CHP'li Çakırözer: "Kağıt sorunu böyle devam ederse..."

CHP'li Çakırözer: "Kağıt sorunu böyle devam ederse..."
Türk Lirası'nın döviz karşısındaki değer kaybının yayıncılığı derinden etkilediğini belirten CHP'li Çakırözer, "Kağıt meselesi memleket meselesi haline geldi. Kağıt sorunu böyle devam ederse okunacak gazete bulunamayacak" ifadelerini kullandı.

Bilun ÇELİK/Ankara

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile Meclis'te ortak basın açıklaması düzenleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kağıt krizine acil çözüm bulunmazsa gazete ve kitap okumanın lüks hale geleceğini söyledi. Sorunların çözümüne ilişkin hazırladığı araştırma önergesini Meclis Başkanlığı'na sunduğunu belirten Çakırözer, kağıt, matbaa, dağıtım, personel giderleri, ajans aboneliği, telif gibi artan maliyetler yanında artan tiraj kaybı ve düşen ilan gelirlerinin bütün gazeteleri etkilediğini vurguladı. İşsizliğin en çok olduğu sektörlerin başında gazeteciliğin geldiğini kaydeden Çakırözer, şöyle dedi:

"İşsizliğin en çok olduğu sektörlerin başında gazetecilik geliyor. Kağıt meselesi memleket meselesi haline geldi. Sektörde yeni istihdam yaratılamadığı gibi özellikle iletişim alanında lise ve üniversitelerinden mezun olan öğrenciler staj yapacak yer bile bulamıyor. Kağıt sorunu böyle devam ederse okunacak gazete bulunamayacak. Gazeteler, dergiler, yayınevleri bir süre sonra işlevsiz hale gelecek. Sorun devam ederse aydınlar, yazarlar, akademisyenler için kitaplarını basacak yayınevi kalmayacak. Tüm bu olumsuzluklar kültürel hayatın ortadan kaldırılması ve halkın haber alma hakkının engellenmesi sonucunu da ortaya çıkaracaktır." Çakırözer, CHP olarak çözüm önerilerini şu şekilde anlattı: "SEKA gibi devletin kendi kurumu yeniden devreye sokulmalı ya da gazete ve kitap için kâğıt üretimi öncelikli stratejik sektörler arasına alınarak bu yönde üretim yapan firmalar teşvik edilmeli ve bu firmaların üretimleri için yatırım ve hammadde kolaylıkları sağlanmalı. Döviz kuru gazeteler ve yayıncılık sektörü için sabitlenmeli, kâğıt ithalatı için KDV vergisi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmeli. Yerel gazetelerin devamlılığının sağlanması için kamu reklam ve ilanlarında eşit ve adil dağıtım uygulanmalı. Basın İlan Kurumu ilan fiyatlarında artış yapmalı ve artış yaparken kâğıdın artan maliyetini de dikkate almalıdır. İstanbul için 5 bin, Ankara ve İzmir için 3 bin ve diğer iller için belirlenen 300 adet zorunlu satış miktarı düşürülerek, gazetelerin basım yükünün hafifletilmesi gibi hayati tedbirler devreye sokulmalı."

Kağıt sanayisine vurulan en büyük darbelerden birinin SEKA'nın özelleştirilmesi olduğunu hatırlatan Gökhan Durmuş da, şunları söyledi: "Gazeteler 6 ay önce kâğıdın tonunu 700 dolara yani 2 bin 660 liraya alabilirken bugün aynı miktarda kağıt için 850 dolar yani 5 bin 525 TL gerekiyor. Bir ton kâğıt ile sadece 14 bin gazete baskısı yaptığınızı düşünürseniz gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı anlamak daha kolay olacaktır. Aydınlık Gazetesi bayram boyunca çıkmadı, yayınına 3 gün ara verdi. Sözcü Gazetesi bir ekini kapattı. Milli Gazete sayfa sayısını 16'ya düşürdü. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. İzmir'de maliyet artışlarına daha fazla dayanamayan 7 yerel basın kuruluşu Pazar günleri çıkmama kararı aldı. Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspress, İlkses, Ticaret ve Yenigün gazetelerinin yönetim kademelerinde mali külfetten kurtulmak için 4 gün gazete çıkarmama yoluna gitti."

İlgili Haberler