Hedef; yerel seçim / Dr. SAKİN ÖNER

Hedef; yerel seçim / Dr. SAKİN ÖNER

Dr. SAKİN ÖNER / sakinoner@hotmail.com

İYİ Parti kuruluşundan sonra ikinci olağanüstü kurultayını yaptı. Bu kurultay öncesi ve sonrası yaşananların doğru değerlendirilmesi partinin geleceğini, olumlu yönde etkileyecektir. Tespit ve değerlendirmelerimiz şöyledir:

* 24 Haziran genel seçimleri sonucu bazı kurucu üyelerinin istifaları, istedikleri yer ve sıradan milletvekili adayı olamamaları veya aday oldukları halde seçilememeleri ile ilgilidir.

Bu şu gerçeği ortaya koymaktadır ki, bu kişilerin partinin kuruluşunda görev almaları, ülkenin içinde bulunduğu zor durumdan kurtuluşuna katkı sağlamak için değil, ikbal sağlamak içinmiş. Bence bu istifalar, dava adamı olmanın ne kadar zor olduğunu, egosunu aşamayan insanların bu sorumluluğu uzun süre taşımayacaklarını ortaya koymuştur. İstifaların yolun başında olması, partinin geleceği açısından iyi bir gelişmedir.

* Afyon-Sandıklı'da kurultay öncesi yapılan çalıştay yararlı olmuştur. Hem seçim öncesi ve sonrası gelişmelerin bir muhasebesi yapılmış, hem de bazı kişilerin ilkelerin ve ülkülerin önüne geçen egolarının ortaya çıkmasında turnusol kağıdı görevi görmüştür.

* Çalıştaydan sonra Sayın Meral Akşener'in genel başkanlıktan istifası, bir bakıma iyi olmuştur. Bütün İYİ Partililer ve parti kurmayları, bu süreçte İYİ Parti'nin Sayın Akşener olmadan ayakta duramayacağını görmüşlerdir. Bir nevi test görevi gören bu istifa sürecinin fazla uzun sürmemesi de doğru olmuştur.

* Kurultayda Sayın Meral Akşener'in yaptığı muhteşem konuşma, parti içi ve dışı kamuoyunda sık sık sorulan "İYİ Parti'nin misyonu nedir, diğer partilerden farkı nedir?" sorularının da cevabı mahiyetindeydi: "İYİ Parti; milliyetçi, muhafazakar, Atatürkçü ve Cumhuriyetçi, çağdaş bir partidir".

* Ayrıca Sayın Akşener, kurultaya katılan tüm delegelere "İçinde ukde kalan, eteğindeki taşı dökmeyen var mı?" diye sorup "yok" cevabını alarak, artık diyet ödeme sürecinin kapandığını vurgulamıştır.

* Kurultayda Genel İdare Kurulu üyelerinin blok liste ile belirlenmesinin delegelerin oylarıyla kabul edilmesi, Genel Başkanın elini güçlendirmiş, istediği isimlerle çalışma imkanını kazanmıştır.

 * Sayın Meral Akşener bu kurultaydan güçlenerek çıkmıştır. Bundan sonraki sürecin tek hâkimi ve sorumlusu kendisidir. Önümüzdeki yerel yönetim seçimleri sürecinin taktik ve stratejilerini de kendisi belirleyecektir.

* Kurultay sonrasında bazı isimlerin Başkanlık Divanında yer almamaları dikkati çekmiştir. Fakat bu konuda tasarruf yetkisi genel başkanda olduğu için bir şey demeye hakkımız yoktur.

 * Bu süreçle ilgili birkaç önerim olacak. Her şeyden önce Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'nın yeniden organize edilmesi, ardından da İl ve İlçe Gençlik Kolları'nın yeniden yapılandırılması gerekir. Hızla genç üye sayısı artırılmalı ve bu üyeler ortak bir eğitimden geçirilmelidir. 

İl ve ilçe teşkilatları yeniden gözden geçirilmeli, aksayan elemanlar yenilenmeli, yeterli çalışmayı göstermeyen teşkilatlar yeniden yapılandırılmalıdır.

* Bu süreçte en önemli husus yerel yönetim adaylarının isabetli seçilmesidir. Bunun için öncelikle il ve ilçe bazında kamuoyu yoklamaları yapılarak aday adayları belirlenmelidir. Daha sonra gösterilecek adaylar, il ve ilçeler bazında bütün üyelerin katıldığı ön seçimle belirlenmelidir. Adaylar parti içi demokrasi ile belirlenirse, genel merkez ile il ve ilçe yönetimleri yıpranmaz, teşkilatlar adaylara daha sıkı sahip çıkarlar.

* Aday belirleme süreci Eylül-Ekim aylarında tamamlanarak adaylar topluma ilan edilmeli ve ardından Yerel Yönetim Seçimi Seferberliği başlatılmalıdır. Bu süreçte milletvekillerine seçildikleri il dışında, milletvekili çıkaramadığımız en az iki ilde daha görev ve sorumluluk verilmelidir. Bu milletvekillerine Genel İdare Kurulu Üyeleri'nden de takviye yapılmalıdır.

* Son olarak şu hususu belirtmek isterim. İYİ Parti'nin diğer partilerde olmayan bir zenginliği var. 50 kişilik Merkez Danışma Kurulu ve şu anda 120 kişilik Yüksek İstişare Kurulu. Bu kurullarda siyasette, devlet ve özel sektörde büyük deneyim kazanmış birikimli kişiler yer alıyor. Şimdi bu kurulların üyelerinden 2019 Mart'ında yapılacak olan yerel yönetimler seçimlerinde yararlanma yoluna gidilmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle İYİ Parti yönetimine yeni dönemde başarılar dilerim.