BDP kime koalisyon ortağı olur?!

Y-CHP ile PKK-BDP muhabbetlerinin hangi noktalarda kurulduğunu merak ediyor musunuz?!..  PKK’lılar Hakkâri’den sonra Diyarbakır mitinglerinde de Kılıçdaroğlu’na omuz verdiler..
Meseleyi anlamaya çalışırken, Leyla Zana’nın sözlerinden bir anlam bulabilir miyiz?.. 24 Mayıs’ta Leyla Zana bir konuşma yaptı... Hazro’nun Çitlibahçe köyünde seçim çalışmalarını yürüten Zana, şöyle dedi..
“Biz hükümete ortak olmak istiyoruz!..”
Hangi hükümete?!
Zana’nın konuşmasının önü ve ardı da var.. Zana, “Biz hükümete ortak olmak istiyoruz. Kabul ediyorlarsa birlikte yaşamaya varız. Kabul etmiyorlarsa kendimiz bunları yaratacağız” diyor..
Yani söylediği “Biz zorlarız, kabul ederse ortak oluruz, kabul etmezse gene ortak olmanın yolunu buluruz” yönünde bir açıklama..
Zana, tabanına “Süreç artık önderliğimizin aramızda olması sürecidir. Gerillalarımızı artık aramızda, kendi içimizde görme sürecidir. Gün gelecek Öcalan kendi halkının arasında, bu halkın çocuklarına öğretmen olacak, o günlerin yakın olacağına inanıyorum” diye Abdullah Öcalan mesajları verirken bunu söylüyor ve TBMM’ye neden gireceklerine de işaret ediyordu..
Zana, BDP-PKK’nın hedefini ortaya koyuyor; “Biz hükümete ortak olmak istiyoruz” !..
Tekrar soralım, “Hangi hükümete” ?!
Varsayalım, AK Parti birinci parti çıktı ve bir koalisyon ortağına ihtiyacı var!.. Erdoğan, Zanagillerle koalisyon kurar mı?! Başbakan şu sıra en sert sözlerini BDP’ye yönlendiriyor.. PKK saldırganlığından, katliamlardan direkt BDP’yi sorumlu tutuyor. Seçim öncesi PKK’ya karşı sesini yükselten Erdoğan, seçimden sonra BDP ile aynı kabinede olabilir mi?..
BDP’nin ve PKK’nın da tavrı malum.. Erdoğan “faşist düşman” ilan edilmiş durumda.. PKK habire AKP aleyhine tehditler geliştiriyor..
Bu ihtimali rezerv tutup “ötekine” geçelim..
Y-CHP?.. Zana’nın hedeflediği hükümet ortaklığı Y-CHP ile mi?!.
PKK tabanlı Y-CHP mitingleri, Kılıçdaroğlu’nun KCK’yı sahiplenmesi, Y-CHP kadrolarındaki PKK’lılar, Y-CHP’den gelen özerklik vaatleri.. Abdullah Öcalan’ın bir yıldır Y-CHP’yi adres göstermesi..
Hangisi?.. Zana’nın ortak olmayı hedeflediği hükümet CHP ile mi AKP ile mi?!
AKP’ye dönelim..
Seçimden sonra Anayasa’nın değişeceği kesin... Bu değişiklikte AKP-BDP işbirliğinin taban oluşturacağı yazılıp çiziliyor!..
AKP tarafından henüz yalanlanmayan gazete manşeti şöyle diyor..
“İktidar seçimlerden sonra BDP ile ittifak yaparak, Anayasanın ilk üç maddesini değiştirip, Türkiye’yi federal yapıya geçirecek, anayasaya PKK’nın isteği doğrultusunda ‘Kürt halkı’ ibaresi sokulacak. Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde 3723 sayılı ve 12 Nisan 1991 tarihli yasa ile TBMM tarafından onaylanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı anayasal güvenceye bağlanacak ve ayrılıkçı Kürt hareketinin isteği doğrultusunda Güney Doğu ve Doğu bölgesine ’özerklik’ verilecek.”

***

AKP’nin hayalindeki ‘yeni anayasa’nın ilk 3 maddeyi ve Türklük vurgusunu ortadan kaldırmayı hedeflediğini İsviçreli parlamenter deşifre etti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki konuşması sonrası Erdoğan’la öğle yemeği yiyen AKPM Sosyalist Grup Başkanı Andreas Gross, aynı gün NTV’deki programa katıldı. Gross, canlı yayında şöyle konuştu:
 “Biliyorsunuz Kürt halkının ihtiyaç duyduğu haklara sahip olmamaları beni endişelendiriyor. Öğle yemeğinde yapılan yorumların en önemlisi, en ilginciydi. Bu maddelerin yalnızca bir geçiş sürecinde var olabileceğini söyledi. Ve kendisi de (Erdoğan) Türkiye’nin artık 3 ya da 1. madde ya da 3. madde gibi Türklüğe vurgu yapan maddelere ihtiyaç olmadığını, olmayacağını söyledi. İleride... Dolayısıyla bizim Türkiye’yi çok dikkatli bir şekilde desteklememiz gerekiyor. Ben zaten gerçekleşeceğinden son derece iyimserim.”

***


Tahmin edin bakalım.. Zanagiller kimin sırtına çıkıp kırmızı plakalı bakan arabasına binecek?!!

Yazarın Diğer Yazıları