En fazla kurumsal borç Türkiye’de

En fazla kurumsal borç Türkiye’de
Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında yabancı para ile borçlanma konusunda en kritik ülke konumuna geldi.

Credit Suisse'e göre Türkiye yabancı para cinsinden borçlanma konusunda gelişmekte olan ülkeler arasında en kritik noktada bulunan ülke. Türkiye'de finans dışında yabancı para birimi cinsinden kurumsal borçlanma oranı GSYH'nin yüzde 35'i. Gelişmekte olan ülke tahvil yatırımlarının yüzde 3 ila 5'i Türkiye bağlantılı. Analistlere göre tahvil piyasasında durumun kötüleşmesi cazip alternatiflerin azalması anlamına geliyor. Natixis'in Gelişen Asya kıdemli ekonomisti Trinh Nguyen de finans piyasalarındaki krizlerin bulaşmasında riskten kaçışın önemli bir faktör olduğunu ve en büyük etkinin dış finansmana bağımlı ülkeler üzerinde hissedildiğini söylüyor.

1jpg_ativ2.jpg

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDA TÜRKİYE KABUSU

Dünya gazetesinin haberine göre, TL'deki sert gerileme ve Türkiye'nin ekonomisindeki sorunlar, yatırımcının özellikle dolar cinsinden borç yükü ağır olan gelişmekte olan ülkelerden kaçmasına neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle Arjantin, Brezilya, Güney Afrika topun ağzındaki ülkeler olarak gösteriliyor.

Analistler, aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok gelişmekte olan ülkelerin euro ve dolar cinsinden borçlarının büyüklüğüne dikkat çekerek, bunun önümüzdeki günlerde bütün finans piyasalarını olumsuz etkilemesi ihtimalinin bulunduğu uyarısı yapıyor.

Yatırımcılar TL'deki düşüşün, cari açığı yüksek ve yabancı sermayeye bağımlı olan diğer gelişmekte olan ekonomilerden sermaye çıkışlarına yol açabileceği konusunda endişeli. 850 milyar dolarlık Türkiye ekonomisinin küresel ekonomi içindeki payı sadece yüzde 1 olmasına karşın bazı analistler Türkiye'nin sorunlarının daha ciddi sorunların habercisi olabileceğini iddia ediyor. TL'nin yaklaşık beşte bir oranında değer kaybetmesine neden olan sert gerilemesi diğer gelişmekte olan ülke paralarında son 3 yılın en sürt düşüşüne neden oldu. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye gelmesine paralel olarak gelişen ülkelerin risk primi de hızla arttı. Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya yöneldiği ve dolara erişimin zorlaştığı bir döneme yaklaşırken, yatırımcının yabancı para cinsinden borçlanma oranları yüksek olan ülkeleri cezalandırabileceği düşünülüyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre küresel krizden bu yanaki 10 yıl içinde borçlarına 40 trilyon dolar daha eklenen gelişmekte olan ülkeler, oldukça kırılgan gözüküyor. Analistlere göre borçlarının büyüklüğü özellikle Brezilya ve Güney Afrika'yı hassas yapıyor.

İlgili Haberler