Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sadi SOMUNCUOĞLU

Sadi SOMUNCUOĞLU

Millet İttifakı, inisiyatifi bırakmıyor

Cumhur İttifakı, TBMM'nin son gününde 'Torba yasa'yla mali afları çıkardı. Mahkûmlar için af konusu ise ortakların uzlaşmasına bağlı. Buna karşılık Millet İttifakı, beklenmedik bir hamle daha yaptı. İddiaya göre CHP listelerinden SP, aday göstererek grup kuracak. Bunun için CHP'nin milletvekili çıkaramadığı veya bir milletvekili çıkardığı yerler değerlendirilecek. Böylece, Millet İttifakının TBMM'deki sayısı artacak. Akıllıca bir uzlaşma.

Meclis'te çoğunluğu kaybedeceği hesabı Erdoğan'ı da korkutuyor olmalı ki, "Mecliste Cumhur İttifakı çoğunluğu kaybederse yeniden bir erken seçime gidileceğini" açıkça söylüyor. Hani "millet iradesi ne derse o olacaktı, demokrasinin gereği buydu"... Yoksa vaz mı geçildi?

Erdoğan herhalde, AKP'yi iktidardan düşüren 7 Haziran 2015 seçimlerini, Bahçeli'nin danışıklı desteğiyle 1 Kasım'da yenileyip iktidar olduğunu hatırladı. Ağır maliyetini de, 2 milyon oy ve 40 milletvekili kaybıyla, HDP'nin gerisine düşen MHP ödemişti.

Bu doğru da, hani bir atasözümüz var, "papaz her zaman pilav yemez" diye. Bunu hatırlasa daha gerçekçi olurdu. Zira, bıkkınlık bir tarafa AKP'yi taşıyacak takat, ne Bahçeli'de, ne de Türk Milletinde kaldı. En iyisi devlet iflas etmeden nöbeti devretmelidir!

***

Akşener ne diyor?

İYİ Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, yol haritasını açıkladı. Fikir vermek üzere tespit ve vaatlerinden bir demet sunalım:

1. Engelleri aşmak istiyorsan önce insanı seveceksin. İnsanı seversen, onu, bizden sizden diye ayıramazsın. İnsanı seversen, o acı çektiğinde sen huzur içinde olamazsın 2. Gençlerimizin üzerine örtülen umutsuzluk örtüsünü kaldıracak, geleceğe heyecanla bakmalarını sağlayacağız 3. Türkiye zirveye çıkacak bir ülkedir. Yeter ki gerçek devlet adamları tarafından yönetilsin.  4. Devletin imkânlarının yandaşa aktarılmasına son vereceğiz. 5. Bilimin gelişmesindeki en büyük engel YÖK'ü kaldıracağız. 6. Peygamber ocağı ordumuzun kaynakları Kuleli ve Işıklar Askeri Lisesi ile Harp Okulunu yeniden açacağız. 7. Ordumuzun emir komuta birliğini yeniden tesis edip güçlendireceğiz. 8. Tarım ve hayvancılıkta yeni projelerimizi devreye sokacağız. 9. Tarıma sanayi gibi bakmak zorundayız. 5 yıl içinde tarım havzası olmak planımız hazırdır. 10. Sorun üretenler, sorun çözemezler. 11. Eğitimden adalete, ekonomiden yönetime kadar uzanan çözülmeyi durdurup güçlendireceğiz. 12. Bütün enerjimizi üretime vereceğiz. 13. Ekonomiyi güven yönetir, ilkesiyle çalışacağız. 14. Teknoloji üretmeden, zenginleşme olamaz. 15. Maziden kopmadan, çağı anlayan bir eğitim sistemini kuracağız, Çocuklarımıza güveniyoruz, ancak yeteneklerine göre ayrıma evet diyoruz. 16. Bugün birçok Türk gencinin, dünya devi AR-GE merkezlerinde çalışması, gücümüzü anlamayanlara iyi bir cevaptır. 17. Üniversiteleri bölmek suretiyle kaliteyi düşürmek; ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetlerden biridir. 18. İçinde adalet olmayan adalet saraylarına hayır. Adalet mülkün temeli, değişmez ilkemiz olacaktır. 19. Dış politikayı siyasetçilerin iki dudağı arasına sıkışmaktan, Türk politikasını vitrine oynamaktan kurtaracağız. 20. Suriye'de, 2019 Ramazan'ında iftar yapacağımız bir dış politika hedefiyle hareket edeceğiz. Önce komşularımızla dost olmak zorundayız. 21. Türkiye'nin potansiyeli, 81 milyona değil 181 milyona da yetecek büyüklüktedir. 22. Savaşlara sevinemeyiz, Müslümanların bombalanmasına el ovuşturan olamayız. 23. Türkiye'yi yeni bir medeniyet çizgisine taşıyacağız. 24. Medya ve iletişim araçlarının ve alanlarının özgürlüğü, milletin en büyük gücüdür. 25. Demokratik katılım, güçlü parlamento vazgeçilmezimizdir. 26. Parlamenter sisteme geçiş için planımız hazırdır.

***

Dünyanın başına bela olan adam

Trump, evangelist saplantıyla İsrail'le bir olup dünyamızı karartmaya çalışmaktadır. ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ısrarı, bir kısım ABD vatandaşlarını, bütün İslam ülkelerini ve dünyayı ayağa kaldırmıştır. Protestolar tamam da, Trump'ın böyle infiallerden anlayacak biri olmadığı da ortada. Haddini bilmeyen, güç bende diyerek her yolu mubah sayan, dünya düzeninin kurallarını çiğnemekten perva etmeyen bu kişiye dur denilmezse, insanlığı daha da zor günler bekliyor demektir.

Irak'ta 1 milyondan, Suriye'de 6 yüz binden fazla masum insan katledildi; utanç verici tecavüzlere maruz kaldı. Afganistan'ın, Libya'nın ve Yemen'in hesabını yapan yok. Bu insanlık dışı kanlı olaylar devam ediyor, ne zaman sona ereceği bilinmiyor. Bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Açıkça görüldü ki, bu yaşananlar bölgesel bir felaket olmaktan çıktı, bütün dünyaya yayılabilecek bir mahiyete büründü; insanlığın hayati bir meselesine olmaya yöneldi.

Hiç şüphe yok ki, bu olup bitenler seyredildiği, hatta bir ucundan ne çıkar sağlarım diye bakıldığı için bugünlere gelindi. Tereddüt edilecek, beklenecek bir durum kalmamıştır. Bu insanlık faciasına karşı devletler birlikte hareket ederek; siyasetin, diplomasinin, ekonominin, jeopolitiğin bütün imkanları kullanılarak karşı konulmalıdır.

Eğer devletler koalisyonu böyle bir tedbiri alp güvenlik ve barışı sağlarsa, dünyanın sahipsiz olmadığı anlaşılacak, benzer azgınlıkların caydırılması mümkün olacak, tarihi milat düşülecektir.

…….

Türk Milletinin diriliş ruhunun ilk adımı olan 19 Mayıs bayramımızı kutluyor, Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları