MHP, BBP'yi ittifakta istemiyor

MHP, BBP'yi ittifakta istemiyor
AKP-MHP arasındaki ittifak heyetinde yer alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ittifaka BBP'nin dahil olup olmamasına ilişkin yaptığı açıklamada "MHP olarak çok uygun olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

HaberTürk'ten Kübra Par'ın sorularını cevaplayan, AKP-MHP ittifakında MHP heyeti başkanı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Büyük Birlik Partisi'nin Cumhur ittifakına dahil olmasından yana olmadıklarını söyledi.

İttifakın iki parti arasında kalmasının daha uygun olacağını belirten Kalaycı'nın açıklamaları şöyle:

- Büyük Birlik Partisi’nin de bu ittifaka katılıp katılmayacağı tartışılıyor. Bu ittifakta sadece AKP ve MHP mi olacak, yoksa başka partilerin de katılma ihtimali var mı?

"Şu an AK Parti ile MHP arasında bir ittifak söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanı da buna katılacak başka partilerin her iki siyasi partinin aday listelerinden girebileceğini söyledi."

- MHP olarak, BBP’nin bu ittifakta yer almasına soğuk baktığınız iddiaları doğru mu?

"Kanun, her partiye aynı imkânları sunuyor. Ama Büyük Birlik Partisi’nin bu ittifaka ayrı kurumsal kimliğiyle katılmasının MHP olarak çok uygun olmayacağını düşünüyoruz. BBP zaten bizden ayrılarak kurulmuş bir parti."

- Peki, neden şimdi yeniden birleşmenin doğru olmayacağını düşünüyorsunuz?

"Bu ayrı bir şey. İki parti arasında olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. 5-6 partili bir ittifak doğru olmaz. İki parti özelinde kalması bizce daha doğru olur."

‘HÜKÜMET PAZARLIĞI YAPMIYORUZ’

- Muhalefetin, “Hani ülkede koalisyon devri bitmişti. Buyurun işte siz koalisyon yapıyorsunuz” şeklinde bir eleştirisi de var. Bu seçim ittifakının koalisyondan farkı ne?

"Bu soruyla hep karşılaşıyoruz. Genelde CHP de sermaye bulamayınca buradan saldırıyor. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde koalisyon kelimesinin anlamı, “Çeşitli güçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan birlik, ortak yönetim” olarak geçiyor. Yine TDK’nın sözlüğünde ittifak kelimesi ise “Anlaşma, uyuşma, bağlaşma” anlamına geliyor. Siyaset açısından baktığımız zaman koalisyon, parlamenter sistemde seçimden sonra hükümet kurmak için yapılan pazarlığın, bir araya gelmenin adı. İttifak ise ister parlamenter sistem olsun, ister dünyadaki uygulamalardaki gibi başkanlık sistemi olsun, seçimden önce yapılan anlaşmanın adıdır."

- Peki, bu seçimden önce yapılacak ittifak, seçimden sonra kurulacak hükümete yansımaz mı? Örneğin MHP ve AKP böyle bir ittifakla seçimi kazanırsa, kurulacak hükümette MHP’li bakanların olması söz konusu olur mu?

"Öyle bir pazarlık yok. Hatta Sayın Genel Başkan’ım Devlet Bahçeli, bu pazarlığı “Ahlaksızlık” olarak nitelendirdi. Böyle bir anlaşmayı Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel ilkelerine uygun görmüyoruz."

İlgili Haberler