Dul ve yetime ikramiye şoku!

Dul ve yetime ikramiye şoku!
İktidarın emekli maaşı alanlara 1000'er lira bayram ikramiyesi vaadi hayal kırıklığı yarattı. Bazılarına 750, bazılarına ise 500 lira ödenmesi emeklileri isyan ettirdi. Başbakan bu vaadi verirken, "AKP'nin sözü senettir" demişti.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

AKP'nin her emekliye 1000'er lira bayram ikramiyesi vaadi doğru çıkmadı. Muhalefetin daha önceki birçok seçimde dillendirdiği "emeklilere Kurban ve Ramazan Bayramı'nda bir maaş ikramiye" vaadi, AKP tarafından "Kaynak nerede?" diye eleştirilirken, bu kez AKP emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında 1000 TL ikramiye vereceğini açıklamıştı.

Emeklilere bayram ikramiyesi ödemeleri dün yapılmaya başlandı. Ancak bazılarına denildiği gibi 1000 TL, bazılarına 750 TL, bazılarına ise 500 TL ödeniyor. Eğer emekli olan kişi hayatını kaybetmişse, o emeklinin eşine 750 TL ikramiye veriliyor. Yine hayatını kaybetmiş emekli bir kişinin kızına ise bayram ikramiyesi 500 TL olarak ödeniyor.

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, 14 Mayıs'ta sosyal medya hesabından açıklama yaparak her emekliye 1000 TL verilmeyeceğini, kimilerine 300, kimilerine ise 500 TL verileceğini, bunun da nedeninin maaş farkı olduğunu yazmıştı. CHP de iktidarın her emekliye 1000 TL ikramiye vermeyeceğini belirtmiş ve daha önce sundukları "emekliye ikramiye" tekliflerini AKP'nin Meclis'te reddettiğini hatırlatmıştı.

Muhalefetteki bu iddialar üzerine Başbakan Binali Yıldırım grup toplantısında bu konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Yıldırım, 15 Mayıs 2018 tarihli grup toplantısında Aytun Çıray'ın her emekliye 1000 TL bayram ikramiyesi verilmeyeceğine dair iddiasının doğru olmadığını öne sürerek "AK Parti'nin sözü senettir. Bunun kararı alınmıştır ve yılda iki sefer, emekli maaşı kaç para olursa olsun bakılmadan, her bir emeklimize 1000 lira bayram ikramiyesi verilecektir; nokta" diye konuşmuştu.

Yıldırım, şöyle devam etmişti. "Bunlar havada uçuşan vaatlerine millet dönüp bakmadığı için bu sefer yalana döndüler, yalanla dolanla milletin kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Sadece emeklilerimiz değil bundan kim yararlanacak? Ayrıca şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malulü aylığı alan er, erbaşlar, geçici köy koruculuğundan emekli olanlar, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan bütün vatandaşlarımız da bu ikramiyeden yararlanacak."

Aytun Çıray, dün eksik ikramiye ödemelerinin yapılmasının ardından sosyal medya hesabından, "Her emekliye 1000 TL bayram ikramiyesi balonu patladı" başlıklı bir açıklama yaptı.

Çıray, "14 Mayısta 'Her emekliye dini bayramlarımızda 1000 TL verilecek vaadi de doğru çıkmadı' dediğimde Başbakan yalanlamıştı. İYİ'ler yalan söylemez. İşte ispatı" diyerek bir de 750 lira ikramiye ödenmesine ilişkin dekonta yer verdi.

Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şunlara yer verildi: "Emeklilerimizin bayram ikramiyesi ödemesi dosya başına 1000 (Bin) TL olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, vefat eden sigortalarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerine hisseleri oranında, iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara ise gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödemesi yapılmaktadır."

İlgili Haberler