“TANAP’taki hisse artacak TAP’a da ortak olacağız”

“TANAP’taki hisse artacak TAP’a da ortak olacağız”
“TANAP’taki hisse artacak TAP’a da ortak olacağız”

Şahdeniz-2 nihai yatırım kararı imzalandı.. Bu anlaşma ile Avrupa Birliği’nde Rus gaz tekeli kırılacak. Avrupa’ya 2.

Şahdeniz-2 nihai yatırım kararı imzalandı.. Bu anlaşma ile Avrupa Birliği’nde Rus gaz tekeli kırılacak. Avrupa’ya 2. Güney Doğal Gaz Koridoru açılacak.. 35 milyar dolarlık yatırım ve 30 bin işyeri kurulacak

 

Azerbaycan’da, Hazar Denizi’nden çıkarılan doğal gazın işletilmesi ve Avrupa’ya iletilmesi amacıyla nihai imzalar atıldı. Başkent Bakü’de, “Şah deniz 2” yatağından çıkarılacak doğalgazın işletilmesi ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa’ya iletilmesine yönelik nihai yatırım kararının imza töreni düzenlendi. Törene Enerji Bakanı Taner Yıldız da katıldı.. Bakan Yıldız, Türkiye’nin TANAP’taki hisselerinin artacağını ve TAP’a da ortak olunacağını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ve TAP’ın, dünyanın en büyük enerji projeleri arasında olduğunu bu projeler çerçevesinde 35 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 30 bin yeni iş yerinin açılacağını bildirdi.

 


Uluslararası anlaşma

Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve kıtanın enerji güvenliğinin temin edilmesi bakımından stratejik öneme sahip “nihai yatırım anlaşması”, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnak Abdullayev ve British Petroleum (BP) Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye sorumlusu Gordon Birrell tarafından imzalandı.Törende ayrıca Azerbaycan, Arnavutluk, Karadağ ve Hırvatistan tarafından “Güney Doğalgaz Koridoru” Mutabakat Zaptı’na imza atıldı.

 


İstikrar kazanacak

Bu anlaşma  Azerbaycan ve Gürcistan toprakları içinde Güney Kafkasya Boru Hattının kapasitesinin arttırılmasını, Türkiye topraklarından geçecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) ve Yunanistan’la Arnavutluk üzerinden geçerek İtalya’ya uzanacak Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) yapımı ile ilgili projelerin gerçekleştirilmesini sağlayacak.Bu projeler, doğal gazı Bulgaristan’a taşıyacak altyapı ile birlikte, Avrupa’ya yeni bir Güney Doğal Gaz Koridoru açacak.
Türkiye’yi temsilen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Şahdeniz 2’nin işletilmesiyle bölge ülkelerinin güçlü bir istikrar kazanacağını söyledi. TAP’ın Avrupa’nın doğal gaz sorununun çözümünde büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldız, projenin keşif ve üretim maliyetinin Gürcistan, Türkiye ve İtalya’ya kadar iletimiyle beraber 45 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın beş yıl içerisinde harcanacağını kaydetti. Trans Anadolu Dogalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) bin 800 kilometrelik bölümü gibi büyük bir kısmının Türkiye topraklarından geçtiğini hatırlan Yıldız, Türkiye olarak bu projedeki hissemizi yüzde 20’den 30’a çıkarmak istiyoruz. Yapacağım görüşmelerde TAP’a ortaklık da gündeme gelecek” dedi .

 


Avrupa’daki Rus doğal gaz tekeli yıkılacak

Azerbaycan tarihinin en büyük doğal gaz satış mutabakatı olarak görülen ve 39 farklı işbirliğini kapsayan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile Azerbaycan doğal gazı, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi’ne, oradan İtalya’nın güneyine, İtalya’dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacak. Bu proje sayesinde Azeri doğal gazı, Avrupa’da bu konuda tekel durumunda olan Rus doğal gazına alternatif olacak. Hazar Denizi’nden çıkarılan doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TAP için birçok Avrupalı lider ve siyasetçi dün Bakü’de bir araya gelerek nihai imzaları attı. TAP ve Türkiye’yi doğu batı istikametinde geçen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), AB’nin enerji sorunlarının çözümüne yönelik hazırladığı ” üçüncü enerji paketi “ kapsamında yer alan ” Güney Gaz Koridoru “ projesini oluşturuyor.
TANAP’ın devamı olan TAP, hem Azerbaycan doğal gaz yataklarıyla Avrupa pazarı arasında direkt bağlantı kurması hem de Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve kıtanın enerji güvenliğinin temin edilmesi bakımından stratejik öneme sahip bir proje özelliğini taşıyor. 39 farklı işbirliğini kapsayan ve Azerbaycan tarihinin en büyük doğal gaz satış mutabakatı olarak görülen TAP ile Azerbaycan doğal gazı, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi’ne, oradan İtalya’nın güneyine, İtalya’dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacak. Proje için 2015 yılında çalışmalara başlanması, yaklaşık 870 kilometrelik bir hattın döşenmesi ve bu hattan 2019 yılında başlanarak yıllık 10 milyar metreküp doğal gaz taşınması, daha sonra ise bu rakamın iki katına çıkarılması öngörülüyor.