Bilinçsiz ağrı kesici almak sağlığı bozuyor

Bilinçsiz ağrı kesici almak sağlığı bozuyor
Böbreğe en büyük hasarı, bilinçsizce kullanılan ilaçların verdiği, beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle hastalıkla mücadele edilebileceği belirtildi

Türk Böbrek Vakfı, her yıl mart ayının ikinci perşembe günü tüm dünyada kutlanan Dünya Böbrek Günü'nün bu yıl Türkiye için temasını "Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı" olarak belirledi. Dünya Böbrek Günü İzleme Komitesi Üyesi ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de son dönem kronik böbrek yetmezliği görülme sıklığının yüzde 1-1,5 düzeyine düştüğünü ancak böbrek nakillerinde henüz istenilen düzeye ulaşılamadığını belirtti. Kadavradan böbrek bağışının artırılması gerektiğine dikkati çeken Erk, böbrek hastalıklarının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaların da en az organ bağışı kadar önemli olduğunu değinerek şöyle devam etti: "Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri de bu anlamda büyük yer tutuyor. Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı da buna bir örnek. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar böbreklere en büyük hasarı veren etken olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların çantalarından ayırmadıkları ve gerekli-gereksiz her durumda kullandıkları ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı böbreklerin en büyük düşmanlarından biri." 

60 bin hasta var
Türkiye'de diyaliz tedavisi gören yaklaşık 60 bin son dönem kronik böbrek hastası bulunurken, hastalığın yıllık artış hızını daha da yavaşlatmak için tuz ve şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar artırılıyor. Beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında iyileştirmeye yönelik yapılacak değişiklikler, çoğunlukla önlenebilir olan kronik böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadelede önem taşırken, kronik böbrek hastalığını azaltmak için 8 "altın" kural şöyle sıralanıyor: "Bedenen uygun ölçü ve kiloda olmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli olarak kan şekeri ölçümünü kontrol etmek, tansiyonunu takip etmek, sağlıklı beslenmek ve kiloyu kontrol altında tutmak, vücudun günlük su ihtiyacını karşılamak, sigara içmemek, doktor tarafından reçete edilmemiş ilaçları bir uzmana danışmadan sürekli kullanmamak, bir veya daha fazla risk faktörü taşınıyorsa böbrek işlevlerini düzenli olarak kontrol ettirmek."