faiz oranının 21 Eylül'den itibaren uygulanacağı bildirildi.

Reuters’a bilgi veren bankacılar, daha önce bu oranın yüzde 7 olarak uygulandığını belirtmişlerdi.

Üst düzey bir bankacı “Karar zorunlu karşılıkların TL olarak tutulmasını teşvik edilmesini sağlıyor. TCMB’nin geçen haftaki PPK kararı ardından alınan zorunlu karşılık faizlerinde yapılan artış banka tercihlerine göre bir miktar dövizin serbest kalmasını sağlayabilecek” dedi ve ekledi:

“Banka olarak zorunlu karşılık olarak tutuğu TL’de yeterince getiri elde edemezseniz döviz olarak daha çok tutmayı tercih edebilirsiniz. Bu nedenle karar TL varlıkların cazibesini artıracak. TCMB’nin ilgili adımının PPK faiz artışının ardından atılması ile birlikte parasal aktarım mekanizmasına da katkıda bulunacağını öngörüyoruz.”

Bankalar elde ettikleri mevduata karşılık bu mevduatın belirlenmiş bir oranını Merkez Bankası’nda tutmakla yükümlü.

Öte yandan TCMB’nin rezerv opsiyonu mekanizması ile bankalar TL olarak tutmaları gereken zorunlu karşılıkların bir bölümünü yabancı para ya da altın olarak da tutabiliyorlar. Bankalar ise tutmakla yükümlü oldukları zorunlu karşılıkları hangi para biriminden tutacaklarını ise belirlenen limitler dahilinde kendileri belirleyebiliyorlar.

Limitlerde ya da ödenen faizlerde yapılan değişiklikler bankaların tercihlerinde de belirleyici olabiliyor.