MHP olağanüstü kongreye koşuyor

MHP olağanüstü kongreye koşuyor
Devlet Bahçeli’nin siyasetine tepki giderek artıyor, parti tabanı ve teşkilatlar değişim isteğini yüksek perdeden seslendiriyor. MHP tabanı, olağanüstü kongrede ısrarlı. Teşkilatların gözü bir an önce olağanüstü kongre için delegelerden imza toplanmasında. Pek çok teşkilat ve partili, kendi il delegelerine imza vermesi yönünde telkinde bulunuyor.

Başarısız yönetimi ve  sürekli seçim yenilgilerine rağmen Genel Başkanlığı bırakmayan Devlet Bahçeli’ye MHP tabanından yükselen öfke artıyor. 
Bahçeli siyasetine tepkisini 1Kasım’da sandıkta 7 Haziran’a göre 2 milyon daha az oy vererek gösteren MHP tabanında olağanüstü kongre talebi giderek yayılıyor.  Tabandaki bu arzunun teşkilatlarda da fazlasıyla karşılık bulması olağanüstü kongreyi kaçınılmaz hale getirdi.
Teşkilatların gözü biran önce olağanüstü kongre için delegelerden imza toplanması girişiminin başlatılmasında. Anadolu’da pek çok teşkilatın ve partilinin kendi il delegelerine olağanüstü kongre için imza vermeleri yönünde ısrarlı telkinde bulundukları öğrenildi.
Seçim bozgunu sonrası tabanın da teşvikiyle, Genel Merkez’in üzerlerinde oluşturduğu baskıyı atan delegelerin olağanüstü kurultay için imza vermeye hazır oldukları belirtiliyor.

Bahçeli ile baraj altı kesin
Delegelerin, olağanüstü kongrenin toplanması için imza vermeye bu kadar arzulu olmasında 1 Kasım’daki ağır seçim yenilgisi kadar MHP’nin Bahçeli ile iktidar olmasından ümidi kesmeleri de önemli rol oynuyor.
Olağanüstü kurultay yapılmasından yana delegelerin ağırlık koymasının bir başka sebebi de mevcut Genel Başkan ve yönetimiyle gidilecek ilk seçimde MHP’nin baraj altında kalacağına olan inancın artması.
Bu durum, MHP’de Bahçeli ve ekibiyle siyaset yapmayı düşünen delegeyi, tercihini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.
Bahçeli tarafından 1. sıradan milletvekili adayı gösterilse bile MHP barajı aşamadığı sürece seçilme şansının olmadığını gören ve baraj altında kalmış partide siyaset yapmanın anlamsız olduğunu düşünen delegeler olağanüstü kongre talebine ve partide bir kan değişimine sıcak bakıyor.

245 imza yolu açıyor
Tabandaki  yoğun arzunun imza toplanmasını daha kolay hale getirmesiyle olağanüstü kongrenin toplanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Olağanüstü kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle seçimli kongre yolunun açılması planlanıyor.
MHP’nin 1100’ü seçilmiş toplam 1220 kadar kurultay delegesi bulunuyor. Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultay için 245 delegenin imza vermesi yeterli olacak. Ancak toplanacak imzanın bu sayının çok üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Gözler adı geçen adaylarda
MHP teşkilatları ve tabanı olağanüstü kongre toplanması için gerekli imzalar konusunda kaynarken, genel başkan adayları da sahaya inmeye hazırlanıyor. Tabanda isimleri büyük heyecan yaratan Meral Akşener ve Sinan Oğan’ın önümüzdeki günlerde adaylıklarını resmen açıklamaları bekleniyor.
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde ilk olarak, Alparslan Türkeş’in doktoru Selim Kaptanoğlu genel başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı. Adaylık için adı geçen Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Servet Sazak gibi isimlerin son kararları henüz bilinmiyor.

Bahçeli ve ekibi rahatsız
Parti tabanındaki olağanüstü kurultay talebinin giderek artmasından fazlasıyla rahatsız olan Bahçeli ve ekibinin de bunun önüne geçmek için çareler aramaya başladığı öğrenildi. Bahçeli son Başkanlık Divanı toplantısında olağanüstü kurultay taleplerini “fitne ve partiyi karıştırmak isteyen dış güçlerin işi” olarak değerlendirip, görev bırakmayacağını tekrarladıktan sonra olağan kongre tarihinin 18 Mart 2018 olduğunu ilan etmişti.

Karalama kampanyası hazır
Geçmiş kongrelerde de kendisine karşı aday olanları  “fitne başı”  ve  “ajan”  olmakla suçlayan Bahçeli’nin şimdi karşısına çıkacak adaylar için de benzer karalama kampanyaları yapmaya hazırlandığı öğrenildi.
Hatırlanacağı gibi, geçmiş kongre süreçlerinde Koray Aydın cemaatçi, Ümit Özdağ ise CIA ajanı olmakla suçlanmıştı. Bahçeli ve ekibinin bu süreçte de Meral Akşener ve Sinan Oğan’ı mesnetsiz iddia ve iftiralarla engellemeye çalışacağı belirtiliyor.