MHP’liler Akşener’i istiyor

MHP’liler Akşener’i istiyor
Sözcü Gazetesi yazarı Turan, Bahçeli’nin 2-3 yıl daha genel başkan kalabilmek için Başkanlık sistemine evet dediğini, tabanda ise Akşener’in istendiğine dikkat çekti.

Sözcü Gazetesi başyazarı deneyimli gazeteci Rahmi Turan, bugünkü köşe yazısında MHP’deki değerlendirmeleri kaleme aldı. Turan, Bahçeli’nin Başkanlık sistemine evet demesine MHP’lilerin büyük tepki gösterdiğini söylerken, Akşener’in partililer tarafından “genel başkan” olarak görülmek istendiğini belirtti.

İşte Turan’ın o yazısı:

“Sık sık kullanılan klişe bir deyim vardır:
“Binmişiz bir alâmete, gidiyoruz kıyamete!” denir.
Bu lâfı pek sevmem ama bugün içinde bulunduğumuz durumu bundan daha iyi ifade edecek bir cümle bulamadım.
Garip, acayip, ucube bir sisteme doğru gidiyoruz.
Türk Ulusu'nun içine düştüğü bu girdabın baş mimarlarından biri ne yazık ki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli… Kendi partisinde, altındaki koltuğun kaymakta olduğunu görünce, genel başkanlığını birkaç yıl daha uzatabilmek uğrunda gidip AKP'ye teslim oldu.
İktidar yandaşı bir muhalefet lideri dünyada görülmüş bir şey mi?
Neyse o, MHP milletvekillerinin ve MHP seçmeninin bileceği iş… Nasıl bir liderleri olduğunu görüyorlar!

*  *  *

AKP'nin önümüzdeki hafta Meclis'e sunmayı planladığı anayasa değişikliği önerisindeki “Partili cumhurbaşkanlığı sistemi” yasama ve yürütme alanında yeni krizlere sebep olacak.
MHP lideri Devlet Bahçeli buna nasıl ikna edildi, kendisine ne gibi vaatlerde bulundular bilmiyoruz! Ama ortada görünen gerçek şaşırtıcı!
MHP de için için fokurduyor. Meclis'teki oylamada bir sürpriz yaşanabilir.
Acayip sistemin beraberinde kriz getirmemesi için halkın cumhurbaşkanı seçtiği kişinin partisinin de birinci parti olması gerekiyor.
Eğer cumhurbaşkanının partisi iktidar olamazsa ortaya garip bir durum çıkacak.
Cumhurbaşkanı aynı zamanda muhalefet lideri durumuna gelecek. O zaman ne olacak? Meclis'e söz geçiremeyecek, yasaları çıkarmakta zorlanacak ya da hiç çıkaramayacak! Memlekette işler arapsaçına dönecek.
Olaya uzun vadeli bakmak gerekir. Bugün için böyle bir şey olmasa bile, ileriki yıllarda pekâlâ olabilir.
Yeni sistemde cumhurbaşkanı adayı olanlar milletvekili olamayacakları için parti liderleri koltuklarını kaybetme riski nedeniyle cumhurbaşkanlığı yarışına giremeyecek ve başka birini cumhurbaşkanı adayı gösterecekler.
Cumhurbaşkanına verilecek (dünyada emsali görülmemiş) akıl almaz yetkileri başka bir yazıda inceleriz.

Neredesin ey akıl?

Yukarıdaki yazıda “MHP, için için fokurduyor” diyerek partinin kaynadığını söylemiştim.
Başta Genel Başkan adaylarından Ümit Özdağ olmak üzere beş milletvekili Meclis'te “Başkanlık sistemi”ne “Hayır” oyu vereceklerini açıklamışlardı.
Ümit Özdağ bu yüzden MHP'den ihraç edildi. Fakat… Mahkeme kararı ile partiye dönecek, o başka…
Ümit Özdağ gerçek bir MHP'lidir… Onu camiadan atmak Devlet Bahçeli'nin gücünü aşar. Yaşanan olay geçicidir. Ümit Özdağ “MHP demek, Türk Milleti için umut demektir” diyerek yaşanan krizi aşacaklarını söylüyor.

*  *  *

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener de MHP'den ihraç edildi ama mücadelesine devam ediyor… Yarıda bıraktığı yurt gezilerine başladı. Her yerde Devlet Bahçeli'den daha fazla ilgi görüyor.
Meral Akşener'in hedefi büyük, sloganı “Tek başına iktidar”
Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan da Devlet Bahçeli tarafından MHP'den atılmış ama mahkeme kararıyla geri dönmüştü. O da, Bahçeli'nin eskiden “Başkanlık” hakkında yaptığı sert açıklamaları hatırlatarak:
“O sözlerin altına imzamı atarım. Şimdi bu akıl almaz değişiklik neden?” diye soruyor.

*  *  *

“Davamız için başkanlığa hayır” diyen MHP'nin 1980 öncesi 6 milletvekili imzaladıkları ortak bildiri ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi uyardı.
“Başkanlık üzerinden Türkiye'yi dönüştürme projesine izin verilmemelidir” çağrısında bulunan 6 yurtsever parlamenter şunlar:
Agâh Oktay Güner, Sadi Somuncuoğlu, A. Fuat Eyüboğlu, Mehmet Doğan, Servet Bora ve Tahir Şaşmaz.
Bu eski milletvekilleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi aklıselime davet ediyor!”

İlgili Haberler