Futbolda eller kollar

İsminden de anlaşılacağı üzere futbol öncelikle ayakla oynanacak bir oyundur. Fakat ne yazık ki sıkça olarak oyunda eller ve kollar ile de oynanıyor. Top el kol buluşmaları her müsabakada öne çıkıyorsa da bir maçı bir çok ikili mücadeleler çözmektedir. Bunlardan sıkça olanlar tutma ve sarılmalar. İster defans, ister hücum oyuncuları tarafından olsun, yapılan el kol ile itmeler maçın kaderini de etkileyebiliyor. Bazıları ustaca yapılıyor. Hakemler bunları farkedemiyor. Bazen de bu hareketleri hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. (Futbol oynamış hakemler, bunları tespitte bu konuda bir adım öndeler.) Top süren rakip oyuncuya hafif müdahaleler ise hiç farkedilmiyor. Bu harekete maruz kalan oyuncunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor, devamında topla oynayamıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görünüyorsa da ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Yorumcular da buna penaltı değil damgasını yapıştırıyor. FIFA golü artırmak için kurallarda değişiklik yaparken, golü önleyici yorumlar öne çıkıyor. Bu ihlalleri yapanları tespit etmek zor bir şey değil. Rakibine kıyasla top için yeterince pozisyonu müsait olmayan futbolcular genelde bu ihlalleri yapanlardır. Hakemler sahada doğru yerlerde bulunursa bu ihlaller cezasız kalmaz. Burada hakemlerin yapması gereken bir şey de bu sarılmaları ve tutmaları alışkanlık haline getirenlere sarı kartı çok erken göstermek. Böylece futbolu güreş gibi seyretmekten de kurtuluruz.

 

 

Kasımpaşa-Antalyaspor

Ali Palabıyık

 

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Mensah'a ikinci sarıdan kırmızı kart doğru bir karardı.

 

Kardemir Karabükspor-Osmanlıspor

Arda Kardeşler

 

 

Zorluk derecesi olmayan bir müsabakayı iyi yönetti. Kardemir Karabük artık ligde düştü gibi. Bana göre onların maçlarına genç hakemler verilmeli.

 

 

Gençlerbirliği-Teleset Mobilya Akhisarspor

Mete Kalkavan

 

Gençlerbirliği için önemi olan müsabakada neticeye tesir etmeyen iyi bir yönetim gösterdi.

 

 

Bursaspor-Demir Grup Sivasspor

Hüseyin Göçek

 

Haftalardır kazanamayan Bursaspor için önemli olan 90 dakikayı başarıyla yönetti. Bursaspor golünde itiraz yersizdi, çünkü ofsayt yoktu.

 

 

Fenerbahçe-Galatasaray

Bülent Yıldırım

 

Oyun kuralları her müsabakada ayrı uygulanmak için yazılmamıştır. Karşılaşmanın hakemi pozitif dediğimiz (penaltı, kırmızı kart gibi....) kararların uygulamalarında büyük hatalar yaptı. Feghouli'nin Neustadher'e, Serdar Aziz'in Skrtel'e, yine Serdar Aziz'in Soldado'ya yaptığı hareketler penaltılıktı. Yani Fenerbahçe'nin 3 penaltısı verilmedi. Fernando'nun Giuliano'ya, Valbueana'nın de Maicon'a çok sert girişlerine kırmızı kart çıkmalıydı. Verilmeyen kartlardan en önemlilerden biri Soldado'nun hakemin eline yaptığı sert hareketti ve otoritesini sarsacak nitelikteydi. Sarı bile vermedi. Son haftaların formda ve tecrübeli ismi Bülent Yıldırım'ı, bu kadar yanlışı yapacak bir hakem olarak nitelemiyoruz. Ona pozitif kararları (penaltı-kırmızı kart gibi...) uygulama diyen oldu mu acaba?

 

Atiker Konyaspor-Kayserispor

Halis Özkahya

 

Atiker Konyaspor'dan Bourabia'nın iki sarıdan kırmız kartı doğru bir karar. Kayseri kalecisi Lung'a bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart da doğruydu. Konyasporlu Jahovic'in rakibin kafasına gelen tekmesine kırmızı kart ve penaltı verilmeliydi.

 

Aytemiz Alanyaspor-Göztepe

Özgür Yankaya

 

Ceza alanında formasından çekilen Aytemiz Alanyasporlu oyuncu golü atamadığı için penaltı ve kırmızı kart çıkmalıydı. Göztepe kalecisi Beto'nun koluna kasıtlı basan Fernandes kırmızı kart görmeliydi.

 

Trabzonspor-Evkur Yeni Malatyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Bazı sarı kartlar çıkmasa da genelde iyi bir yönetim gösterdi. Olcay'a arkadan yapılan ihlale penaltı kararı doğruydu.

 

 

Medipol Başakşehir-Beşiktaş

Halil Umut Meler

 

Gol öncesi Elia'nın Tolgay'a faulünü yardımcı da görebilirdi atlamışlar ve gol geldi. Caicara'ya rakibin ayağına bastığı için ikinci sarıdan kırmızı kart doğru. Uzun itirazlar niye anlayamadım. Medel, ikinci sarı karttan atılmadığı için şanslıydı. Sakatlık bahanesiyle yere yatmaların hepsinde oyun durmamalı.

Yazarın Diğer Yazıları