Cep telefonu, internet, elektronik kitap, derken!..

Yaşamın kuralları içinde, her yeniliğe karşı bir duruş, bir tavır süregelmiştir bu güne değin!.. Fakat elektronik bu devrim çok boyutlu...
Ancak, sözümüzün hemen başında, düşüncemizi açık seçik ve net belirleyelim ki, ekonomik güçlerin bu amaçlı heyecan verici geliştirmeleri, ne denli ilgi çekici olursa olsun, uzun vadede bu tür veriler, sonuçta sayfa çevirme hışırtı ve gözle hazmederek okuma kültürünün imbikten geçirircesine içlere ve duygulara yerleşim kalıcılığına, rakip olamayacaktır.
Konuya hemen girişte böylesi iddialı bir yaklaşıma şartlanmak, biraz çağdaşa uzak görülebilir! Ancak, “Kitap Okuma ve Bilgi Edinme” yöntemine, dünyalı kolay ulaşmadı... Beyin ve algı evrimi çok zaman aldı.
Kültürün ana temeli okuma, bilgi hazinesini farkına varamadan içlere monte etme özelliği, hiç kuşkumuz olmasın asırlar sonunda, hatta papirüs’ten çok önceleri, kil ve taşlara kazılarak miras kalan yapıtlar, bu görüşümüzün en temel odağıdır diye düşünmekteyiz...

***


Cep telefonu, müthiş bir buluş ve yeniliktir...
Uzaklar kısalıverdi. Her an her yerde ve her şartta, aradığımız karşımızda... Faydaları, saymakla elbet de bitmez!
Ancak, sağlığa vereceği hasarlar gündeme geldikçe, inanılmaz faturalar karşımızda en iyimser kesimleri bile, kara kara düşündürmüyor mu?
Çağın bela hastalıkları, acaba bir sır mı! Yoksa, radyasyon denen gizli illetin, canlıları bir ahtapot gibi sarmalayışı bir masal mı!
Bunun ötesinde, cep telefonları, toplumun sır ve gizemli gelişimini sereserpe ortalığa döküp saçmadı mı!
Bunları derken, elbette yenilik ve teknolojik gelişime karşı duruş akla gelemez...
Ancak, dejenere denilen ortam oluşmaları, bu müthiş icatla toplumda boy göstermelerle, ayrıca yaşam kalite ve dengelerini de telafi edilemez şekilde alt üst etmiş olmalı!..

***


İnternet denen buluş ve mucizesi, ortaya çıkmasıyla teknolojide gerçekten müthiş bir olay ve değişime neden oldu, tüm toplumun yapısı.
Toplum, gerek resmi görüntüde ve gerekse özel sektörde, inanılması güç bir hız ve yenilikler zinciri içine girdi. Arşiv düzenleme anlayışları dahi inanılmaz boyutlara sıçradı... Kayıtlar ve tespitler, cd’lerde başlayan mucizeler, önce şaşkınlık, sonra da her alanda kabul ediliş, beş on sene öteleri bile çok uzun mazi ve masal gibi geliyor toplumlara.
Bu ara hatırlamakta yarar var, tüm ülkelerdeki bayramlar ve kutlamalardan, tebrik kartları ve mektup gibi insan sıcaklık ve hislerini simgeleyen doğal yaklaşımlar, geri gelmez biçimde geçip gitti bilinmez âlemlere!..
Tabii ki, gizem dolu sıcak yaklaşımlarda yerini, açık seçik suniliğe dönüştürmedi mi!..

***


Ve hoş geldi sefa geldi, Elektronik Kitap!..
Çok açılımlı müthiş bir yenilik olarak görülse de, kitap raflarının hüznü, belki de hiç dinmeyecek bu gelişimlerden sonra!..
Tv’lerle başlayan kitap ve okuma erozyon ve özürü, katlanarak hız kazanırken, beklenmesine karşın bir de “elektronik kitap” yeniliği gibi görülen, aslında sanayinin dev buluş ve adımları, sanırız toplumları hem cehalet, hem olduğunca hazırcılık, hem de araştırma, öğrenme ve öğretme yetisinden soğutmaya neden olacağa benziyor!..
İşte bu değişim ve gelişimle dünya ekonomik devleri bile zor ve sarsıntılar içinde kalacak olmalıdır!
Örneğin, hayretle izliyoruz, dünya’nın en güçlü posta kuruluşu olan ABD Posta idaresi, bu nedenlerle çöküntü sürecine çoktan girdi bile!
Binlerce çalışanın şimdiden işlerine son veriliş sıkıntıları, ABD toplumunu zorluyor! Çöküntü yeni başlamasına karşın, geride kalan enkaz konusunda endişe verici sıkıntıların hızla gündeme girişi açık seçik gözleniyor...
Evet bu inanılmaz gelişmede, cep telefonu, İnternet’in etkinliği yanında, elektronik yazılımların gündeme girmesi, bir posta devinin çöküntüsünde baş rolü oynuyor!.. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
Ekonomide bu gelişimlerle roller ve kavramlar alt üst olurken, kültür birikim ve hazinelerini de etkilemesi kaçınılmazdır!..
Bu hız ve çöküntüler devam ederken, yeryüzü ekonomisi de sinsice krizlere yelken açıyor... Günümüzde, dünya gündemi de bu değil mi?
Koşullar bu gündemleri ortaya çıkarırken yer küreye inanılmaz boyutlardaki etkisini de, elbet göz ardı edemeyiz!

Yazarın Diğer Yazıları