Merve Kavakçı'nın Büyükelçi yapılmasına tepki yağıyor

Merve Kavakçı'nın Büyükelçi yapılmasına tepki yağıyor
Dışişleri Bakanlığı'nın yaz kararnamesi ve Merve Kavakçı ile birlikte AKP'li 2 polikacının önemli dış merkezlere Büyükelçi olarak atanması "politik" bulundu.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

Büyükelçiler Yaz Kararnamesi'ni yorumlayan emekli Büyükelçi Uluç Özülker, "Bu gibi alanları politize etmemek gerekir. Görebildiğim kadarıyla bu tayinler politiktir" diye konuştu.

İktidarların büyükelçilik makamlarını uzaklaştırma ya da yandaşları taltif etmek amacıyla kullandığına dikkat çeken Özülker, bu durumun doğru olmadığını belirtti.

Özülker, şöyle devam etti: "Dışişleri mesleği bir ihtisas mesleğidir. Ama büyükelçilik bir diplomatlık değil aynı zamanda siyasi bir makamdır. Bizim geçmişimizden bu yana bu tür atamalar görülmüştür. İktidar uzaklaştırmak istedikleri kişiler olduğunda büyükelçilik makamını bu amaçla kullanmışlardır. Bu durumun bir başka örneği ise iktidarlar kendi yandaşlarını ve mağdur olduklarını düşündükleri yandaşlarını taltif etme yoluna gidebilmektedirler."

Dışişleri'nde parti değil, ülke çıkarlarının ön planda tutulmasının gerektiğini hatırlatan Özülker, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de, büyükelçililere iktidara göre değil liyakate göre atama yapılması beklenen bir zümreyiz. Bu koşullarda istisnalarda yaşanabiliyor.

Dünya'da genel kabul büyükelçi kadrolarının yüzde 10 kadarı bu amaçla kullanılırsa çok sıkıntı yaşanmıyor. Bu durumun politik yönü ise kendi yakın çevresini kollamak olarak düşünebilir. Ama göreve gittiklerinde ne kadar başarılı olurlar, onu zaman gösterecektir. Bu gibi alanları politize etmemek gerekir. Görebildiğim kadarıyla bu tayinler politiktir."

İlgili Haberler