MHP, Dr. Sadık Ahmet için yapılan törene katılmadı

MHP, Dr. Sadık Ahmet için yapılan törene katılmadı
Batı Trakya Türklerinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 22. yıldönümünde törenle anıldı. Törende AKP ve CHP'li vekillerin yanısıra birçok STK temsilcisi ve siyasi hazır bulunurken, MHP'den herhangi bir katılım olmaması dikkat çekti.

Batı Trakya Türklerinin önde gelen isimlerinden Dr. Sadık Ahmet, şehadetinin 22. yıldönümünde dualarla anıldı.

Sadık Ahmet için yapılan törene; AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin yanısıra birçok siyasi ve STK temsilcisi katıldı.

DAVET EDİLMESİNE RAĞMEN MHP'DEN HERHANGİ BİR KATILIM OLMADI

Hayatının büyük bir bölümünde Batı Trakya Türklerinin hakları için mücadele eden Sadık Ahmet için düzenlenen törene, Milliyetçi Hareket Partisi'nden katılım sağlanmadı.

GÖNDERİLEN MEKTUPLAR OKUNDU

Sadık Ahmet için düzenlenen anma töreni Din Görevlileri İsmail Ahmet ve Ahmet Arif tarafından sala ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

Ardından anma töreninde sunumu yapan DEB Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Sargo tarafından törene gönderilen mesajlar okundu.

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve daha sonra sırasıyla Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan Meclis Meclis Başkanı Nikos Vuçis, Yunanistan Kültür Bakanı Lidia Koniyordu ve Rodop İli Milletvekili İlhan Ahmet’in göndermiş oldukları mesajlar aktarıldı.

Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

DEB PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ

“BATI TRAKYA TÜRKLERİ İÇİN İNŞALLAH GÜZEL GÜNLER OLACAKTIR”

Bu gün merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in 22. Ölüm yıldönümü. Her geçen yıl bizler Batı Trakya Müslüman Türk toplumu O’nu özlemle yad ediyor ve anıyoruz. En önemlisi de gençlerimizin ve Batı Trakya Türk kadınının burasını doldurmuş olmasıdır. O’nu ne kadar anladığımızı bu davadan Batı Trakya Türklerinin asla vazgeçmeyeceğini göstermesidir. O’nun hayalleri ve idealleri vardı. O hayalleri ve idealleri gerçekleştirmek bizlere O’nun mirası DEB Partisi yöneticilerine ve çok sevdiği halkı Batı Trakya Türklerine ait.

Bu topraklara hoşgörüyü getirmiş atalarımızın yaptığı gibi, bizler de Lozan’dan doğan azınlık haklarımızı talep etmektir. İnsanca birinci sınıf vatandaş olarak yaşamak. Bunlar çok şeyler değildir. Ama üzelerek söylüyorum, günümüze geldiğimizde maalesef ülkemiz Yunanistan Lozan’ı uygulamamakta ve azınlığı birinci sınıf vatandaş değil, ikinci sınıf vatandaş, Btaı Trakya Türk Azınlığı’nı üçüncü sınıf vatandaş olarak yaşatmaktadır. Bizler kararlıyız. Batı Trakya Türkleri olarak bu davaya sımsıkı sarılıyoruz. Önümüzdeki Batı Trakya Türkleri için inşallah güzel günler olacaktır.

“LÜTFEN AZINLIĞIN HİÇBİR ŞEYLE DEĞİŞEMEYECEĞİ, LİDERİMİZİN KANI BULUNAN O ARACI BİR AN ÖNCE BULUNUZ”

Bundan birbuçuk yıl önce Parti genel Merkezi’ne bir saldırı düzenlendi. Liderimizin canını verdiği ve kanı bulunan aracı oradan aldılar. Biz şunu iyi biliyoruz. 1995 yılındaki o kaza demek ki tesadüf değilmiş. Buradan ülkemiz yöneticilerine çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen azınlığın hiçbir şeyle değişemeyeceği, liderimizin kanı bulunan o aracı bir an önce bulunuz. Bizler Batı Trakya Türkleri olarak sizlere şu sözü veriyoruz. Bu davada Batı Trakya Türkleri rahat nefes alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Her platformu kullanacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Liderimizin ruhu şad mekanı Cennet olsun.

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ MANİSA MİLLETVEKİLİ SELÇUK ÖZDAĞ

“DR. SADIK AHMET, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E BENZİYORDU”

Bugün Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın lideri Dr. Sadık Ahmet’in ölümünün üzerinden 22 yıl geçti ve O’nu rahmetle anıyoruz. Milletler kahramanlarıyla yaşarlar ve o kahramanlar hep önde giderler. Kahramanların maaşı da önde giderler. Sadık Ahmet öldüğü zaman önde gitti ve herkesin önünde yürüdü. Herkesin ümitsizliğe kapıldığı anlarda ümit var olanlar liderlerdir. Herkesin düştüğünde ayağa kalkabilen, herkesin ayağa kalktığında yürüyebilen, herkesin yürüdüğünde koşabilen insanlar liderdir. Sadık Ahmet bizim liderimizdi. Öncelikle Dr. Sadık Ahmet, Mustafa Kemal Atatürk’e benziyordu. Devletler doğar ve büyürler, sonra da yıkılırlar. Sosyolojinin babası öyle söylüyor. Devletlerin hayatı insanların hayatına benzer. Doğarlar, büyürler, sonra da tarih sahnesinden çekilirler.

