Cumhur İttifakı dağılıyor mu?

Büyük bir umutla kurulan ve baskın seçime giderek mutlak zafer ilan etmek isteyen Cumhur İttifakı'nda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Bahçeli'nin boş salona konuştuğu Konya'daki istişare toplantısının sonunda "AKP'li milletvekili adayları. Kendinize dikkat edin. Fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın. MHP'yi dışlamaya gücünüz yetmeyecektir." sözleri malumun ilanıydı aslında.

Bahçeli'nin bu çıkışını Tuğrul Türkeş'in "MHP ile AK Parti arasındaki ittifak seçimlerden sonra son bulacak." yorumuna bağlayanlar oldu. Ancak işin aslı öyle değil.

İki partinin de kimyaları tutmadı ve iki taraf da ilk fırsatta birbirini suçluyor. Ortak proje, ortak çalışma yapılamıyor.

Şikayetler her dakika katlanarak artıyor. Konu, genel başkanlara kadar gidiyor.

MHP'liler "Efendim, birçok ilde biz Cumhur İttifakı için oy isterken, AK Partili adaylar MHP'yi ağızlarına bile almıyor, çoğu yerde doğru düzgün elimizi sıkacak AK Partili bile bulamıyoruz, kendilerine çalışıyorlar" şikayetinde bulunuyor.

AK Partili adaylar ise "MHP'nin adayları tüm programlarımıza katılmak, ön plana çıkmak istiyorlar. Ama partimizin adayı olan vekil arkadaşlar bu duruma tepki gösteriyor. O kadar emeğimiz var barajı bile geçmesi mümkün olmayan bir partinin adayı ile aynı statüde mi olacağız" mealindeki sözlerle rahatsızlıklarını bildiriyor.

Tüm bu şikayetler, Erdoğan ve Bahçeli tarafından kısmen kulak ardı edilse de karşılıklı gerginlik katlanarak büyüyor.

Bu yüzden kesin gözüyle bakılan ortak mitinglerin tamamı iptal edildi. Bundan sonra da olacak gibi gözükmüyor. Hükümete yakın medyada canlı yayına çıkması beklenen Bahçeli'ye 1 dakika bile ayrılmadı.

Bahçeli de gelen şikayetleri bastırabilmek için gündemi yeniden belirleyeceğini düşündü ve "af getirilmeli" iddialarını ortaya attı. Doğrudan kendi ağzından çıkan bir söz olduğu için, AK Parti'nin bu konuya duyarlı davranacağını ve partinin prestijini artıracağını düşündü. İşler orada da umduğu gibi gitmedi.

Son 10 günde yaşananların kısa bir özetini yapmak gerekirse...

AK Parti'nin eleştirileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'nin af ısrarı sonrasında "Bakınız şunu bilin; bizim gündemimizde af diye bir şey yok. Yani bu konularda kimse bize farklı yaklaşım göstermesin." sözleriyle tepki gösterdi. Bahçeli bir daha af konusunu açmadı.

AK Parti Ankara Milletvekili adayı Tuğrul Türkeş, "Geçen gün Sayın Bahçeli, elleri titreyerek bağırıyor, Allah şifa versin, AK Parti adaylarını uyarıyor. Sayın Bahçeli senin MHP adaylarını uyarman lazım. Sahada yanlış mesajı veren MHP adayları."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Bahçeli'nin AK Parti adaylarına yönelik "fitne çıkarmayın" sözleriyle ilgili olarak, "Bahçeli'yi arayıp soracağım, nedir bu mesele diyeceğim. Genelleme yapmamıştır diye tahmin ediyorum. Belki son anda aklına gelmiş olabilir."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Af konusunu neye göre söylüyor Sayın Bahçeli bilmiyorum. O değerlendirme de çok riskli, tehlikeli bulduğumu ifade etmek isterim. En nihayet bu tür şeyler varsa bunu devlet bilir, önlemini alır diye düşünüyorum."

MHP'nin eleştirileri

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan "Bu kişilerin bir kısmı, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yakın insanlar. Bunların iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. MHP düşmanlığıyla veya MHP düşmanlığı şeklinde yola çıkmış olanların aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi'ne de zarar verdiğini belirtmek istiyorum."

MHP Kilis Milletvekili adayı Abdullah Alpdağ, "Şimdi ben burada soruyorum; 16 yıldan beri bu kardeşlerimizin neyini yaptınız… Öyle bir yumruk vurun ki bunlara, bunlar ne yaptıklarını şaşırsınlar."

MHP'nin Kilis Milletvekili adayı Hasan Mısırlıgil, "Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki siyasi aktörler, bir ihanet içerisine girmeye başladılar."

MHP Gaziantep Milletvekili adayı Sermet Atay, "AK Parti adayları, Cumhur İttifakı'nın gereklerini yerine getirmedikleri anlatıp, gittikleri her yerde MHP'ye oy vermeyin çağrısı yapıyor. Bu ittifaka ihanettir."

MHP Ordu Milletvekili adayı Cemal Enginyurt, "Bu vekiller, Recep Tayyip Erdoğan olmasa, köylerine muhtar bile olamaz."

Neredeyse Türkiye'nin tamamında AK Partili adaylar MHP'li adaylara tepkili, protokole aldırmıyorlar, ön plana çıkmasını istemiyorlar, ittifak yerine AK Parti ve Erdoğan için oy istiyorlar. Bahçeli'nin Erdoğan ile yakın bir ilişki içerisinde olduğunu ve partiler arasında güçlü bir bağ kurulduğunu düşünen MHP'liler ise haliyle tepki gösteriyor.

Suçlamaların ve gerginliğin özünde ise Saray'a giden son anketler var. Gelen sonuçlara göre Cumhur İttifakı'nın Meclis çoğunluğunu kaybetmesi neredeyse kesinleşmiş gibi. Erdoğan'ın mahalle temsilcileri ile yaptığı toplantıda sarf ettiği sözlerde "Anketlere aldırış etmeyin, durum hiç göründüğü gibi değil, HDP'nin barajı aşmaması gerekiyor" şeklindeki sözleri oldukça önemli.

Cumhur İttifakı başarıya ulaşamazsa, seçimden sonra çok farklı ittifak girişimleri gelebilir.

Yazarın Diğer Yazıları