Miras kavgası!

Miras kavgası!
Köşk’e çıkmayı planlarken AKP’yi de uhdesine alan Erdoğan’a, Gül’den karşı hamle geldi. ‘Siyasette yokum’ dedi ancak cumhurbaşkanlığı adaylığına da açık kapı bıraktı

Miras kavgası!

Sadece Köşk değil AKP de olsun
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın Çankaya odaklı siyasi çekişmesi, Köşk’ten gelen “Bugünün şartlarında siyasi planım yok” çıkışıyla farklı bir boyut kazandı. İktidarın 2 kurucu ismi parti için de karşı karşıya gelirken, Gül “AKP senaryolarını” veto etmiş oldu.

Erdoğan’ın hamlelerine net cevap!
Sade cumhurbaşkanı yerine başkanlık hayali kuran Erdoğan, AKP’yi de elinden kaçırmamak için Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu’yu partide kilit noktalara yerleştirmişti. Gül, partiyi kendine göre dizayn ederek hareket alanını daraltan Erdoğan’a çok güçlü bir mesaj verdi.

Arkadaşlarımızla konuşacağız...
SatIr aralarında Başbakan’a göndermeler yapan Gül, “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim” ifadesiyle ‘değişebilecek şartlar’a,  “Arkadaşlarımızla konuşacağız...” diyerek de olası anlaşmaya açık kapı bıraktı. 

Satranca dönüştü!
Cumhurbaşkanı Gül’ün bir anda gündemi değiştiren çıkışı esnasında Başbakan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşuyordu. Erdoğan, ısrarlı sorulara karşın “Kendisinden duymadan konuşmam” demekle yetindi. 


AKP’yi kaptırmamak için zirvede kapışma!
Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki “partiyi kaptırmama” mücadelesi hız kazandı. Önü kesilmek istenen Gül, Erdoğan’a bayrak açtı

Çankaya seçimi için geri sayım başlarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında “AKP’yi kaptırmama” mücadelesi şiddetini artırdı. Köşk’e çıkmak için Anayasa’yı değiştirerek, yetkileri artırılmış “yarı başkanlık” hayali ile hem Köşk’ü hem partiyi elinde tutmak isteyen Erdoğan, bunda başarılı olamayınca AKP’yi kaybetmemek için dışarıdan getirdiği Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu’yu kilit noktalara yerleştirip, Gül’den kurtulmayı planlamıştı. Böylece “mirasa konma” yarışı, Gül ile Erdoğan arasındaki “derin kopuş” u ortaya çıkarmıştı. Gül, dün yaptığı açıklama ile kendisine “hayat hakkı tanımayan” ve partiyi kendine göre dizayn ederek hareket alanını daraltan Erdoğan’a karşı mücadele başlatmış oldu

Rest çeker gibi
Köşk seçimi konusunda Başbakan Erdoğan ile ne zaman görüşeceğinin ve Erdoğan’ın “Köşk’e çıkarsam tam yetki kullanacağım” açıklaması ile çıkan tartışmanın hatırlatılması üzerine Gül, “Bugünkü şartlar altında benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim” sözleriyle Erdoğan’a adeta rest çekti. Gül, “Tabii ki adaylar çıkacaktır. Başbakan ile bir araya gelip konuşacağımızı söyledik. İstişareler yapılıyor. Bir araya geldiğimizde neticelendireceğiz. Adaylar netleştikten sonra süreç başlayacak. Görüyorum tartışmalar, spekülasyonlar oluyor. Ben devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim, büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim ve bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim” dedi.

İrade Erdoğan’da
Gül, “Sizi Başbakanlık koltuğunda düşünebilecek miyiz” sorusu üzerine, “Bu şekilde demokrasiye yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Bugünkü şartlar içerisinde düşündüğümü söylemiş oldum size” dedi. “Adaylığınızı tekrar koymazsanız siyaseti bırakacak mısınız” sorusunun tekrarı üzerine Gül, “Cumhurbaşkanı olduğum için bazı konuları açık konuşmak beni sınırlıyor. Bağımsız siyasete girmiş veya Cumhurbaşkanı olmuş değilim. Dolayısıyla bunları arkadaşlarımız ile konuşacağımızı, neticede bir karara varacağımızı, bunu da aramızda konuşarak halledeceğimizi söyledim” diye konuştu. Siyasi gözlemciler Gül’ün açıklamalarını, “İlk anda aday olmaz ise politikaya dönmeyecekmiş gibi izlenim veriyor. Ancak önceki konuşmalarına bakınca politikayı bırakmayacağını unutmamak lazım. Ancak irade Erdoğan’a geçmiş durumda” diye yorumladı.

