Meydanlar ve arapsaçı

Meydanlar önemli fonksiyonlara sahiptir. Meydanlar iktidarları getirdiği gibi götürür de. Bunun dünyada örnekleri çoktur. En tazesini geçtiğimiz gün yaşadık. Mısır’ın ünlü Tahrir Meydanı, demir kafesin ardına yolladığı liderin yerine getirdiğini de yolladı...
Ve böylece Arap Baharı, Arap Baharı derken oldu sana arapsaçı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifasını isteyen milyonlar Mısır sokaklarını doldurdu. Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi, siyasilere halkın taleplerini karşılamaları için verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından Mursi iktidarını devirdi ve yönetime el koydu. Sisi, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alındığını açıkladı.
Peki buraya nasıl gelindi? İşte BBC gözlemcilerinin bölgeden topladığı bazı görüşler: Mursi, iktidarda olduğu son bir sene boyunca ülkedeki ekonomik ve güvenlik sorunlarını çözmede yetersiz kaldı. Enflasyon, işsizlik, kamu borcu ve yoksulluk arttı. Yakıt sıkıntısı ve elektrik kesintileri sürekli hale geldi. Economist dergisinin verilerine göre, ocak ayından bu yana, Mısır’ın para birimi yüzde 10 değer kaybetti, işsizlik yaklaşık yüzde 20 seviyesine çıktı. Gıda fiyatlarının da tırmandığı Mısır’da, 83 milyonluk nüfusun dörtte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ve bu yükün altında ezilen halk, Tahrir’de gerçekleştirdiği gösteriler sonucu Mursi’yi getirdiği gibi geri yolladı.

 


Darbeler diyarı Mısır...

 


Mısır’ın darbelerle geçen yaşamına kısa bir göz attığımızda; Mısır’da ilk darbe 23 Temmuz 1952’de Cemal Abdülnasır-Enver Sedat ikilisi tarafından yapıldı. Bunun sonucunda Kral Faruk devrildi, Nasır Cumhurbaşkanı oldu ölünce de yerine Enver Sedat geçti. Enver Sedat da 6 Ekim 1981’de bir suikasta kurban gidince yerine ülkeyi 30 yıl idare edecek olan Hüsnü Mübarek geldi. Mübarek’in uzun ömürlü iktidarı Arap Baharı adı altında Tahrir meydanında başlayan gösterilerin neticesinde son buldu. Mısır’da seçimle 1 Temmuz 2012’de iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013’te biten 1 yıllık iktidar ömrü hepsinden kısa oldu.

Yazarın Diğer Yazıları