İşte İngiliz vatandaşı Bakan’ın yemini

İşte İngiliz vatandaşı Bakan’ın yemini
İşte İngiliz vatandaşı Bakan’ın yemini

Ben Mehmet Şimşek Kraliçe 2. Elizabeth’e ve varislerine bağlı kalıp onun yolunda ilerleyeceğim

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in İngiliz vatandaşı olduğunun resmen açıklanması, kafaları karıştırdı. İngiltere’ye bağlılık yemini etmiş bir bakanın ekonomi koltuğunda oturuyor olması şaşkınlık yarattı.

İngiltere’ye sadakat yemini
Şimşek, İngiliz vatandaşı olduğunu resmen açıklarken, hâlâ Devlet Bakanı koltuğunda oturması şaşkınlıkla karşılanıyor

Haber :  Selda Öztürk KAY
Devlet Bakan’ı Mehmet Şimşek, İngliz vatandaşı olduğunu hiçbir şekilde gizlemiyor. Ancak vatandaşlar İngiltere’ye sadakat yemini eden bir kişinin nasıl olur da bakanlık yaptığını anlayamıyor. Çünkü, bir kişinin İngiliz vatandaşı olabilmesi için, İngiltere’nin haklarını sonuna kadar savunacağına dair yemin etmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Londra Büyükelçiliği’ndeki yetkililer, çifte vatandaşlık için İngiltere Kraliçesi’ne sadakat ve bağlılık yemine etmek zorunluluğunun olduğunu vurguladılar. İngiltere mevzuatına göre, çifte vatandaşlık başvurusu yapmak için gereken belgeler arasında Affirmation of Allegiance adı verilen “Yemin Belgesi” ni doldurmak zorunlu.

İşte verdiği belgeler

Vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen Türk vatandaşları, gerekli izinleri alabilmek için şu belgeleri vermek durumundalar: Doldurulmuş ve imzalanmış iki nüsha başvuru formu (İngiliz vatandaşlığını kazanmış bulunanların doldurması gereken FORM C, İngiliz vatandaşlığı almadan önce izin almak için başvuracak vatandaşlarımızın doldurması gereken FORM B). İngiliz vatandaşlık belgesi Yemin belgesi (Affirmation of Allegiance) nin iki adet fotokopisi Yemin belgesi, İngiliz vatandaşlığını için henüz “izin alma” aşamasında olanlardan talep ediliyor. Kısacası, bu belgeyi vermeyen kişi vatandaşlık başvurusunda bile bulunamıyor. Çünkü, Büyükelçiliğe “izin” almak için başvurmayan ve İngiliz vatandaşlığını kazanan kişilerin, Türk vatandaşlığı hakkı ortadan kalkabiliyor.

Bağlılık Yemini
Vatandaş olabilmek için Edilen Bağlılık Yemini şöyle: “Ben .. ..., İngiliz vatandaşı olduğumda Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’e ve vârislerine bağlı kalacağıma, yollarını izleyeceğime her şeye kadir tanrının adıyla yemin ederim.”  Bağlılık onayında ise,  “Ben, ... ..., samimi ve doğrulukla deklare ederim ki İngiliz vatandaşı olduğumda Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’e ve vârislerine bağlı kalıp yolunda ilerleyeceğim” deniyor. Taahhütde de şu ifadeler kullanılıyor: “Birleşik Krallığa bağlılığımı sunarım ve hak ve özgürlüklerine saygı duyacağım, demokratik değerlerini savunacağım. Yasalarını bağlılıkla yerine getireceğim ve İngiliz vatandaşı olarak görevlerimi ve sorumluluklarımı yerine getireceğim.” Bu arada, Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir,   Şimşek’in İngiliz vatandaşlığı ile ilgili olarak da “Başka bir ülke tabiyetinde olan bir kişinin, Türkiye’nin ekonomisinden de sorumlu olmasının çok büyük sakıncaları var” dedi.

Bu da Meclis’te verdiği söz
Mehmet Şimşek, TBMM’de milletvekili seçildikten sonra şu yemini ettti : “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkilaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.”  Şimdi İngiliz vatandaşı olan Mehmet Şimşek’in Türkiye Cumhuriyeti’nin mi yoksa İngiltere’nin yeminine sadık kaldığı merak ediliyor.