Dünyanın en büyük imparatorluğu Osmanlı imparatorluğu 623 yıl yaşadı. Sonra balkanlardan Anadolu yarımadasına doğru çekildi ve yeni bir devlet kurmak için çalıştı. Sakarya önlerinde 1920 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le beraber biz yeni bir devlet kurduk. Dünyada ebedi bir devlet yoktur, Müslüman Türkler. Ama ebedi olarak devlet kurma iradesi olan milletler vardır. Onun başında Türk milleti gelir. Bir devleti yıkılır, yeni bir devlet kurar.

Osmanlı yıkılırken Sakarya önlerinde, Kocatepe’den Zafertepe’ye doğru bir çınar daha dikildi. O devlet 95 yıldır yaşıyor. Daha sonra Lozan Antlaşması, Bıraktığımız yerlerde gönüldaşlarımız, dindaşlarımız ve soydaşlarımız vardı. Kerkük’te, Kırım’da, Bosna Hersek’te, Makedonya’da, Batı Trakya’da, Arnavutluk’ta, Kafkaslar’da. Biz buradaki dindaşlarımızla, soydaşlarımızla hiç gönül bağımızı koparmadık, koparmayacağız. Türkiye büyüdükçe, Türkiye geliştikçe siz de büyük olacaksınız, siz de huzurlu olacaksınız, sizin de başınız hep gök kubbeye değecek kadar dik olacak inşallah. Biz sizlere şükran duyuyoruz, sizler kahraman insanlarsınız, sizler yiğit insanlarsınız. Her türlü zulme, her türlü haksızlığa, her türlü adaletsizliğe karşı hep direndiniz.

Müslüman Türk Azınlığı; Sadık Ahmet gibi öncülerle beraber direnenler kazanır. İçinizde nice Sadık Ahmet’ler var. Bu kadınların ve erkeklerin hepsi birer Sadık Ahmet. Biz diyoruz ki; Bu topraklarda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak Yunanistan hükümeti gelin yeni bir sayfa açalım. Bırakın eski sayfaları. Sizlere dostluk elimizi, kardeşlik elimizi, barış elimizi uzatıyoruz. Beraberce birlikte yaşayalım bu topraklarda. Biz çok şey istemiyoruz. Bizler Lozan Antlaşması’nın verdiği haklar gereği, bir Yunanlı hangi hakka sahipse biz de bunları istiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne uyun diyoruz.

Avrupa Birliği kriterlerine göre yaşamak istiyoruz. Değerli Batı Trakya Türkleri bizler sayın Recep Tayyip Erdoğan ile, sayın Binali Yıldırım ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin 80 milyon şerefli vatandaşlarıyla yüreğimiz yüreğinizle, gönlümüz gönlünüzle, biz biriz, birlikteyiz, beraberiz. Biz Müslüman Türkleriyiz. Bugün Dr. Sadık Ahmet’i ölüm yıldönümünde kendisini rahmetle anıyorum. Sözlerimi şöyle tamamlamak istiyorum; İnsanların ömrü yaşadıkları kadar değildir. Sadık Ahmet 48 yıl yaşadı. Ama O 48 yıl yaşamadı, O hala yaşıyor. İnsanlar anıldıkça yaşarlar, Hazreti Muhammed gibi, Fatih gibi, Kanuni gibi, Yavuz gibi, Mustafa Kemal gibi, Mevlana gibi, Hacı Bektaş gibi. Sadık Ahmet de sonsuza kadar yaşayacak inşallah. Sizler direneceksiniz, biz sizlerin yanınızda olacağız. Siz kahraman insanları saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum. Önünüzde tazimle eğiliyorum.

DEB PARTİSİ GENEL MERMEZİNDE MEVLİT

Törenin ardından DEB Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezinde merhum Dr. Sadık Ahmet için mevlit okutuldu. Mevlit Gümülcine Müftülüğü’ne bağlı din görevlileri tarafından okundu. Mevlit sonrasında DEB Partisi ve Sadık Ahmet’in ailesi tarafından Türkiye'den gelen konuklara ve azınlık mensuplarına yemek verildi.

DR. SADIK AHMET KİMDİR?

7 Ocak 1947 yılında, Gümülcine vilayetinin küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen Batı Trakya Türkleri'nin lideri Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine'deki Celal Bayar Lisesinde tamamladı.

1966-67 yılında önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bir yıl sonra da Selanik Üniversitesi Tıp fakültesine giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini, Yunan Ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi.

Hemen ardından da, Orta Yunanistan'da bir yıl mecburi hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya'ya döndü.

Batı Trakya'ya gelişi ile birlikte; bir yandan Cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmeye başladı.

Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türkleri'nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmaktı. Yaklaşık 15.000 imza topladığı bir sırada (8 Ağustos 1986) tarihinde tutuklandı.

25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik'e giderek, orada toplantı halinde bulunan Demokrasi İnsan Hakları üyelerine toplum sorunlarını ileten bir broşür dağıttı.

1988 yılında kampanyasından ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.

18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi.

26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türkleri'ne "TÜRK" diye hitap ettiği için hapis cezasına çarptırıldı ve Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi. İki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve serbest bırakıldı.

8 Nisan 1990 milletvekili seçimlerinde aday oldu ve ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi.

Batı Trakya Türkleri'nin ilk siyasal partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kurdu. (13 Eylül 1991)

1993 genel seçimlerinde Yunanistan'ın getirdiği kasıtlı seçim barajı dolayısıyla parlamentoya giremedi.

Batı Trakya Türkleri'nin haklarını dünya platformunda ararken bir yandan da Batı Trakya Türkleri'ni iktisaden kalkındırma projeleri üzerinde çalıştı.

Evli ve Levent ile Funda adında iki çocuk babası olan Dr. Sadık Ahmet; Batı Trakya Türk azınlığının haklarının imza altına alındığı Lozan barış antlaşmasının yıldönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayata veda etti.