Milletvekili sayısı 350’ye düşürülsün

Milletvekili sayısı  350’ye düşürülsün
CHP’li Özgümüş’ten ilginç bir tasarruf önerisi geldi. “Boşta gezen” vekiller olduğunu iddia ederek milletvekili sayısının 200 kişi azaltılmasını isteyen Özgümüş, bu sayede bütçede yılda 60 milyon TL’lik tasarruf sağlanacağını, bu parayla devlete 3 bin öğretmen alınabileceğini bildirdi.

Meclis’te boşta gezen 200 milletvekili var!

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, “boşta gezen” milletvekilleri olduğunu iddia ederek vekil sayısının 200 kişi azaltılması gerektiğini savundu Özgümüş, bu sayede bütçede yılda 60 milyon TL’lik tasarruf sağlanacağını ve bu parayla devlete 3 bin öğretmen alınabileceğini bildirdi. Özgümüş’ün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde gündeme getirdiği tespitleri ve önerileri belirtirken, “Vergi toplayamayınca ’tasarruf tasarruf’diyorsunuz, bizi de gülmekten öldürüyorsunuz. Bir yandan 1.5 milyar liraya kaçak saray yapıyorsunuz, bir yandan cumhurbaşkanlığı bütçesini 397 milyon liraya çıkarıyorsunuz ki, sayın Abdullah Gül döneminde bu rakam 199 milyon liraydı. 200 milyon lira ek niye? Devleti kurtaracaksa benim maaşımdan kesin. Böyle bir tasarruf önlemi mi olur?” dedi.

Öğretmen atamaları
Ümit Özgümüş daha sonra şunları söyledi: “Tasarruf yapma niyetiyle öğretmen atamalarını yapmıyorsunuz. Hem öğretmen açığı var hem de üniversite bitirmiş atanamadığı için bekleyen binlerce öğretmen var. Bu öğretmenlerin atamasının yapılması için size kaynak öneriyorum. Kaynak şöyle: Meclisin milletvekili sayısı 550. Vallahi de billahi de yarısı boşta geziyor. Eğer tasarruf yapmak istiyorsanız gelin milletvekili sayısını 350’ye düşürün. Bir milletvekilinin maaşı, iki danışmanı, sekreteri ve diğer maaşlarıyla devlete maliyeti 300 bin lira. Eğer bunu 350’ye düşürür 200 milletvekilinden tasarruf ederseniz 60 milyon lira tasarruf edersiniz. Bu da ataması yapılacak yaklaşık olarak 3 bin öğretmenin maaşını karşılar.”

Plaket verme yasağı
Özgümüş, mali idarenin vergi toplayamadığını, vergi reformu yapmadığını ve yıllarca konuşulmasına karşın kayıt dışılığı engelleyip vergi tabanını genişletemediğini vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün Türkiye’deki vergi sistemi ’saldım çayıra Mevlam kayıra’sistemidir. Vergi toplayamayınca tasarruf tedbirlerinden bahsediyorsunuz. Bir devlet memuru olan Diyanet İşleri Başkanı’na 1 milyon TL’lik makam arabası alırken tasarruf niyetine belediyelerin plaket vermesini yasaklıyorsunuz. Her gün 3 belediye plaket verse yılda 1000 plaket yapar. Bu da ortalama 30 liradan 30 bin lira eder. Eğer devletin maliyesi bu parayla kurtulacaksa o zaman benim maaşımdan kesin.”