Meselenin Özü

Meselenin Özü
15 Aralık darbe girişiminden sonra pek çok şey yazılıp çiziliyor. Herkes bulunduğu cepheden meselelere bakarak kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyor.

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu / ANALİZ

Kimi bu darbenin büyük bir senaryo olduğunu, başkanlık sistemine geçiş için cumhurbaşkanının elini güçlendirmeye çalışan bir hamle olduğunu savunuyor. Kimisi iktidar sahiplerinin devlet kadrolarını tamamen ele geçirmek için bu girişimin tezgahlandığını yazıyor. Bazıları cemaatin devlet kadrolarından tasfiye edilmesi için bir kıvılcıma ihtiyaç duyulduğunu bunun için TSK içindeki bazı unsurlara darbe yaptırtıldığını düşünüyor. Bu tartışmalar belirli bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Ancak meselenin özüne yoğunlaşmak mümkün olursa bazı sonuçlara kestirmeden ulaşılabilir.

Meselenin özünde bir inanca mensup olanların ezilmesi, bir kişinin görüşlerine kıymet verenlerin zulüm görmesi gibi bir durum yoktur. Aynı şekilde bir cemaatin faaliyetlerini beğenerek çocuklarının eğitimini onlara teslim edenlerin ya da yardımlarını onların kurumlarına yapanların hedef alındığını söylemek de haksızlıktır.  Halk tabiriyle ağzı dualı, ömrünce sigara bile içmemiş, bu yolu takip ederek Allah rızasını kazanmaya çalışan, yaptığı işlerde temiz kalan insanlarla bu devletin sorunu olacağını düşünmek insaf sınırları dışındadır. Mevcut durumda bu gruptan bazı insanlar da istenmedik durumlarla karşılaşmış olabilir ancak devletin en yetkili ağızları bu tür hataların en kısa zamanda düzeltileceğini açıklamıştır.

Meselenin özünde her insan topluluğunu bir arada yaşatan en önemli değer olan adaleti ayaklar altına alan bir sistem vardır. Binlerce insanın mağdur edilmesine yol açan adalet katilleri topluluğu vardır. Binlerce masum insanı sırf önlerine kendilerinden birisini geçirmek için mahpus eden bir zihniyetle mücadele edilmektedir. Adaleti siyasete yön vermek için kullananlar üzerinde  durulmaktadır.

Meselenin özünde bu coğrafyada yaşamamızın en büyük güvencesi olan güvenlik güçlerini ele geçirmek için Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran olayların arkasındaki kirli ellerle mücadele vardır.

Meselenin özünde devletin gizli bilgilerini başka ülkelere sızdıran casusluk şebekesini deşifre etme çabası bulunmaktadır. Diğer yandan istihbarat birimlerini kendi emelleri uğruna kullanan, devletin en üst düzey yetkililerini bile yanıltmakta tereddüt göstermeyen yapıyı ortadan kaldırma gayreti vardır.

Meselenin özünde devlet kurumlarını ele geçirmek için sistemli olarak hile ve haksızlık yapan bir yapı hedef alınmaktadır. Sınav sorularını yandaşlarına önceden sızdırarak onbinlerce vatandaşın hakkını gasp eden bir yapıyla mücadele edilmektedir.

Meselenin özünde TSK'nın bağışıklık sistemini bozan, silah arkadaşlığı dayanışmasını yıkan, emir-komuta zincirini bozan bir yapıyı ortadan kaldırma iradesi vardır. Aynı şekilde polis içerisindeki hiyerarşiyi bozan, belirli şubeleri ele geçirmek için insafsız kıyımlar yapan bir yapıyla mücadele etme arzusu vardır. Devletin istihbari hafızasını yok ederek benden sonrası tufan mantığıyla terörle mücadeleyi aksatmaya çalışan yapıyı ortadan kaldırma çabası vardır.

Meselenin özünde sınav sistemine bir virüs gibi yayılarak kendilerinden olmayanın hakkını gözünü kırpmadan yiyen bir yapıyla mücadele azmi var.

Meselenin özünü başka pek çok başlık açarak çoğaltmak mümkün. Ancak meselenin özünde yer alan bu grupların millilikle, dinle ya da ahlakla bir alakasının olduğunu söylemek mümkün değildir.

Türkiye bu badireyi atlatıp normalleştiğinde gerçekler daha net gözükmeye başlayacaktır.