MHP'den hükümete İMF eleştirisi

MHP'den hükümete İMF eleştirisi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, "Neden 'IMF'nin borcunu ödedik' diyorsunuz da hazırı sattığınızı, 130 milyar dolar olan dış borcu 400 milyar dolarların üzerine çıkardığınızı söylemiyorsunuz" dedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, hükümeti eleştirerek, "Neden 'IMF borcunu ödedik' diyorsunuz da hazırı sattığınızı, 130 milyar dolar olan dış borcu 400 milyar dolarların üzerine çıkardığınızı söylemiyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 57. Hükümet'in IMF ile anlaşma yaptığını belirterek, MHP'yi eleştirdiğini kaydetti. AK Partililerin, 2002 yılında seçim meydanlarında "IMF ile daha önceden yapılmış anlaşmayı yırtıp atacağını, IMF'yi Türkiye'den kovacağını" söyleyerek oy istediğini ifade eden Karakaya, şu görüşleri savundu:
"Kim bilir belki de Sayın Başbakan hala orada. Hatta iktidara gelir gelmez IMF'yi kovduklarını bile düşünüyor olabilir. Sayın Başbakan, genel başkanı bulunduğunuz parti seçim meydanlarında verdiği sözü maalesef tutmadı. Yani IMF'yi kovmadı. Kovmadığı gibi iktidara gelir gelmez ABD'ye koştu New York'ta bankacıları topladı ve 'biz IMF anlaşmasına da uygulanan ekonomik programa da sıkı sıkıya bağlı kalacağız' sözünü verdi." Türkiye'nin, 57. Hükümet'in aldığı tedbirler ve ekonomi programıyla IMF'siz yoluna devam edebilecekken, IMF'nin kapısını yeniden çaldığını ve 11 Mayıs 2005'te 19. Stand-by anlaşmasını kendi istek ve arzusuyla imzaladığını savunan Karakaya, açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu anlaşmayla, 10 milyar dolar borcu da 2005-2008 yılları arasında IMF'den aldı. Bu arada 57. Hükümet tarafından imzalanan 18. Stand-by anlaşmasıyla sağlanan kredinin önemli bir kısmını da 2003-2004 yıllarında AKP hükümetlerinin kullandığını da hatırlatmadan geçemedim. Yani, Sayın Başbakan görüyorsunuz, IMF'ye ödedik dediğiniz borcun çoğunu da sizin partiniz almış zaten. Ama siz meydanlarda hala bizden öncekilerin borcunu ödedik diyorsunuz. IMF'ye borcu sıfırladık diyorsunuz. Neden IMF'nin borcunu ödedik diyorsunuz da hazırı sattığınızı, 130 milyar dolar olan dış borcu 400 milyar dolarların üzerine çıkardığınızı söylemiyorsunuz? MHP'nin iktidara geldiği gündeki Türkiye borcunu döndürme sıkıntısı çeken ve IMF ile müzakere aşamasında bir Türkiye idi. MHP, sizin gibi hazıra konmadı. Çok zor şartlar altında bir sorumluluk üstlendi. Türkiye'nin o gün borcunu dahi döndürememesinde 57. Hükümet'ten önce görev almış siyasi geleneğinizin ve hatta yıllardır yakın çalıştığınız arkadaşlarınızın da dahli vardır, ancak emin olun ki MHP'nin bir dirhem dahi vebali yoktur."