Milliyetçiliğin harcında alın teri bulunan bilim insanı...

Milliyetçiliğin harcında alın teri bulunan bilim insanı...
Arkeolog, yazar, düşünce adamı ve politikacı Remzi Oğuz Arık, milliyetçi bir parti kurma çalışmaları sırasında tartışılabilir bir uçak kazasına kurban gitti

Remzi Oğuz Arık, Adana’nın Kozan ilçesinin Kabaktepe köyünde 15 Temmuz 1899 tarihinde doğdu. Oğuzlar’ın Varsak boyundan olan Arık, çocukluk yıllarını köyünde geçirdi ve ilk öğrenimine orada başladı. Sonraki yıllarda, ağabeyi ve ablasının görev için bulunduğu Balkanlar’a göçmek zorunda kalan Remzi Oğuz Arık, on yaşından itibaren annesi ile bütün Balkanlar’ı dolaştı. Ardından, büyük yokluklar içinde geçen öğretim hayatına başlayan Remzi Oğuz Arık, önce İşkodra İdadisi’nde, oranın işgali üzerine de İstanbul’a gelerek Mercan İdadisi’nde, İzmit Lisesi’nde ve İstanbul Muallim Mektebi’nde eğitim gördü. Remzi Oğuz, I. Dünya Savaşı’nın son yılında Talimgah’a katıldı. Bir kaza sonucu ağır yaralanan Arık, uzun süre tedavi gördü. Bu arada da kalabalık ailesini geçindirebilmek için büyük uğraşlar verdi. İstanbul’un işgal acıları yaşadığı günlerde “Turan” özlemiyle Enver Paşa’nın yanına,Asya’ya gitme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Bugün vatan için ne yaptın?
Yüksek öğrenimine İstanbul Darülfünunu’nun İçtimaiyat şubesinde başlayan Arık, 1926’da açılan bir sınavı kazanarak Paris’e gönderildi. Renkli ve anlamlı bir öğrenim dönemi geçirerek, oradaki arkadaşları üzerinde etkili olan Remzi Oğuz Arık, eğlenceye düşkün olan arkadaşlarını “Bugün Anadolu için ne yaptın?” uyarıları ile doğru yola çevirdi. Sorbonne Üniversitesi’nde sanat tarihi, Louvre Arkeoloji Enstitüsü’nde de arkeoloji öğrenimini tamamlayarak 1931’de yurda dönen Arık, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde görevlendirildi. 1933 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nın arkeoloji uzmanı olurken, bir yandan da Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tarih dersleri veriyordu. Çeşitli kazılarını yöneten Arık, sonraki yıllarda Ankara Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne atandı.

Millet Dergisi
1939 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde öğretim üyeliğine getirilen Arık, orada “Arkeoloji Profesörü” ve “Enstitü Müdürü” olmuş ve aynı zamanda sanat tarihi dersleri de verdi. Arık, 1942-1944 arasında Hüseyin Avni Göktürk ile birlikte çıkardığı Millet Dergisi’nde Türk milliyetçiliğinin, Anadolu’da oluşan din, dil, soy ve kültür birliğine dayanması gerektiği düşüncesini yaymaya çalıştı. 1942 yılı sonunda fakültedeki görevinden Hasan Ali Yücel ve Şevket Aziz Kansu ile olan mücadele sonucunda ayrılmak zorunda kalan Arık, 1943-1945 yılları arasında yeniden müze yöneticiliği görevlerinde bulundu. 1949 yılında yeni açılan Ankara İlahiyat Fakültesi’nde İslam Sanatları Tarihi Profesörü oluncaya kadar Müze Müdürü olarak hizmet veren Arık, 1950 seçimlerinde Demokrat Parti (DP)’den Seyhan Milletvekili olduğu için İlahiyat Fakültesi’nde de ancak bir yıl görev yapabildi. DP’yi kendi hizmet felsefesine uygun bulmadığı için oradan da ayrılan Arık, 1952’de Türkiye Köylü Partisi’ni kurarak, o partinin “Genel Başkanlığı” görevini üstlendi.  Milliyetçilik, köylülük yazılarını Oluş, Çığır, Millet, Hareket dergilerinde yayınladı. Ancak çok kısa bir süre sonra, 3 Nisan 1954 tarihinde geçirdiği elim kaza sonucu Adana’dan Ankara’ya hareket eden THY uçağının düşmesi ile hayatını yitirdi.