İsrail tohumuna Eker savunması

İsrail tohumuna Eker savunması
İsrail tohumuna Eker savunması

Tohum ithalatında İsrail’e bağımlı hale gelmemizi, “Bunlar, şehir efsanesi!” diyerek görmezden gelen Tarım Ba

Eski Bakan Hüsnü Yusuf Gökalp, “AKP, tohumu da yabancıya teslim etti” dedi.


Gökalp’ten Eker’e tepki

“Hibrit tohumlarında İsrail’e bağımlı hale geldik” sözlerini uydurma olarak nitelendiren Tarım ve Köyişleri Bakanı’na Hüsnü Yusuf Gökalp, “Büyük bir hata yapıyorsunuz” dedi

Haber: Ceyhun BOZKURT
Bazı ulusalcı çevrelerin “hibrit tohumlarda İsrail’e bağımlı hale geldik” sözleriyle bir şehir efsanesi yarattığını söyleyen ve “İsrail bir sembol olarak seçiliyor. Hollanda, Fransa, Almanya, ABD en büyük hibrit üreticileri. Bir de İsrail var. İsrail’e ortak olan Türk firmaları var” açıklamasını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e, eski bakan Hüsnü Yusuf Gökalp’ten tepki geldi. Gökalp, meselenin İsrail olmadığını, Türkiye’nin tohumculuk alanında tamamen dışa bağımlı hale getirildiğini vurguladı. AKP Hükümetinin Tohumculuk Kanunu’yla elde kalan ne varsa yabancılara sattığını kaydeden Gökalp sözlerini şöyle sürdürdü: 

Fransızlar uyardı
“Tohum önemli bir konu. Sebze tohumlarının çoğunu maalesef hala ithal ediyoruz. Bizim dönemimizde tohumla ilgili çalışma yapınca ’Topraktan ülkücü tohumlar fışkıracak’ diye alaya alıp, bize baskı yaptılar. Ancak tohum ıslahının ağırlıklı olarak milli politikalar çerçevesinde ele alınması gerekir. Mevcut Tohumculuk Kanunu çıkarken Fransız çiftçilerinden mektup gelmişti. Türk çiftçisini uyarmışlardı. Çünkü toprağı eken, çiftçinin halinden anlar. Onlar sıkıntı yaşadıkları için Türk çiftçisini uyardılar.” Gökalp kendi dönemlerinde bu konularda çalışma yürüttüklerini “Hazırladığımız kanunları defalarca denememize rağmen Bakanlar Kurulu’na bile getiremedik. Devlet Bahçeli’den destek alsaydık, o kanunları Bakanlar Kurulu’na getirirdik” dedi. O dönem yaptıkları çalışmalar nedeniyle, dönemin ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson’un kendisine mektuplar yazdığını söyleyen Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

Milli üretim şart
“Pearson mektuplarında ’Nasıl kendi tohum çalışmanızı yaparsınız, ABD’den buğday neden almıyorsunuz’gibi ifadeler kullanırdı. Ben o mektupları yırtıp attım. Ama hepsi bakanlık kayıtlarında mevcuttur. Rahatsız olmalarının nedeni, biz araştırma enstitüleri kurduk, üniversitelerle ortak çalışmalar yaptık. AKP gelir gelmez önce üniversitelerle bağı koparttı, araştırma enstitülerini de özelleştirdiler.” Günümüzde gıda savaşları yaşandığını da hatırlatan Gökalp, eskiden parası olanın ihracat yaptığını, ancak günümüzdeki gıda azlığından dolayı birçok ülkenin ihracatı bile yasakladığını kaydederek şöyle konuştu:   “Gıda savaşları var. Birçok ülkede insanlar açlıktan dolayı olaylar çıkarıyor. Şimdi birçok ülke ihraç bile yapmıyor. Paran olsa bile alamıyorsun. Demek ki milli üretim şart. Ancak bu hükümet tohumu tamamen yabancıya teslim edi-yor. Bu büyük bir hatadır.”