Elektrik ve doğalgazda zamlar devam edecek mi?

Elektrik ve doğalgazda zamlar devam edecek mi?
Elektrik ve doğalgaza ay başında yapılan zamlar şok etkisi yaratırken, havaların soğumaya başlamasıyla yeni zam yapılıp yapılmayacağı konusu vatandaşı tedirgin ediyor.

En son yapılan zamların ardından yılın başından bu yana elektrik fiyatları yüzde 33 ila 45,5 oranında arttı. Döviz kuru artışlar önümüzdeki dönemde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni zamları gündeme getireceği vatandaşta tedirginlik yaratıyor.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Eylül ayında enerji fiyatlarındaki artışın devam edeceğini duyurdu.

Toplam elektrik üretimi içinde doğalgaza dayalı elektrik üreten santrallerin payının yüzde 40'lar seviyesinde olmasına rağmen, döviz kurundaki dalgalanmadan etkilenen doğalgaz fiyatları tedarikçi şirketlere yansıtılmadı ve 2018 Ağustos'a dek elektrik satış tarifesinde değişiklik yapılmadı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, artan girdilere rağmen zamların yansıtılmadığını ve elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerine kamu eliyle yapılan toptan satışlarda uygulanan fiyat indirimleri ile dönemsel fiyat artışlarının önüne geçilmeye çalışıldığını söylüyor.

Fakat İpek gelinen noktada tüm tüketici grupları için zam uygulandığını ve zamların artık 'önlemez hale geldiğini' ifade ediyor:

"Bir süredir artışlar kısmen yansıtılıyordu. Bu zamana dek artışın kısmen yansıtılmasını tabii ki doğru bulmuyoruz ama yansıtılsın demek de başka bir haksızlık konusu. Bir sürü yanlış politikanın sonucunda oluşmuş bu yükü, elektrik sektörüne yükleyerek bu işten çıkılamaz."

İpek, kamunun bir süre daha piyasayı sübvanse etmeye devam edeceğini ama Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bunun sürdürebilir olmayacağını söylüyor.

İpek, 1 Eylül'de yapılan zamlara rağmen Merkez Bankası'nın 'enerji fiyatlarında artış sürecek' açıklamasının ise, 'işin boyutlarının çok ciddi olduğunun göstergesi' olduğunu ifade ediyor.

İlgili Haberler