Irak'taki silahlar ihracatımızı vurdu

Irak'taki silahlar ihracatımızı vurdu
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Irak'a aylık ihracat, Haziran ayında yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30'a yükseldi"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, güney komşumuz Irak'ta bir süredir devam eden iç çatışmaların kendilerine büyük darbe vurduğunu söyledi. TİM Başkanı, bu ülkeye ihracatımızdaki gerilemenin yüzde 30'a yükseldiğini bildirdi.

Mehmet Büyükekşi, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, komşu ülkelerde yaşanan her türlü gerilimden Türkiye'nin olumsuz etkilendiğini belirterek, başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki çatışmaların bir an önce sona erdirilmesini arzuladıklarını ifade etti. 

2.5 puan düştü
Irak'ın; yıllık 12 milyar dolar ihracatla Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğuna işaret eden Büyükekşi, "2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30'a yükseldi. Bu son derece önemli bir oran. Irak'a ihracatımızın olağan seyrinde devam etmemesinin, ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi var" değerlendirmesinde bulundu. 

Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 1 milyar doların altında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, 1,5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefinin sektör tarafından 2 milyar dolara çıkartıldığını hatırlattı. Bunun için mutlaka yeni yatırımların yapılması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
 "Özellikle 6. Bölge'ye yapılacak yatırımlar için sağlanan teşviklerden yararlanmak için başvuru süresi bir yıl uzatıldı. Normal bölgede yaparsanız 10 yıl, organize sanayi bölgesinde yaparsanız 12 yıl teşviklerden yararlanabileceksiniz. Ayakkabı sektörünün orta ve uzun vadede ayakta kalabilmesi, rekabette bir adım öne geçebilmesinin olmazsa olmaz şartı kümelenme modelinin hayata geçirilmesidir. Bu nedenle özellikle 6. Bölge'de sunulan imkanlardan yararlanmanızı öneriyorum." 

Ayakkabı ihracı
TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise zor ve sıkıntılı bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, Orta Doğu'da bir an önce çatışmaları sona erdirecek adımların atılmasını beklediklerini dile getirdi. Çetin, "Bir yandan savaş koşulları öte yandan ucuz ve sağlıksız ithalat baskısı ayakkabı sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak sıkıntılara rağmen, ihracatı ve sektörü geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.