Davutoğlu, HDP ile görüşmeyi iptal etti

Davutoğlu, HDP ile görüşmeyi iptal etti
HDP’nin üslupsuz yaklaşımıyla görüşmenin ve aynı masayı paylaşmanın bir anlamı kalmamıştır

Davutoğlu, Demirtaş’la randevusunu iptal etti

Demirtaş’ın terör örgütü PKK’yı destekleyen açıklamaları ve Önder’in “kaçak çayımızı içer gider” sözleri iktidar kanadında tepkiyle karşılandı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “HDP’nin, ülkeyi kutuplaştıran, çatışmadan medet uman siyasi tutumu aynı masayı paylaşmamızı gerektirmez” denildi. 

 

Davutoğlu, HDP ile görüşmeyi iptal etti

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, son bir hafta içinde HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamaların, ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzak, çatışma ve gerilimden medet uman sığ bir siyasi tutumun yansıması olarak değerlendirildiği belirtilerek, “Bu yaklaşım ile HDP yöneticileri siyaseti sorun çözme aracı olarak değerlendirecek bir siyasi olgunluğa sahip olmadıklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır” denildi.

Nezaketten uzak

HDP ile 30 Aralık’ta yeni anayasa ve terör gündemli görüşme planlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun randevuyu iptal gerekçesi Başbakanlıktan yapılan açıklamada şöyle anlatıldı: “Ülkemizi çok daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için ortak akla ulaşmak amacıyla Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partiler de dahil detaylı bir uzlaşma süreci yürütüldüğü hafızalardadır. Türk siyasi hayatında yeni bir gelenek tesis etmek için başlatılan bu süreç, uzlaşma kültürünü hakim kılmak için bir şanstır. Bu talep tüm siyasi partilere oy veren vatandaşlarımızın demokratik tercihlerine saygının da bir sonucudur. Son bir haftada HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, bu anlayış ile taban tabana zıt, ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzak, milletimizin birlikte yaşama yönündeki kadim kültürü ile bağdaşmayan, çatışma ve gerilimden medet uman sığ bir siyasi tutumun yansımasıdır. Bu yaklaşım ile HDP yöneticileri siyaseti sorun çözme aracı olarak değerlendirecek bir siyasi olgunluğa sahip olmadıklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır.”

“Çay” polemiği

Tüm bu sürecin son derece şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiğinin altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Ülkemizin ve milletimizin huzuru ve refahı için yürüttüğümüz terörle mücadele süreci, kesinlikle pazarlık konusu değildir. Milletimizi arkaik anlayışlarla, anti-demokratik, baskıcı söylemlerle ve silah tehdidi ile sindirmeye dönük eylemler içindeki tüm terör örgütleri ile mücadele kesintisiz devam edecektir. Başbakan Davutoğlu, milletin tüm ’çay ikramı’davetlerini tereddütsüz kabul ediyor. Gönlü geniş Anadolu insanının misafirperverliğinin simgesi olan bu daveti asla geri çevirmemiştir. Bu kültürle bağını koparmış kişilerle bu anlamda yürütülecek bir diyalog ortamı bulunmamaktadır.” HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Davutoğlu’nun HDP’yi ziyaret etmeden önce çatışmaları durdurması gerektiğini belirterek “Yoksa kaçak çayını içer gider” demişti.