Milli Savunma Bakanı Canikli’den Menbiç Açıklaması

Milli Savunma Bakanı Canikli’den Menbiç Açıklaması
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ABD ile anlaşmaya varılan Menbiç planının en kısa zamanda uygulanacağını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Savunma Bakanları Toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Canikli, Mattis ve Pentagon'un Menbiç’teki yol haritasının şekillenmesinde olumlu katkısının olduğunu belirterek, "İlk görüşmelerimizde SDG olarak tanımlanan ve içinde fiilen YPG/PKK unsurlarının da bulunduğu o yapıyla ilgili daha farklı düşünceleri vardı. Bugüne kadar birçok görüşme gerçekleştirdik. Bu yapının deşifre edilmesi için hem olayın gerçek boyutunu anlattık hem de YPG ile PKK arasındaki organik ilişkinin bütün belge ve bilgilerle ortaya konulmasını sağladık. Bugün geldiğimiz noktada PYD/YPG'nin PKK'nın bir unsuru olduğu ve SDG içindeki hakim konumda oldukları tezimiz artık büyük oranda kabul edilmiş durumda. Bu kabulün sonucu olarak Münbiç'teki yol haritası ortaya çıkmıştır" dedi.

"Yol haritası en kısa zamanda uygulanacak ve en kısa zamanda tamamlanmış olacak” diyen Canikli şunları söyledi:

“Münbiç yol haritasının planlandığı gibi yürütülmesinde gecikme ve oyalama olmayacak. Bu ifadeyi net bir şekilde görüşmede dile getirdiler, bu da bizim için önemli. Daha önce Münbiç ile ilgili verilmiş birtakım sözler vardı ve yerine gelmedi. Bundan sonra ümit ediyoruz bu sözler varılan mutabakatlar çerçevesinde yerine getirilir. Burada başarılı olursak ki şu an itibarıyla olumsuz bir tablo gözükmüyor, Suriye’nin diğer bölgelerindeki benzer problemlerin de bu yöntem, mekanizmayla ortadan kaldırılmasında ön açacak aynı zamanda.

 Münbiç ile ilgili mutabakata varılan yol haritası son derece önemli. Oradaki başarı Suriye’de gerçek anlamda barışın, istikrarın sağlanması ve terörle bağlantılı unsurların bölgeden uzaklaştırılması konusunda ABD ile birlikte, önemli bir hattın, yeni bir yöntemin ortaya çıkmasını sağlayacak. Dolayısıyla oradaki beklentimiz de olumlu. İnşallah çok kısa süre içerisinde bunları da gerçekleştirmiş olacağız. Yol haritası en kısa zamanda uygulanacak ve inşallah en kısa zamanda tamamlanmış olacak. Önemli olan hiçbir oyalama olmadan mutabakata vardığımız çerçevede bu işin birlikte ve olabilecek en kısa sürede yürütülmesi."