MHP’nin başkanlık tavrı kafakarıştırdı

MHP’nin başkanlık tavrı kafakarıştırdı
AKP’ye başkanlık yolunu açan MHP’de Semih Yalçın, Meclis’te referandumu destekleyip vatandaşları başkanlığa “Hayır” demeye çağırmanın bir çelişki sayılamayacağını söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin, AKP’nin başkanlık sistemini de içeren Anayasa değişikliği önerisini Meclis’e getirmesi durumunda partisinin destek verebileceğini açıklaması sonrası doğan tepkilere çelişkili yanıtlar verdi. Haber Türk’te soruları yanıtlayan Yalçın, parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi.

Tabanda tepki yok

Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının umut verici olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, parlamenter sistemin Türkiye’nin sorunlarına çare olmadığını belirterek, “başkanlık sistemi’ni içeren anayasa teklifini en kısa sürede Meclis’e getireceklerini ve sonuç ne olursa olsun referanduma gidileceğini” açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları sonrası MHP tabanında olumsuz bir tepki gelmediğini öne süren Semih Yalçın, referandum sürecinde kendi tabanlarına, “Başkanlığa ‘Hayır’ deyin, parlamenter sistemi destekleyin” diyeceklerini kaydederek şunları söyledi:

1997’den beri karşıyız

“Şimdi bir taraftan PKK terörüyle, bir taraftan da FETÖ terörüyle mücadele ediyoruz. Dış politikada bir kıskaç içerisindeyiz. Suriye ayrı, Irak ayrı bir dert. Batı’nın bölgeye müdahalesi ortada. Bu vahim tablo içerisinde Türkiye’nin bir de yönetim meselesi ile meşgul edilmemesi gerekir, aksi halde bu hususlarla mücadelede zaafa uğrarız. Başkanlık sistemi için yapılacak referandumda halka ’hayır’ oyu verme çağrısı yapacağız. Referanduma götürüp sonra, ‘Başkanlığa Hayır’ demek bir çelişki değil. Farklı bir düşünce içerisinde olmamıza rağmen, ‘Dönelim bunu halka soralım’ dememizin, halkın hakemliğini kabul etmemizin ne tür bir yanlışlığı olabilir? Biz desteği AKP’ye, başkanlık sistemine vermiyoruz. Biz desteği halkoylamasına veriyoruz. MHP’nin hiçbir zaman parlamenter sistemden vazgeçtiğini söylemedik.

“Bize uygun değil”

MHP’nin temel görüşü; onarılmış, revize edilmiş, hatta halk diliyle ‘tamir edilmiş’ bir parlamenter sistemdir. Ancak ülkede bir sıkıntı var. Siyaset kurumu bu sıkıntıyı çözemiyorsa TBMM alsın meseleyi önüne koysun ve incelesin, sonra da halkın hakemliğine müracaat etsin. Biz, başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz. Biz parti olarak 1997’den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. ‘Türkiye şartlarına uymaz’ dedik. Bu fikrimizi şimdi de değiştirmiyoruz. MHP, daha önce de bu tür kriz durumlarında devreye girdi. Örneğin 367 krizinde demokrasinin önüne konulan tıkacı kaldırmıştı. Şimdi yaptığımız da bu.”