Hakemin sahadaki yeri

Müsabakalarda hakem hatalarının en önemli sebeplerinden biri sahadaki yer alma yanlışlarından kaynaklanıyor. Günümüz futbolu çabuklaştıkça hakem kondisyonunun da bu artan tempoya ayak uyması gerekiyor. Onun için hakem iyi bir kondisyonun yanı sıra, oyunun şekline göre de nerede yer alması gerektiğini bilmelidir. Oyuna yakın olma, hakem başarısı için önemlidir. Hakemin topa 5 ila 15 metre uzaklıkta olması en idealidir. Uzakta kalmak, pozisyona inanma gücünü büyük ölçüde azaltır. Bunun yanında diyagonalı muhafaza etmek gerekir. Top, daima hakemle yardımcıları arasında olmalıdır. Yani hakem, yardımcılarını direk olarak hep görmelidir. Ani kontrataklarda ise diyagonala girmeden en kısa yoldan oynama mesafesine gidilmelidir. Bunu yaparken hakem topun peşinden koşmamalıdır. Hakemin, sahada sakıncalı yerleri özellikle ceza alanı içi ve hemen önüdür. Bir de hakemler kolaylarına geldiği ve mesafe daha yakın olduğu için orta saha çizgisi ile cezalı alanı arasını dikine çok kullanıyor. Hakemler bunlara dikkat etmeyince oyun içinde topla ve oyuncularla buluşuyorlar. Çünkü burada pek çok futbolcu hareket halindedir. Bu arada yardımcı hakemlerin (eski adıyla yan hakemlerin) maçı yönetecek hakeme objektif bilgi vermediğini görmekteyiz. 4. hakem ve yardımcı hakemler nihai karar verecek hakemlere bilgi verirken, 'Buna sarı kart göster, buna kırmızı kart göster' diye bir bildirimde bulunmamalılar. Bu hafta böyle 2-3 pozisyon oldu. İhlalin niteliğini anlatsınlar ki (Ayağına bastı, kolundan çekti, dirsek attı vs gibi...) nihai kararı hakem versin.

Osmanlıspor-Gençlerbirliği

Özgür Yankaya

Ankara derbisinde genelde iyi götürdüğü masabakada Gençlerbirliği'nden Skuletic'in çekilerek düşürülmesine penaltı düdüğü çalınmalıydı.

Göztepe-Teleset Mobilya Akhisar

Arda Kardeşler

Ege derbisinin 90 dakika genelinde bazı faul hataları olsa da geçer not alır bir yönetim gösterdi. Akhisarlı futbolcunun düşürülüşüne penaltı verecekken yardımcı hakemin yanlış oyuncuya bayrağına uymak durumunda kaldı. Teleset Mobilya Akhisarspor'un penaltısı güme gitti.

Evkur Yeni Malatya-Beşiktaş

Bülent Yıldırım

Müsabakanın ilk 15 dakikasında Quaresma'ya devamlı faul yapılması sadece faul olmamalı ve kart da çıkmalıydı. Niyet belli. Oynamak isteyeni oynatacak olan hakemdir. Beşiktaş kalesinin direğinden dönen top gol olsaydı, Sadık'ın Atiba'ya yaptığı net faulu atladığı için başı çok ağrırdı. Ceza alanları hakemlerin en dikkatli olacağı yerdir. Sadık'ın Atiba'yı karakucak indirişi penaltıydı.

Galatasaray-Aytemiz Alanyaspor

Hüseyin Göçek

Latovlevici'nin rakibinin yüzüne gelen kola sarı kart çıkmadı. Oysa yardımcı hakem de yanındaydı. Maicon'a yapılan ayağa basma kırmızı kartlıktı. Tzavelles, 4. hakemin sarı kart uyarısıyla kırmızı karttan kurtuldu. Serdar Aziz'in Gassama'ya hareketine de penaltı ve kırmızı kart verilmeliydi.

Demir Grup Sivasspor-Trabzonspor

Ali Palabıyık

Burak'a ilk 15 dakika art arda yapılan hareketler sadece faul olmamalı ve kart çıkmalıydı. Durica'nın Hakan Aslan'ın üzerine yüklenmesi penaltılıktı. Ziya'nın Uğur'u çektiği pozisyon da penaltıydı. Demir Grup Sivasspor golünde, yardımcı Ekrem Kan'ın ofsayt bayrağında topun rakipten gittiğini gören hakemin oyunu devam ettirmesi artısıydı. Yerden dize, oradan da ele gelen topta devam kararı, kuralın ruhuna uygun doğru bir karardı.

Bursaspor-Kardemir Karabükspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Faul değerlendirmelerinde standardı yakalayamadı. Olaylarda daha enerjik davranmalı. Önleyici hakemliği akıldan çıkarmamalı.

Kasımpaşa-Atiker Konyaspor

Halis Özkahya

Genelde iyi götürdüğü müsabakada da yere düşmüş oyuncunun destek koluna gelen topa devam ettirmesi gerekirdi. Penaltı verdi. Bir başka müsabakada buna devam derse çifte standart olur. Defanstaki arkadaşları yerini alsın diye, kalecinin topu oyuna sokmasına mani olan oyuncuya sarı kart göstermeliydi.

Antalyaspor-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Skrtel'in hareketi sarı kartlıktı verilmedi. Eto'o'nun boş kaleye vurduğu top Volkan'a çarpıp kornere çıktı. Yardımcılarıyla beraber aut verildi. Aslında çok rahat pozisyondu. Şener'in Nasri'ye davranışı doğru değildi. Sahada ceza kesen tek kişi hakemdir. Futbolcu ceza keserse karşılığı karttır.

Kayserispor-Medipol Başakşehir

Alper Ulusoy

Medipol Başakşehir'in golünü atan Adebayor'un kolundan önüne gelen topu hakemler çözemedi, hentboldu. Rakibine çok sert giren Kayserisporlu Badji, gördüğü sarı kartı beğenmedi ve itiraz etti. Ancak hareket net kırmızı karttı. Başakşehir'in bir penaltısı verilmedi. Kayserispor'un, attığı gol öncesinde taç atışının çok önden yapılmasını (6.5 metre) hakemler gözden kaçırdı.

Yazarın Diğer Yazıları