Erdoğan bu törenle gelenekleri yok saydı

Erdoğan bu törenle gelenekleri yok saydı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Ak Saray’da 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini giyen tören kıtasının karşılaması yurt içinde ve dışında yankı buldu

Haber: Fatih Erboz

Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı yerine gelenekleri yok sayarak 16 Türk devletinin askerlerini temsil eden tören kıtasıyla karşılaması tepki çekti. Eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, törene tepkisini 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini taşıyan mankenler çıkarılmış. Bu Osmanlıcığın da ötesinde Türkçülüğe oynamak anlamına geliyor. Daha önce ‘biz milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık’ diyenler bugün bunlara neden sarılıyor diye sormak gerekir” sözleriyle gösterdi. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı ise Atatürk’ü koruma görevini üstlenen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda büyük bir pay sahibi olduğunu belirterek, ” Muhafız Alayı’nın birden bire bu şekle dönüştürülmesi kesinlikle uygun değil” dedi. Kundakçı, 16 Türk devletinin temsil edildiği birlikle karışlama töreni yapılmasının tarihi bir anlamı olabileceğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

Çok yanlış bir hareket
İnsanların geçici devletlerin ise sürekliliği olduğunu ifade eden Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, yapılan uygulamanın büyük bir yanlış olduğunu vurguladı. Kundakçı şunları söyledi: “Devletlerin bazı gelenekleri vardır ki bunlar asla değişmez. Töreler önemlidir, çok etki yapar. ‘Her şeyi kısa zamanda değiştiriyoruz’ demek olmaz. 16 devleti kurmak güzel de bir devlet olarak yaşasaydık daha iyi değil miydi? Her devleti kurarken sıkıntılar yaşamışız. Bunları da maalesef kendi hatalarımızla ortadan kaldırmışız. Bu da şimdi böyle bir düşünce mi, anlamıyorum. Yapılan çok yanlış bir hareket. Kabul etmek mümkün değil. Bir geleneğimiz var, bir anda değişmez. Bu yaz boz tahtası değil ki. Türkiye tüm gelenekleriyle yaşayan bir devlettir. Bu tür değişimler, saatlik ve günlük kararlarla olmaz. Her oturuş kalkışta bir şeyler mi değişecek.”