Futboldaki tehlikeli oyun

Cumartesi günü oynanan 3 müsabakanın 90 dakikalarını seyrettim. Üç karşılaşmanın da hakemi iyi yönetim gösterdi. Önemli bulduğum hususlar Beşiktaş-Göztepe mücadelesinde yaşandı. Bir pozisyonda Demba Ba'nın ayağı Pepe'nin kafa seviyesine kalktı. Hakemin devam kararına Pepe reaksiyon gösterdi. Baş mesafesine kalkan ayak, kafayla oynanma mesafesinde ise tehlikeli oyuna girer ve endirek vuruşla cezalandırılır. Rakibe temas olursa bu direk vuruştur. Hedef hep top olmalıdır. Top için mücadele eden birbirine yakın iki oyuncudan biri, rakibinin kalkan ayağını görünce kafayla oynayamayacağı için topa müdahale edemiyorsa, endirek vuruş kararı verilmeli. Rakip bu alanın içinde değilse futbolcu ayağını en yüksek noktaya kadar da kaldırabilir. Birbirleriyle karşılaşan iki oyuncu ayaklarını bel seviyesindeki yükseğe kaldırabilir. Önemli olan futbolcuların bakışları. Rakibe yönelik değilse tehlikeli oyun addedilmez. Rövaşata, kayarak topa müdahale aynı kategoriler içindedir. Top ayakla oynama mesafesindeyken, diğer oyuncu topa kafasını sokuyorsa ona bir temas olsa dahi oyun devam eder. Şayet hakem oyunu durdurmuşsa ayakla oynama mesafesine kafasını sokan oyuncu aleyhine endirek vuruş vermelidir. Yine bu müsabakada Rotman itiraz ederken hakemi itiyor. Hakem ikinci sarı kartı çıkarınca hayretle hakeme bakıyor. Bir profesyonel futbolcunun bu basit kuralı bilmesi gerekir. Yıllardır yazdım, televizyon programında da söyledim. Oyuncunun hakeme itirazda elini kolunu tutması sarı kart, hakemi itmesi kırmızı karttır. Hakem burada ikinci sarıdan değil, direk kırmızı kart çıkarmalıydı.

 

 

Medipol Başakşehir-Evkur Yeni Malatya

Barış şimşek

 

Genelde iyi yönettiği müsabakada bir hatası vardı. Medipol Başakşehir'den Bajic'in, beraber düştüğü Sadık'ın yüzüne gelen tekmesi kaza değil kasıtlıydı. Bajic kırmızı görmeliydi.

 

 

Kardemir Karabük-Antalya

Koray Gencerler

 

Uzun süredir Süper Lig'de düdük çalmayan Gencerler iyi bir müsabaka çıkardı. Antalyasporlu Hakan önce kollarını kapatmış ama topa vurulduğunda kolunu açmış. Verilen penaltı kararı doğruydu.

 

Trabzonspor-Kayserispor

Ali Palabıyık

 

Bazı kart hataları olsa da iyi bir müsabaka çıkardı. Oyuna iki dakika ilave skor bakımından belki doğru olabilir ama inkitalar ve oyuncu değişiklikleri daha fazla uzatmasını gerektiriyordu. Belki de gol krallığı mücadelesi veren Burak o uzatmalarda yine gol atabilirdi. Başkan Muharrem Usta'nın maç sonunda gözleri yaşardı. Belki şampiyonluğa oynayamadı ama 3 başarılı genci ülke futboluna kazandırdı.

 

Beşiktaş-Göztepe

Ümit Öztürk

 

Verdiği kartlar doğruydu, iyi bir yönetim gösterdi. Rotman'ın kırmızı kart gördüğü pozisyonu oynatıp, dönüp kart gösterebilse belki de Rotman o hatayı yapmayacaktı.

 

 

Atiker Konya-Demir Grup Sivas

Fırat Aydınus

 

Kaleci Tolgahan'ın ceza alanı dışında rakip oyuncunun önünde topa elle müdahalesine kırmızı kart kural gereğiydi. Avantajları iyi oynattı. Diyagonal koşmaya özen göstermeli. Çünkü birkaç kez kendisine top geldi.

 

 

Aytemiz Alanya-Teleset Mobilya Akhisar

Halis Özkahya

 

İyi götürdüğü müsabakada Mustafa'nın ayağı topa uzanıyor, ancak topa teması yok rakibe çelme oluyor. Penaltıydı ama aldatmadan sarı çıktı.

 

 

Bursaspor-Kasımpaşa

Mete Kalkavan

 

90 dakika genelinde Bursaspor için önemli olan müsabakayı iyi yönetti. Sow'un rövaşatasında rakibin kafasına gelen krampon nedeniyle sarı kart doğruydu.

 

Fenerbahçe-Osmanlıspor

Halil Umut Meler

 

Yardımcının papatya falı açtığı pozisyonda 5 cm çizgiyi geçen gol kararı doğru çıktı. Ancak Soldado'nun golünde 24 santimlik ofsaytta sessiz kaldı. Muhammed'in kolu açıktı, Fenerbahçe lehine penaltı olmalıydı. Fernandao'nun rakibinin omuzuna şarjı fauldu, çünkü hız alarak şarj yapılamaz.

 

Gençlerbirliği-Galatasaray

Cüneyt Çakır

 

"Kasap et derdinde koyun can derdinde" atasözüne cuk oturan müsabakayı 1-2 kartı atlasa da iyi yönetti. Cüneyt Çakır ve ekibine Dünya Kupası'nda üstün başarılar dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları