19 Mayıs ve Baba Gündüz

Bugün 19 Mayıs, Atatürk’ün ve Bandırma vapurundaki silah arkadaşlarının Samsun’a çıkıp ‘güneş ufuktan şimdi doğar’ diye milli mücadele yolundaki epik yürüyüşü başlattıkları gün. Mustafa Kemal’in silah arkadaşları arasında yaveri amcam Muzaffer Kılıç da vardır. Ve o gün o yürüyüşte hakim olan ruhu, kararlılığı bana anlatmıştı. Ben o ruhla büyüdüm. Bugün yurdun her köşesinden sanki ‘güneş ufuktan şimdi doğar’ seslerini duyar gibiyim. Bugün yeni bir milli mücadelenin de başlangıç yürüyüşü olabilir. Umut ederim ki onların da sonu bu esas yürüyüşün neticesinde İstanbul’daki hainlerin Vahdettin’in ve Damat Ferit’in sonları gibi olacaktır. Acaba bu kişiler şimdi hangi üniformalarla, düşman gemisi ile hangi devletlerin himayesinde gece yarısı kaçacaklar.

 


Ve Gündüz ağabeyim

 


Çocukluğumda yazları Bostancı’ya giderdik. Babam, Bostancı Spor Kulübü’nün kurulmasına ön ayak olmuş ve karşımızdaki çayıra iki kale direği diktirmişti.. Maçlar burada oynanır ve sair zamanlarda biz çocuklar bir arada top oynardık... Ağabeyim Baba Gündüz futbola bu çayırda kalecilikle başlamıştı...
Ağabeyim Gündüz’ün spor hayatı, başarıları 1980’de 59 yaşında ölümüne kadar devam etti. Tevazuu bir tarafa bırakıp yazayım. Gündüz ağabeyim çok mükemmel, centilmen bir sporcu ve iyi bir insandı!... Çok sigara içti ve nispeten genç yaşta bronş kanserinden öldü!
 Gündüz futbola başlayınca, babamız derslerini ihmal eder diye üzülmüş ve Atatürk’e dert yanmış... Atatürk de “Kılıç, bırak, iyi bir sporcu, futbolcu olacaksa olsun!” demiş! Oldu da!
Gündüz Galatasaray Lisesi’nde okurken futbol kariyerine Galatasaray’da forvet olarak başladı... Üniversite tahsili için gittiği Almanya’da Hannover takımında oynadı. Ankara Demirspor’da oynadığı 1945-1946 arası hariç, yeniden Galatasaray formasını giydi ve iki lig şampiyonluğu yaşadı. 1953’e kadar Galatasaray’da oynayan Gündüz Kılıç, 11 kez Türk milli futbol takımında görev aldı....1952’de Galatasaray’ın teknik direktörü olarak, 1934 ile 1952 yılları arasında 18 yıl şampiyon olamayan Galatasaray’ı şampiyon yaptı. Takıma aralarında Metin Oktay’ın da bulunduğu birçok yetenekli futbolcu transfer etti. Teknik direktörlüğü döneminde Galatasaray, Avrupa Kupası’nda çeyrek finale kadar yükseldi. Dün onun ölüm yıldönümü idi. 33 yıl oldu onu kaybedeli. Ruhu şad olsun.

 


‘Kovun Said’i

 


Bir defasında babaannemizi bir maça götürmüşler... Seyirciler Gündüz’e yuh çekince Çerkez babaannem kızmış şemsiyesiyle yuh diyeni dövmeye kalkmış. Babam da Gündüz’ün bir maçına gitmiş. Seyirciler boyuna “ofsayt” diye bağırıyor... Babam kızmış. Kim bu Said denen adam kovun onu gitsin demiş...
27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada’ya tıkıldım. Ada Komutanı Tarık Güryay, adımı duyunca; “Gündüz Kılıç’la akrabalığın var mı” diye sordu.... Meğer Galatasaraylı ve Gündüz hayranıymış! Ben “Kardeşiyim” deyince, üzüntüyle “Yahu” dedi “Sen de neden futbolcu olmadın!”

Yazarın Diğer Yazıları