CHP'den Meclis'e sunulan "ittifak teklifine" tepki

CHP'den Meclis'e sunulan "ittifak teklifine" tepki
AKP-MHP ittifakına ilişkin düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi dün iki partinin heyeti tarafından Meclis'e sunuldu. Teklife ilişkin açıklamada bulunan CHP Parti Sözcüsü Tezcan, "İktidarın sandığa müdahalesine imkan sağlıyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, AKP ve MHP tarafından TBMM’ye sunulan seçim ittifakı teklifinin seçim güvenliği açısından “sakıncalı” olduğunu ifade ederek, “İktidarların sandıklara kendi çıkarları doğrultusunda müdahalesine imkan sağlanıyor” dedi.

Bunun AKP ve MHP tarafından oluşturulan “bir baraj ittifakı” olduğunu belirten Tezcan, “Yüzde 10 seçim barajını kaldırmıyorlar ama kendileriyle ilgili barajı geçecek bir ittifak modeli oluşturmuşlar. MHP için yüzde 10 barajını aşma ihtiyacı var, Erdoğan için de yüzde 51’i geçme telaşı var. Bundan kurtulmak için yöntem seçmişler. Bunu seçerken de kendileri dışında kalan partilerin baraj engelinin sürmesini istiyorlar. Kendi adına özgüveni olan, programı ile seçime girmek isteyen partileri yüzde 10 ile sınırlıyorsun. Ama bu baraj ittifakı ikisini de kurtarmayacak, büyük baraja takılacaklar” dedi.

“KOALİSYON RESMİ HALE GETİRİLİYOR”

Anayasa referandumu sürecini anımsatan Tezcan, “16 Nisan’da referanduma giderken, ‘koalisyon dönemi bitecek’ diyorlardı. Bu tam da koalisyonun resmi hale getirilmesidir. Halka yalan söylediklerinin yasa teklifi ile ikrarıdır. Bu, 20 Temmuz ittifakının anlayışıyla hazırlandı. Nasıl 12 Eylül darbecileri siyaseti dizayn ettiyse, 20 Temmuz darbecileri de iktidarının devamını sağlamak için bu dizaynı yapmış” diye konuştu.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Seçim güvenliğine de dikkat çeken Tezcan, teklifin bu açıdan pek çok  “sakıncası” olduğunu ifade etti. Tezcan, “Mühürsüz seçimi yasal hale getiriyorlar. Siyasi partilerin sandık başkanı önerme yetkisini kaldırıyorlar, partilerin sandık başkanlığında etkisini daraltıyorlar. Sandık birleştirme ile köyden sandığı alıp ilçeye taşıma yetkisini valiye veriyorlar. Sandık başkanı çağırmadan kolluğun sandığa müdahalesini de sağlıyorlar. Bu da polis ve jandarma nezaretinde seçimdir. Tüm bunlar, iktidarların sandıklara kendi çıkarları doğrultusunda müdahalesine imkan sağlıyor” dedi.

İlgili Haberler