Moskova'dan Montrö ikazı

Moskova'dan Montrö ikazı
Rus Dışişleri Bakanı, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'de süre ihlali yaptığına dikkat çekerek, Ankara hükümetinden Montrö Anlaşması'na uymasını talep etti

Moskova'dan Montrö ikazı

Lavrov: 21 günü geçti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'de süre ihlali yaptığına dikkat çekerek, Türkiye'nin Montrö Anlaşması'na uymasını talep etti. Moskova'da Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov'la görüşme sonrasında konuşan Lavrov, Boğazlar ile ilgili geçiş güvenliği düzenlemesinin Türkiye'de olduğunu belirtti ve "Montrö'deki tüm yükümlülükler yerine getirilmeli. Gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz" dedi. Montrö'ye göre, kıyısı olmayan devletler, Karadeniz'de 21 günden fazla kalamıyor.

Ankara iddiaları yalanladı

Lavrov'un Türkiye'nin Karadeniz'e açılan ABD savaş gemilerine Montrö Anlaşması'na aykırı olarak anlaşmada belirlenmiş süreden daha fazla kalma hakkı tanıdığı iddialarına Türkiye tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ABD'de olması nedeniyle saat farkından dolayı, Ankara'nın resmi açıklaması gecikmeli yapıldı. Yetkililer, Moskova'nın iddiasının hiçbir şekilde doğru olmadığını, Boğaz geçişlerinin ve Karadeniz'de kalışların tamamen Montrö Anlaşması'na uygun olarak yapıldığını söylediler.

ATO'dan sert tepki

Lavrov'a bir tepki de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den geldi. NATO'nun Doğu Avrupa'ya takviye göndermeye hakkı olduğunu belirten Rasmussen, "Rusya her ilkeyi ve her uluslararası taahhüdünü ihlal ediyor" dedi. Estonya Başbakanı Taavi Roivas ile görüşmesinin ardından konuşan Rasmussen, Rusya'nın her şeyden önce başka ülkeleri işgal etmeme taahhüdünü çiğnediğini belirterek, NATO'nun ana görevinin müttefikleri korumak olduğunu ve Rusya ile normal ilişkilerin sürdürülemeyeceğini ifade etti.