Konuşmadan yorum yapmam
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Mevcut şartlarda siyaset planım yok” sözleriyle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı ile konuşmadan herhangi bir değerlendirme yapmam” dedi. Başbakan Erdoğan, önceki gün milletvekilleriyle yaptığı toplantıda “dar bölge seçim sistemi” ile ilgili değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine de, “550 bölgenin her birinden birer milletvekili çıkarılması bizim gündemimizde. Muhalefet partileri ’baraj kalksın’diyor. Biz de hodri meydan diyoruz. Bu konuda çalışma yaptırıyoruz. Dar bölge sistemini her an Meclis’e getirebiliriz” dedi. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda parti içerisinde henüz bir karara varmadıklarını ifade etti. Erdoğan, “İstişareleri başlattık. İlk istişareyi 30 Mart’ta milletimizle yaptık. Önceki gün vekillerle bu salonda bir araya geldik. Bu konuda ilgili her kesimin görüşlerini alacağız. Cumhurbaşkanımızla da bu konuyu ayrıntılı konuşacağız. İstişareler neticesinde Türkiye için en doğru adımı atacağız” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan’ın senaryosu Gül’ü kaygılandırdı!” 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” açıklamasına, CHP ve MHP’den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkarak, “devlet başkanı” olmak istediğini belirterek, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Devlet Başkanı olmak istiyor. Hükümetin başı olarak yetkilerini devam ettirmek istiyor. Kendi etki alanını, AKP Genel Başkanı olarak da kullanmak istiyor. Gül’e bu senaryo içinde yer kalmadığı görülüyor” dedi. Gül’ün, “Cumhurbaşkanlığı kimsenin cebinde değil” dediğini hatırlatan Koç, “Cepten çıktı herhalde. Kendi aralarında devam eden bir takım şeyler. AKP’de fetret devri yaşanacağı açık” diye konuştu.

Kaygı ifadesi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de, Gül’ün sözlerinin tartışmalara son vermek için değil, AKP’yi sıkıştırmak için söylenmiş olduğunu vurguladı. Türkeş, “Madem yeni bir makam merakı isteği yoktu o zaman niye bugüne kadar bekledi. Madem her makamı tattı, yeni bir şey tatmak istemiyor. O zaman niye vakti zamanı gelince ’konuşuruz’deyip açık kapı bıraktı” dedi. Türkeş, Gül’ün “Ben basından duymam” sözlerini anımsatarak, “Aslında bu bir temenni sözüdür, kaygı ifadesidir. Basından duyacağı ve sürpriz yaşayacağı kaygısının dile getirilmesidir. ’İnşallah basından duymam’demektir. Demek ki Erdoğan’dan bir şey duyma beklentisi var. Acaba onu duymadığı için mi verdi o demeci. Yani bu ’ben basından duymam’serisinin ikinci açıklamasıdır” dedi. Türkeş, Gül’ün tavrının bir yere talip olmayan kişi tavrı olmadığını belirtirken, “Hakikaten bir yere talip mi değil, yoksa yeni bir başlık mı açıyor. ’Bunca zaman bu kadar şey yaptım, bu makamları da görmüş adamım ona göre davranın’demektedir” diye konuştu

Hep zıt düştüler
Köşk yarışında karşı karşıya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki gerilim, görev süresi polemiğiyle başlamış, büyüyen anlaşmazlıklar “görev süresi”, “Suriye”, “tutuklu vekil”, “başkanlık sistemi”, “özerklik”, “yerel yönetimler”, “dış mihrak” ve “twitter” ile artmıştı. Erdoğan, seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, “Anayasa, cumhurbaşkanını yürütmenin başı olarak görüyor. Bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. Protokol cumhurbaşkanı değil, terleyen, koşan, koşturan cumhurbaşkanı, tüm yetkilerini de kullanacaktır” demişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, “Erdoğan’ın karizması varken, Başbakanken, güneş varken yıldızlar görülmez biliyorsunuz. Başbakan Köşk’e çıkarsa kendisinden sonra güçlü bir parti, güçlü bir Meclis grubu, güçlü bir hükümet olmasını ister” demiş, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise “Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olduğu takdirde Başbakan görevi üstlenecek” ifadelerini kullanmıştı.