Mescid-i Aksa’da İsraİl postalı!

Mescid-i Aksa’da İsraİl postalı!
İslamın kutsal mihrabı, 47 yıl sonra ayaklar altına alındı...

İslam dünyasına yapılmış çirkinlik

Mescİd-İ Aksa’nın avlusuna girişine izin verilmeyen Müslümanları kovalayan İsrail askerleri, 1967’den beri ilk kez kutsal külliyenin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girip mihrabı postallarıyla çiğnedi. Çatışmalarda 27 kişi yaralandı.

100 Yahudi’ye, Mescid-i Aksa’nın avlusuna giriş izni verilmesi üzerine, Kıble Camisi’nin içinde ve çevresinde çatışma çıktı. 300 israil askerinin saldırısına uğrayan 27 kişi yaralandı

Ortalığı savaş alanına çevirdiler

İsrail askerlerinin 1967’den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girerek mihrabı postallarıyla çiğnediği bildirildi. Mescid-i Aksa’nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib, “Yaklaşık 300 İsrail askeri Mescid-i Aksa’yı bastı. Askerlerin bir kısmı Kıble Mescidi’nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi” dedi. Olayın ardından İsrail yönetimi Mescid-i Aksa’ya giriş çıkışları bir süreliğine kapattı.

Plastik mermi, ses ve gaz bombası

Çıkan arbede sırasında Kıble Camisi’ne sığınan Müslümanları kovalayan İsrail askerleri, cami içerisinde postallarıyla gezerek, göstericileri tartakladı. İsrail askerleri, Filistinlilerin üzerine plastik mermi, ses ve gaz bombalarıyla müdahale edince, meydana gelen patlamalarla kutsal mekan savaş alanına döndü. Yaralananlar arasında, AA muhabiri Turgut Alp Boyraz da bulunuyor. Hatib, “Bu çok tehlikeli bir adım. Daha önce böyle birşey olmamıştı. Kabul edilemez bir durum. İsrail bunun sonuçlarına katlanacaktır” diye konuştu.

Filistinliler’den protesto gösterisi

Asker ve polislerin, Kıble Camisi’ne postallarıyla girerek göstericileri tartaklaması sırasında cami içerisindeki Kur’an-ı Kerimlerin etrafa saçıldığı görüldü. Cami içinde bunlar yaşanırken, Aksa’nın dışında da gerginlik sürdü. Hıtta kapısının önünde toplanan Filistinliler İsrail askerlerini protesto etti. Bunun üzerine göstericilere müdahale eden İsrail askerleri, bir kez daha göstericilere plastik mermi ve ses bombasıyla saldırdı. İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, çıkan olaylarda herhangi bir gözaltı ve tutuklamanın olmadığını söyledi.

Müslümanların İlk kıblesi

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliği taşıyor. Daha sonra kıblenin yönü Mescid-i Haram’a çevrilmiş olsa da Mescid-i Aksa İslam’daki önemini hiçbir zaman kaybetmedi. Bunun bir sebebi de Mescid-i Aksa’nın Hz. Muhammed’in isrâ ve miraç mekanı olduğudur. Hz.Muhammed’in Ramazan ayının 27’nci gecesinde Mescid-i Haram’dan alınarak Mescid’i Aksa’ya götürüldüğü İsrâ Suresi’nin birinci ayetinde de şöyle buyuruluyor: “Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya yürütenin şanı pek yücedir. Şüphesiz o duyandır, görendir.” Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa külliyesinin altında “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” iddiasıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yahudi yerleşimciler ve yetkililer, Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor.

Mavi Marmara’da “İsrail savaş suçu işledi”

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığı’nın, İsrail’in, Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda, “savaş suçu” işlediğini tespit ettiği bildirildi. UCM, Mavi Marmara mağdurları ve geminin bayrağını taşıdığı Komor devleti avukatlarının yaptığı dava başvurusunu kabul etti.