Futbolda zaman çalmalar

FIFA hakemlere "Golü çaldırma, zamanı çaldırma" sloganını yıllar önce söylemişti. Golün çalınmaması için bariz gol şansının engellenmesine kırmızı kart kuralı getirmekle bunu kısmen önlemiş oldu. Geçmişte kalecilerin müsabakalardan 15 dakika bile çaldığı tespit edilmişti. FIFA, 4 adım kuralı, ardından 6 saniye kuralı, kaleciye pas yasağı ile büyük çapta zaman çalmaları önlemişti. Zaman çalmalar, skor avantajı olan takımların yine gündeminde ve hakemlerimiz daha dikkatli olmalı. Kalecilerin aut atışlarında topu oyuna sokarken yaptığı varyasyonlar, taç atışında topu takım arkadaşlarına bırakmalar, serbest vuruşların yapılmasını engellemek bir frikik veya penaltı öncesi toplu itirazlar. 9.15'i açmak, futbolculara adeta "Elle oynamayın" seminerinin verilmesi, frikik atışlarını kullanma süresini 2 dakikaya çıkartıyor. Sık sık sakatlanmak, çok kötü sakatlanmış gibi davrananların da niyeti zaman çalmaktır. Fakat bu tip oyuncuların sanki saha kenarında sihirli bir sprey varmış gibi oyuna çabuk girme isteği de gözden kaçmıyor. Oyuncu değişikliklerinde oyun sahasından çıkmayı geciktirmek. Serbest vuruşları bile bile yanlış yerden kullanmak. Taç atışını yanlış yerden atmak. Bunu hakemin düzeltmesine gerek yok. Hakeme nereden atılacağı sorulursa hakem yerini gösterecek. Oyuncu hakeme sormadan mübalağalı bir yerden taç atışını yapmışsa taç atışı rakip takıma verilir. (1987 FIFA kararı). Hakemler itirazlara durup izahat veriyor. Dolayısıyla hakem de zaman çalıyor. Hakem düdüğü ve kartları ile konuşur. Sakatlanmalarda saha içinde tedavi yerine sedye ile dışarı çıkarılıp tedavi edilmesi kural emridir fakat uygulayan yok. Topun oyunda kaldığı süre ülkemizde 45 ila 55 dakika arası. Seyirciler statlara futboldan zevk almak için geliyorlar. Başarılı hakem topu oyunda en çok tutandır.

 

 

Aytemiz Alanya-Medipol Başakşehir

Cüneyt Çakır

 

Epureanu ve Emre Akbaba'ya ikinci sarılar, dolayısıyla kırmızı kartlar doğruydu. Emre Belözoğlu'na aldatmadan verilen sarı kart da doğruydu. Mahmut'a verilen kart ise sarıdan ziyade kırmızıyı çağrıştırıyordu. Clichy ve Attamah'ın ayak basmalarına sarı verilmeliydi.

 

Demir Grup Sivas-Kasımpaşa

Alper Ulusoy

 

Sivasspor lehine verilen penaltıda Veysel topa müdahale ediyor. İyi değerlendiremedi. Yine Veysel'in Emre'ye hareketi penaltılıktı. Sivas'ın golü ofsayttı yardımcı atlamış.

 

Osmanlıspor-Bursaspor

Barış Şimşek

 

Bursaspor'un iptal edilen golünde ofsayt vardı. Karar doğru. Osmanlısporlu Umar'ın kafasına gelen tekmeye devam kararı yanlış. Hareket sarıyı değil, kırmızıyı çağrıştırıyor. Uzaktan verilen kararlar yanlış oluyor. Örneğin, bu pozisyon gibi.

 

Beşiktaş-Gençlerbirliği

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Müsabaka başlarında Atiba'ya Pogba'nın çelmesi penaltıydı. Uzakta olduğu için bunu değerlendiremedi. Medel'in hız alarak Jailton'a kontrolsüz çarpması penaltıydı. Talisca'ya yine Pogba'nın hareketi penaltılıktı, atlandı. Gençlerbirliği'nden Aydın'ın rakibine net faulu doğru çalmasına rağmen, azarlar gibi itirazlara kart göstermemek otorite zaafıdır.

 

Göztepe-Antalyaspor

Fırat Aydınus

 

Celustka'ya çıkan kırmız kart doğruydu. Göztepeli Kadu'nun Antalyasporlu Doukara'ya yaptığı harekete penaltı kararı çıkmalıydı.

 

Kayserispor-Kardemir Karabük

Suat Aslanboğa

 

Kayseri lehine verilen penaltı kararı doğru ancak Kardemir Karabüksporlu diğer oyuncunun penaltı pozisyonunu değerlendiremedi, çünkü kolları açıktı.

 

Evkur Yeni Malatya-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

 

İptal edilen Malatya golü ofsayttı. Fenerbahçe golüne itiraz yersizdi, gol temizdi. Bazı kartlar çıkmasa da genelde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Galatasaray-Atiker Konyaspor

Halil Umut Meler

 

Galatasaray lehine verilen penaltı kararı doğru değildi. Volkan Şen'in' sedye ile oyundan  çıkarılması gerekirdi. 3 kez yere yattı. Sedye ile çıkmak istemiyorsa sarı kart göstermeliydi.

Diyagonal koşu tercih edilmezse, hakem top buluşması kaçınılmaz. Kendisine top çarptığı için iki atak engellendi.  

 

Teleset Mobilya Akhisar-Trabzonspor

Ümit Öztürk

 

Seleznyov'un yerdeki tekmesini göremedi, kırmızı karttı. Birinci Trabzonspor golünde ceza alanında iki ihlal vardı ve hücum faulu niteliğindeydi. Devamlı yapılan itirazlara sarı kart çıkarması gerekiyordu. Daha önceki çizgisini bozmamasını tavsiye ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları